Domů > Odborné články > Základní vzdělávání > Jak na internet: Otázky a odpovědi na internetu
Odborný článek

Jak na internet: Otázky a odpovědi na internetu

31. 5. 2016 Základní vzdělávání
Autor
Akademie CZ.NIC

Anotace

Denně řešíme nejrůznější otázky anebo situace, ve kterých se nevíme rady. Ať už potřebujete radu ohledně svého počítače, který vám ve vyskakujícím okénku neustále něco sděluje, narazili jste na internetový obchod, který je neuvěřitelně levný a vy nevíte, zda to není podezřelé anebo se vám stále nedaří vyšlehat ten krém do cukroví tak, aby se nesrazil, vězte, že s největší pravděpodobností k tomu na Internetu existují bližší informace.

Úvod

Dříve člověk spoléhal na lidová moudra, babské rady a tradiční postupy. Pro pomoc by se vypravil za někým starším, koho už život naučil. Toto jsou dodnes cenné zdroje, jichž je třeba si vážit, avšak i kdybychom žili dlouho a intenzivně se věnovali veškerému poznávání, nikdy bychom neobsáhli ani zlomek vědomostí, které jsou na Internetu dostupné.

S Internetem můžete fungovat stejně jako s člověkem, kterého se chcete zeptat. Ještě nedávno bylo třeba svůj dotaz co nejvíce zjednodušovat a pečlivě volit klíčová slova, na které by vyhledávač zareagoval relevantními odkazy. Dnes je možné se svým počítačem „normálně mluvit“. Zeptejte se přímo na to, co chcete vědět: „Jak naladit televizi“ nebo „kolik stop má kilometr“.

I tak ale stále fungují různé „zlepšováky“, které vás při práci s vyhledávačem snáze dovedou k žádanému výsledku. Pokud například nějakou frázi či výraz zadáte do vyhledávače v uvozovkách („“), zobrazí se vám jen přesná znění tak, jak jste je zadali. To však může být i na škodu, pokud zadáte „Karel Jaromír Erben“ a díky tomu se vám nezobrazí žádný z výsledků, kde je spisovatel zmíněn jako K. J. Erben anebo Karel J. Erben. Podobně funguje například znaménko mínus (-), díky kterému vyloučíte některou část výsledků – můžete tak vyhledávat řekněme: omáčka na těstoviny -rajčata. Dvě tečky (..) zase udávají rozsah, například cenový. Do vyhledávače tak můžeme zadat Fotoaparát Nikon 8000..12000 Kč. V dnešním světě chytrých telefonů a tabletů vznikla služba inteligentního osobního asistenta. Ten dokáže na základě rozpoznání vašeho hlasového pokynu například přečíst došlou zprávu, vytočit za vás číslo ze seznamu anebo naplánovat schůzku v kalendáři. Dokáže například také vyhledat nejbližší kino a sdělit vám, co dnes promítají.

Hlasové ovládání – asistentky v mobilu

Na všech platformách obdobná služba existuje, na některých více, na jiných méně uživatelsky zajímavá. Na telefonech s operačním systémem Windows to je služba Tellme, iPhone jsou vybaveny službou osobního asistenta známého jako Siri. Po zavedení Siri představil Samsung funkci S Voice a Microsoft hlasovou asistentku Cortanu. S jednoduchými úkoly, jako je plánování schůzky anebo předpověď počasí by si měly poradit všechny zmíněné služby, pokud se vám podaří pokyn sdělit dostatečně srozumitelně.

Siri má jako jediná jistý filozofický přesah a zajímavé i vtipné odpovědi dokáže vyslovit i třeba nad otázkami o smyslu života či jako reakci na milostná vyznání. Do povědomí se právě díky této vlastnosti dostala jakožto hvězda jedné epizody oblíbeného seriálu Teorie velkého třesku (Big Bang Theory), kde byla zobrazena jako mladá dívka, do které se jeden z hlavních hrdinů zamiloval.

Ať už hledáte cokoliv, nikdy nevíte kdo a s jakým cílem příspěvek psal. Určitě není dobré důvěřovat prvnímu názoru, který na Internetu najdete. Existují různé servery jako answers.com nebo answerbag.com, v Česku potom odpovedi.cz nebo poradte.cz, kde je přímo prostor pro položení otázky. Jednotliví uživatelé publikují své odpovědi a ostatní jejich odpovědi označují podle toho, nakolik jim připadají užitečně a relevantní. To je další parametr, který vám usnadní orientaci ve velkém množství příspěvků.

Pokud máte otázky ve specializovaném oboru, které si vyžadují fundovanější odpověď, než že krev z koberce odstraníte citronem, je vhodnější vyhledat diskuzní fórum zabývající se danou tématikou. Díky takové platformě se můžete dopracovat až k odpovědím odborníků na slovo vzatých.

Odpovědí na Internetu dohledáte mnoho a na jednu otázku mohou být i úplně opačné. Nikdo už vám nedokáže říct, nebo ukázat prstem na tu, která je skutečně správná. Dost pravděpodobně ani nikdy nevznikne služba, která by to dokázala. A samozřejmě také existují otázky, na které ta jedna správná odpověď ani neexistuje. A tak nezbývá, než načerpat informace a odpovědi a nakonec se stejně zeptat svého zdravého selského rozumu. Tak šťastné a úspěšné hledání!


Text je dostupný také na www.jaknainternet.cz.
V případě nápadů či komentářů pište prosím na e-mail akademie@nic.cz.
Soubory materiálu
Typ
 
Název
 
pdf
99.61 kB
PDF
Metodika pro učitele k tisku
odt
46.88 kB
Dokument
Pracovní list

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Akademie CZ.NIC

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Zařazení do seriálu:

Tento článek je zařazen do seriálu Jak na internet.
Ostatní články seriálu:

Klíčové kompetence:

  • Základní vzdělávání
  • Kompetence komunikativní
  • rozumí různým typům textů a záznamů, obrazových materiálů, běžně užívaných gest, zvuků a jiných informačních a komunikačních prostředků, přemýšlí o nich, reaguje na ně a tvořivě je využívá ke svému rozvoji a aktivnímu zapojení se do společenského dění

Mezioborove presahy:

Organizace řízení učební činnosti:

Frontální, Skupinová, Individuální

Organizace prostorová:

Specializovaná učebna