Domů > Odborné články > Základní vzdělávání > Jak na internet: Gastronomie na internetu
Odborný článek

Jak na internet: Gastronomie na internetu

21. 4. 2016 Základní vzdělávání
Autor
Akademie CZ.NIC

Anotace

Říká se, že člověk je tím, co jí. George Bernard Shaw zase řekl, že žádná láska není tak opravdová, jako láska k jídlu. V dnešní době to platí snad více než kdy dříve. Člověk, který si své jídlo nevybírá, se mnohdy stravuje bídně a čím dál tím více lidí v sobě nachází touhu po požitkářství a labužnictví. A to jak mezi lidmi, kteří rádi objevují a jsou ochotní se podělit o své zážitky s ostatními, tak i těmi, kteří jsou nerozhodní a ostýchaví a raději plánují na základě doporučení. Ať už stojíte na kterékoliv straně, Internet vám bude dobrým rádcem a pomocníkem.

Říká se, že člověk je tím, co jí. George Bernard Shaw zase řekl, že žádná láska není tak opravdová, jako láska k jídlu. V dnešní době to platí snad více než kdy dříve. Člověk, který si své jídlo nevybírá, se mnohdy stravuje bídně a čím dál tím více lidí v sobě nachází touhu po požitkářství a labužnictví. A to jak mezi lidmi, kteří rádi objevují a jsou ochotní se podělit o své zážitky s ostatními, tak i těmi, kteří jsou nerozhodní a ostýchaví a raději plánují na základě doporučení. Ať už stojíte na kterékoliv straně, Internet vám bude dobrým rádcem a pomocníkem.

Hledáte dobrou restauraci, kam zajít na dobrou večeři. Když už takto vyrážíte do společnosti, chcete, aby to byl příjemný zážitek, někdy dokonce, abyste zapůsobili. Šanci na zklamání můžete eliminovat tím, že se poradíte. Nejlépe s někým povolaným. Průkopníkem a uznávanou kapacitou ve světě nejvyšší gastronomie u nás je Pavel Maurer. Každoročně vychází Maurerův výběr Grand Restaurant – přehled 100 nejlepších restaurací u nás. Zmíněnou stovku najdete také na stránkách grandrestaurant.cz.

Pokud se uživatelé Internetu chtějí poradit, kde se dobře najíst, ale také třeba, jaký řezník je ve městě dobrý, kde pečou nejlepší chléb nebo prodávají skvělé ovoce a zeleninu místní produkce, nejčastěji sáhnou po serveru scuk.cz. Na Scuku recenzují pouze registrovaní hodnotitelé, kteří se zavazují dodržovat etický kodex. Uživatel má díky tomu reálné informace, vždy založené na osobní zkušenosti hodnotitele. I z vás se po přihlášení může stát přispěvatel, který své návštěvy v hodnocených restauracích může označit veselým či zamračeným smajlíkem. Tím i vy můžete pomoci dalším lidem v orientaci na tak širokém poli možností. Obdobně fungují například servery hele.cz nebo restu.cz, kde si rovnou můžete i zarezervovat stůl. Pokud preferujete jídlo v klidu domova, jistě i tak čas od času oceníte zajímavý podnět nebo chytrou radu. Stránky jako prakul.cz nebo chefparade.cz připravují profesionální kuchaři, kteří sdílí své cenné vědomosti. Nabízí také velkou škálu kurzů, ve kterých si vybíráte podle toho jakou kuchyni anebo kuchařskou techniku si chcete osvojit.

Online kuchařka

Vyzkoušené recepty, zajímavé triky, mnohdy i užitečné videonávody najdete na oblíbených stránkách toprecepty.cz nebo apetitonline.cz. Na těchto stránkách můžete vyhledávat například podle příležitosti, na kterou občerstvení připravujete, anebo podle ingredience, kterou chcete použít. Také si můžete založit vlastní kuchařku, do které si ukládáte vámi objevené recepty, ke kterým se chcete vracet. Všechny tyto stránky mají rozhraní přizpůsobené používání také na přenosných zařízeních. Na místo papírů se tak do kuchyně můžete vypravit s tabletem anebo chytrým telefonem.

Nemenší zálibou gurmetů a labužníků je párování jídla s vínem. I v tomto směru si můžete nechat poradit od odborníka. Na stránkách mojelahve.cz či wiono.cz najdete žebříčky českých a moravských vín sestavené zkušenými someliéry.

Základem však je si uvědomit, že ze špatných věcí nemůže vzniknout nic dobrého. I když budete mít osvědčené recepty, skvělé víno, znalosti všech mistrů kuchařů, pokud nepoužijete kvalitní suroviny, nikdy nedojdete k perfektnímu výsledku. Život uhání rychlostí světla, nikdo nic nestíhá … a tak mnoho zákazníků nevěnuje pozornost výběru potravin, které kupuje. Ono také vyznat se v šifrách a jinotajích ukrytých na etiketách zboží je mnohdy vyčerpávající a nejeden snaživec to po čase vzdá. Toho samozřejmě mnoho prodejců zneužívá. A není se čemu divit. První dobrou radou je zapojit zdravý rozum. Zamyslete se, zda je skutečně možné, aby chléb či salám stál tolik, kolik stojí. Mají-li se výrobci pokrýt náklady za výrobu, vynaloženou lidskou práci a energii, za rozvoz, má-li mít nějaký zisk a nezapomeňme na marži prodejce, musí tomu odpovídat i cena.

Pokud byste si ani tak nevěděli rady, oblíbený internetový pořad Peklo na talíři porovnává kvalitu běžně dostupných potravin za vás. Velmi užitečné je také sledovat stránku potravinynapranyri.cz. Posláním tohoto webu je informovat o nekvalitních, falšovaných anebo dokonce nebezpečných potravinách, které odhaluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce při svých kontrolách. Je to stejné jako s přáteli. A Internet je váš chytrý přítel. Tak se ho nestyďte zeptat na radu.


Text je dostupný také na www.jaknainternet.cz.
V případě nápadů či komentářů pište prosím na e-mail akademie@nic.cz.
Soubory materiálu
Typ
 
Název
 
pdf
96.68 kB
PDF
Článek pro učitele k tisku
odt
47.85 kB
Dokument
Pracovní list

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Akademie CZ.NIC

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Zařazení do seriálu:

Tento článek je zařazen do seriálu Jak na internet.
Ostatní články seriálu:

Klíčové kompetence:

  • Základní vzdělávání
  • Kompetence komunikativní
  • rozumí různým typům textů a záznamů, obrazových materiálů, běžně užívaných gest, zvuků a jiných informačních a komunikačních prostředků, přemýšlí o nich, reaguje na ně a tvořivě je využívá ke svému rozvoji a aktivnímu zapojení se do společenského dění

Mezioborove presahy: