Domů > Odborné články > Základní vzdělávání > Jak na Internet: Jak správně vybrat a používat router
Odborný článek

Jak na Internet: Jak správně vybrat a používat router

18. 5. 2016 Základní vzdělávání
Autor
Akademie CZ.NIC

Anotace

Router je zařízení, které umožňuje připojit více počítačů v domácnosti přes jednu internetovou přípojku. Jinými slovy nám tedy router umožňuje využít jedno internetové připojení pro celou domácnost. Dříve jste od svého poskytovatele Internetu obvykle dostali modem, který umožňoval připojení pouze jednoho počítače, a pokud jste se chtěli připojovat z více zařízení, bylo nutné si router zvlášť dokoupit. Dnes již však někteří poskytovatelé připojení nabízejí možnost zvolit si hybridní zařízení, která v sobě obsahují jak modem, tak router. Tato hybridní zařízení obsahující modem i router lze dnes samozřejmě koupit i ve specializovaných IT obchodech, kde si pak také můžeme vybrat z více typů.

Podle čeho si mám router vybrat?

Je nutné sledovat několik parametrů. Pokud jste se rozhodli pro zařízení kombinující v sobě modem a router, je potřeba sledovat, aby zabudovaný modem podporoval stejnou technologii jako vámi zvolený poskytovatel Internetu. Důležitá je také schopnost routeru pracovat s novými technologiemi, jako jsou IPv6, či DNSSEC. I když možná zatím váš poskytovatel připojení IPv6 nepodporuje, v nejbližší budoucnosti bude na tento protokol nejspíš stejně přecházet a vy byste tak v nejhorším případě byli nuceni koupit další zařízení. DNSSEC vás pak ochrání před manipulacemi s protokolem DNS, které mohou vést k velmi závažným útokům. Důležitým parametrem se v dnešní době stává také výkonost routeru.

Dnešní internetová připojení dosahují vysokých rychlostí a routery pak mohou mít problém v této rychlosti „přenášet“ data k počítačům ve vaší síti. Dále je potřeba zvážit, kolik zařízení bude k routeru připojeno prostřednictvím kabeláže (RJ45). Je pravda, že naprostá většina routerů se vyrábí se čtyřmi LAN porty, nicméně můžete narazit i na kousky s větším počtem portů. Pro většinu domácích sítí jsou však 4 LAN porty dostatečné.

Dalším parametrem je přítomnost wi-fi modulu, tedy možnost připojovat zařízení k routeru pomocí bezdrátové sítě. Ty jsou dnes velice populární a jejich důležitost roste s počtem mobilních telefonů, tabletů a dalších zařízení používajících wi-fi sítě v domácnostech. Poslední verze standardu pro wi-fi sítě nese označení 802.11n. Vzhledem k náročnosti dnešních internetových aplikací a velikosti například videosouborů ve „Full HD“ nelze než doporučit, aby vámi vybraný router již umožňoval použití tohoto posledního standardu. Routery mohou mít i další zajímavé funkce, pokud má router USB porty, pak může například umožňovat společné sdílení tiskárny v domácí síti, či připojení externího disku a jeho využití jak ke stahování dat z Internetu, tak například jako domácího úložiště, které je v závislosti na nastavení dostupné všem uživatelům ve vaší domácí síti. Jedná se o velmi oblíbenou funkci, především kvůli úspoře energií, kdy při častém stahování dat z Internetu není potřeba nechávat zapnuté PC, které má obvykle neporovnatelně větší spotřebu než routery pro domácí použití.

Pro snadnější orientaci v nabídce routerů vám může pomoci projekt Laboratoří CZ.NIC, katalogrouteru.cz, který nabízí srovnání výše uvedených kritérií.

Router a bezpečnost?

Jak už jsme si řekli, router je vstupní brána do Internetu pro všechna zařízení ve vaší domácí síti. Z tohoto důvodu je každé napadení routeru rizikem pro všechna zařízení v síti. Útočníci toto dobře vědí, a proto se na routery poslední dobou více zaměřují.

I proto vznikl ve sdružení CZ.NIC unikátní projekt Turris, který se zaměřuje na zkoumání útoků, kterým čelí právě uživatelé v domácích sítích.

Jak máte váš router ochránit?

Po zapnutí routeru je především potřeba nastavit nové heslo pro správce zařízení. Heslo by nemělo být jednoduché či snadno odhadnutelné. Pokud má vaše zařízení wi-fi modul, použijte k zabezpečení WPA2 s dostatečně silným heslem. Protože lze na WPA2 zaútočit slovníkem útokem, je vhodné použít náhodnou sekvenci minimálně 8 znaků. Pokud nepotřebujete spravovat váš router vzdáleně prostřednictvím Internetu, pak zkontrolujte, že nemáte zapnutu také tuto funkci.

Pokud váš router umožňuje provozování dalších služeb, jako například FTP přístupu k připojenému disku, pak nezapomeňte zkontrolovat, zda u těchto služeb nepoužíváte výchozí hesla. Dále je potřeba čas od času zkontrolovat stránky výrobce, zda se v jeho zařízení neobjevila nějaká chyba, na kterou by reagoval vydáním záplaty. Bohužel routery nejsou jako počítače či mobilní telefony, takže nás sami na nutnost aktualizace neupozorní, je tedy opravdu potřeba se o nové záplaty aktivně zajímat.


Text je dostupný také na www.jaknainternet.cz.
V případě nápadů či komentářů pište prosím na e-mail akademie@nic.cz.
Soubory materiálu
Typ
 
Název
 
pdf
97.66 kB
PDF
Metodika pro učitele k tisku
odt
44.92 kB
Dokument
Pracovní list

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Akademie CZ.NIC

Hodnocení od uživatelů

Martin Komárek
9. 3. 2020, 12:52
Zdravím,

je škoda, že chybí zmínky o anténách, frekvencích nebo rozsahu pokrytí, to jsou celkem zásadní pojmy. Doporučil bych jejich doplnění. Čerpat se dá různě, třeba ze článku Alzy nebo zde: https://www.are…routery/ .
Karel Jedlička
4. 7. 2021, 16:08
Drobné doplnění by bylo opravdu vhodné. Tady posílám další tip na doplnění: https://www.vyb…recenze/ nebo třeba https://www.tes…routeru/ , ale i tak díky za článek.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Zařazení do seriálu:

Tento článek je zařazen do seriálu Jak na internet.
Ostatní články seriálu:

Klíčové kompetence:

  • Základní vzdělávání
  • Kompetence komunikativní
  • využívá informační a komunikační prostředky a technologie pro kvalitní a účinnou komunikaci s okolním světem

Mezioborove presahy: