Domů > Odborné články > Základní vzdělávání > Jak na internet: Občanská žurnalistika
Odborný článek

Jak na internet: Občanská žurnalistika

26. 2. 2015 Základní vzdělávání
Autor
Akademie CZ.NIC

Anotace

Pokud jste si až do teď mysleli, že žurnalistika je výsostným územím pouze školených a zkušených profesionálů, vyvedeme vás rychle z omylu. Rádi si natáčíte zajímavá videa, fotíte, píšete blog, přispíváte do různých fór, či se jen zapojujete do diskuzí pod články? Pak vítejte ve velkém mediálním světě a vězte, že i vy se věnujete žurnalistickému řemeslu. V současné době se právě ta amatérská, neboli občanská žurnalistika, dostává ke slovu stále více. Vděčí za to hlavně Internetu, který umožňuje názory a zajímavé informace předávat a sdílet prakticky každému.

Ten, který byl „při tom“

Co si vlastně pod označením občanská žurnalistika představit? Jak už sám název napovídá, jedná se o zpravodajskou a publicistickou činnost, v níž hrají hlavní roli lidé, kteří se sice neživí klasickou redakční prací, ale svou tvůrčí činností mohou společně s profesionály přispívat ke vzniku funkčního mediálního prostoru.

Ani ty největší noviny a zpravodajské servery totiž nemohou mít své redaktory všude, kde je potřeba, a mnohdy je vzdálenost mezi redakcí a místem události tak velká, že by zpráva ztratila na autenticitě. A v tu chvíli nastupují amatérští žurnalisté.

Ti jsou dokonalým zdrojem autentických zpráv a videí, jelikož jsou schopni jako přímí účastníci nečekané události díky současným komunikačním technologiím téměř okamžitě předat svou zprávu dál. Své příspěvky pak zveřejňují na internetu, v televizním, rozhlasovém i tištěném zpravodajství a předávají je médiím či zpravodajským agenturám.

Ovšem, má to i své stinné stránky. Občanská žurnalistika se potýká s různými stupni kvality a je třeba k ní přistupovat s určitou obezřetností. Čtenář si musí uvědomit, že informace vycházející ze subjektivní aktivity jedince mohou být méně kvalitní, než u článku, který pochází z celostátního tisku, a prošel tedy náležitou editací a korekturou.

Mnoho odborníků, ale i profesionálních novinářů občanské žurnalistice proto příliš nefandí a nahlíží na ni jako na prostor, kde kvantita výrazně převažuje nad kvalitou. Možná je ale chyba v tom, že v ní spatřují konkurenci nikoli partnera. Pokud tradiční média s amatérskými žurnalisty spolupracují, ale zároveň si vůči nim zachovávají zdravě kritický přístup, pak mohou svému publiku dodávat exkluzivní informace, a přitom stále garantovat jejich důvěryhodnost.

Důvěryhodnost zdroje může být obecně poněkud oříšek. Amatérský novinář není vázán žádným redakčním kodexem a za své služby většinou není nikterak finančně honorován. Za kvalitu svého příspěvku tedy nese mnohem menší zodpovědnost než jeho profesionální kolega, a může se tak poměrně lehce dopustit úmyslné či neúmyslné dezinformace. Stejným problémem může být i vhled do znázorňované problematiky, do níž jsou amatérští žurnalisté ochotni se i osobně angažovat, avšak mnohdy nejsou schopni udržet žádaný profesionální odstup.

Občanská žurnalistika byla, je a bude

Je třeba si uvědomit, že tento typ žurnalistiky je všudypřítomný a jeho služby využívají téměř všechna média. Není tedy možné ji od té profesionální striktně odtrhnout a její působení eliminovat. Naopak, je třeba na ni pohlížet jako na jedinečný způsob získávání informací, který je nejen žádoucí, ale pro poskytované bohaté informační spektrum v podstatě i nezbytný, jelikož médiím usnadňuje přiblížit se své čtenářské obci. A to je, oč tu běží.


Text je dostupný také na www.jaknainternet.cz.
V případě nápadů či komentářů pište prosím na e-mail akademie@nic.cz.
Soubory materiálu
Typ
 
Název
 
odt
78.13 kB
Dokument
Pracovní list k úpravám
pdf
81.05 kB
PDF
Pracovní list k tisku
pdf
78.13 kB
PDF
Článek k tisku

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Akademie CZ.NIC

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Zařazení do seriálu:

Tento článek je zařazen do seriálu Jak na internet.
Ostatní články seriálu:

Téma článku:

Informační a komunikační technologie