Domů > Odborné články > Základní vzdělávání > Jak na internet: Chytrá domácnost a ochrana soukromí
Odborný článek

Jak na internet: Chytrá domácnost a ochrana soukromí

27. 4. 2016 Základní vzdělávání
Autor
Akademie CZ.NIC

Anotace

V našem okolí je stále více domácích spotřebičů s přístupem na Internet, zapojitelných do domácí sítě a ovladatelných na dálku pomocí chytrého telefonu. Takové spotřebiče přináší svým uživatelům řadu výhod. Televizní přijímač si může aktualizovat program nebo načíst rozšířené informace o pořadu. Meteorologická stanice má dostupná data ze speciálních serverů a mnohem přesněji předpovídá počasí nebo poskytne informace o počasí na jiném místě. Lednice dokáže vyhledat nejlevnější potraviny z nákupního seznamu v okolí, doporučit recept na přípravu jídla či upozornit na správnou teplotu vína. Pračka nám po doprání zahraje skladbu aktuálního vítěze hitparády nebo si prostě aktualizuje prací programy podle kódu výrobce oblečení. Mikrovlnná trouba po načtení kódu zboží načte z webu výrobce optimální nastavení pro ohřátí jídla.

V našem okolí je stále více domácích spotřebičů s přístupem na Internet, zapojitelných do domácí sítě a ovladatelných na dálku pomocí chytrého telefonu.

Takové spotřebiče přináší svým uživatelům řadu výhod. Televizní přijímač si může aktualizovat program nebo načíst rozšířené informace o pořadu. Meteorologická stanice má dostupná data ze speciálních serverů a mnohem přesněji předpovídá počasí nebo poskytne informace o počasí na jiném místě. Lednice dokáže vyhledat nejlevnější potraviny z nákupního seznamu v okolí, doporučit recept na přípravu jídla či upozornit na správnou teplotu vína. Pračka nám po doprání zahraje skladbu aktuálního vítěze hitparády nebo si prostě aktualizuje prací programy podle kódu výrobce oblečení. Mikrovlnná trouba po načtení kódu zboží načte z webu výrobce optimální nastavení pro ohřátí jídla.

Připojení zařízení do domácí sítě pomocí wi-fi přináší další výhody. Z pohodlí sedačky lze ovládat teplotu a barvu světla chytré žárovky, nastavit nahrávání oblíbeného seriálu nebo přímo z mobilního telefonu prohlížet fotografie na televizní obrazovce. Každému se asi stalo, že při odjezdu na dovolenou znejistěl, zda vypnul žehličku nebo pračku. Chytré zásuvky je možné vypnout na dálku mobilním telefonem, naopak před návratem ze zimní dovolené je jistě příjemné vytopit si byt aktivací vhodného programu na termostatu.

Cena za pohodlí

Všechny tyto vymoženosti chytré domácnosti mají ale i svá negativa. Málo kdo si připouští možnost zneužití těchto zařízení, která se chovají jako jednoduchý počítač, k rozesílání nevyžádaných e-mailů nebo útokům na jiné počítače. V takovém případě majitel nemusí vůbec poznat, že jeho zařízení pomáhá útočníkům.

Útočníci mohou převzetím kontroly nad zařízením například manipulovat s termostatem topení, žárovkou, pračkou, mikrovlnou troubou či jiným chytrým spotřebičem a dosáhnout kromě nežádoucí vyšší spotřeby energie i v nejhorším případě požáru nebo vytopení bytu.

Pravděpodobnost takové destruktivní činnosti je ale relativně nízká. Mnohem větší nebezpečí představuje skutečnost, že chytré telefony a zařízení odesílají bez vědomí majitele údaje o jejich využívání. Televizní společnosti tak mohou získat přehled o oblíbených programech a preferovaných časech sledování televize. Z údajů, které mohou odesílat ledničky, pračky, mikrovlnné trouby, hrnce či termostaty lze využít k vysledování vašeho životním stylu a údaje z chytrých hodinek, fitness náramků poskytnou obraz o vašem zdravotním stavu.

Při pořízení libovolného chytrého zařízení by mělo v každém případě dojít ke změně přístupového jména a hesla k jeho nastavení. Bohužel většina uživatelů ponechává původní tovární nastavení a tím zjednodušuje přístup útočníkům. Hned po té by měla následovat kontrola nastavení soukromí, která může odesílání informací o využívání zařízení zcela vypnout nebo aspoň nastavit jeho rozsah. Je na každém, jaké informace chce o sobě prozradit.


Text je dostupný také na www.jaknainternet.cz.
V případě nápadů či komentářů pište prosím na e-mail akademie@nic.cz.
Soubory materiálu
Typ
 
Název
 
pdf
68.36 kB
PDF
Článek pro učitele k tisku
odt
46.88 kB
Dokument
Pracovní list

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Akademie CZ.NIC

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Zařazení do seriálu:

Tento článek je zařazen do seriálu Jak na internet.
Ostatní články seriálu:

Klíčové kompetence:

  • Základní vzdělávání
  • Kompetence k řešení problémů
  • vnímá nejrůznější problémové situace ve škole i mimo ni, rozpozná a pochopí problém, přemýšlí o nesrovnalostech a jejich příčinách, promyslí a naplánuje způsob řešení problémů a využívá k tomu vlastního úsudku a zkušeností

Mezioborove presahy: