Domů > Odborné články > Základní vzdělávání > Jak na internet: Zákony na internetu
Odborný článek

Jak na internet: Zákony na internetu

20. 11. 2014 Základní vzdělávání
Autor
Akademie CZ.NIC

Anotace

Ignorantia legis non excusat, nebo-li neznalost zákona neomlouvá, praví známé rčení. Proto se občas může hodit mít znění zákonů při ruce. Jak se ale v té záplavě odstavců a paragrafů vyznat? Navíc, když se zákony neustále mění, novelizují, doplňují... I v tomto případě nám pomůže Internet. Zákony i vyhlášky lze totiž vyhledávat prostřednictvím řady nástrojů dostupných online. A obvykle zdarma. Běžným uživatelům, kteří se potřebují podívat např. na aktuální znění Zákoníku práce či se seznámit s novou podobou Občanského zákoníku, tak mohou tyto portály nahradit placené aplikace. Ale pozor na kvalitu. Mezi nejlépe hodnocenými weby se uvádí například www.zakonyprolidi.cz. Ty zpřístupňují nejen účinné předpisy, ale i ty platné. Tedy ty, které sice již vyšly ve Sbírce, ale ještě nenabyly účinnosti. Tím se pro mnoho uživatelů stávají lepším zdrojem než třeba samotný Portál veřejné správy. A jaké jsou další oblíbené zdroje právních informací na Internetu?

Portál Ministerstva vnitra

Sbírku zákonů nabízí volně k nahlédnutí na svých webových stránkách také Ministerstvo vnitra. Vyhledávat je zde možné nejen podle čísel předpisů, ale také fulltextově. Kromě Sbírky zákonů je zde zpřístupněna také Sbírka mezinárodních smluv. Aplikace v dolní části obrazovky navíc upozorňuje na 10 nejnovějších předpisů Sbírky zákonů / Mezinárodních smluv, které jsou seřazeny chronologicky, jak je vydává Tiskárna Ministerstva vnitra.

http://aplikace.mvcr.cz/sbirka-zakonu/GetAll.aspx

Portál veřejné správy

Užitečné informace nabízí také Portál veřejné správy. I zde lze vyhledávat prostřednictvím vyhledávacích polí v aktualizovaných textech právních přepisů České republiky obsažených ve Sbírce zákonů od roku 1945, které jsou aktuálně platné a současně účinné. Portál také umožňuje vyhledávat ve věstnících vydávaných jednotlivými kraji a nabízí i odkazy na překlady právních předpisů Evropské unie.

portal.gov.cz

Evropské právo v kostce

Bezplatný přístup k právním předpisům Evropské unie a jiným veřejným dokumentům nabízí také web EUR-Lex, který je dostupný ve 24 úředních jazycích EU včetně češtiny. Jeho databáze obsahuje okolo 2 815 000 dokumentů vydaných od roku 1951, denně se aktualizuje a každoročně se rozšíří o přibližně 12 000 dokumentů.

Databáze je přehledná a umožňuje vyhledávání nejen podle čísel dokumentů, ale i podle klíčových slov, data či autora. Kromě sbírek a rejstříků předpisů zde uživatelé naleznou také mezinárodní smlouvy, platné právní předpisy, návrhy, judikatury či parlamentní interpelace. Zájemci tak mají
k dispozici nejen více informací o právu EU, ale také o procesu legislativní činnosti a orgánech EU.

europa.eu

Aplikace šetří čas

Rozšířené možnosti vyhledávání v zákonech umožňují nejrůznější speciální webové a desktopové aplikace, bývají ale většinou placené. Kromě rychlého a pohodlného vyhledávání nabízejí například také časové určení dokumentů, zobrazení souvislostí, možnost psát poznámky, či vytvářet složky
a záložky. Placenou desktopovou aplikaci je možné zakoupit například na legis.cz, zakonycr.cz, uživatelsky přátelské aplikace také nabízí například zákony.cz, sbirka.cz či sagit.cz.

Povinné informace na Internetu

Prakticky všechny obce, města i kraje provozují webové prezentace, na nichž občanům poskytují užitečné informace. Ne vždy jsou však všechna zveřejněná data v takovém rozsahu a takové struktuře, kterou jim ukládají zákony. Tyto povinné informace slouží především k tomu, aby se každý uživatel zorientoval v tom, o jaký subjekt se jedná, jak funguje, jaké má pravomoci či jak s ním může v případě potřeby komunikovat.

Povinné údaje jsou dvojího druhu. Jedná se o tzv. 17bodovou strukturu obsahující zejména kontaktní informace, IČ, číslo účtu apod. (často i úřední hodiny, které již ale nejsou povinné) a dále o tzv. životní situace - popisy poskytující návod k řešení vybraných agend, např. vyřízení nového občanského průkazu.


Text je dostupný také na www.jaknainternet.cz.
V případě nápadů či komentářů pište prosím na e-mail akademie@nic.cz.
Soubory materiálu
Typ
 
Název
 
odt
73.24 kB
Dokument
Pracovní list k úpravám
pdf
78.13 kB
PDF
Pracovní list k tisku
pdf
86.91 kB
PDF
Článek k tisku

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Akademie CZ.NIC

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Zařazení do seriálu:

Tento článek je zařazen do seriálu Jak na internet.
Ostatní články seriálu:

Téma článku:

Informační a komunikační technologie