Domů > Odborné články > Základní vzdělávání > Jak na internet: Bezpečnost počítače na Internetu
Odborný článek

Jak na internet: Bezpečnost počítače na Internetu

20. 10. 2014 Základní vzdělávání
Autor
Akademie CZ.NIC

Anotace

Internet je již nedílnou součástí našeho života. Jen málokterá firma nebo osoba s ním nepřišla do styku. Internet využíváme v průběhu celého dne pro pracovní, vzdělávací nebo pro soukromé účely a zábavu. Hlavně však podporuje komunikaci mezi lidmi. Pokud se ale touto džunglí pohybujeme, je opravdu zapotřebí myslet i na to, že ne všichni uživatelé se zde chovají podle pravidel. Ve chvíli, kdy se připojíte do této sítě, jste rázem otevřeni k jakékoliv komunikaci s více než miliardou lidí a strojů, které se zde pohybují. Věřte, že ne všichni uživatelé mají dobré úmysly. Je celkem pravděpodobné, že jste se již setkali, nebo že se v nejbližší době setkáte, s nějakým typem nebezpečí.

Může to být například:

  • Phishing – vydávání se za různé společnosti za účelem získání osobních informací či šíření virů
  • Vir – program, který je schopen sám vytvářet své kopie ve vašem počítači, které ho mohou poškodit; k tomu, aby virus nakazil počítač nebo se začal šířit, je obvykle třeba něco udělat, například otevřít nakaženou e-mailovou přílohu
  • Červ – autonomní program schopný vytvářet své vlastní kopie, které rozesílá do dalších počítačových systémů nebo sítí, kde vyvíjí další činnost, pro kterou byl naprogramován
  • Scam – e-mail, v němž nás někdo žádá o finanční podporu, nebo který obsahuje lživé informace o výhře v loterii
  • Spam – nevyžádaná reklamní pošta či jiné nevyžádané sdělení, které je šířeno Internetem
  • Odposlech – při připojení k Internetu může být vaše komunikace odposlouchávána
  • Podvodné přesměrování domén – touto technikou se realizuje phishing a jiné typy útoků; uživatel je většinou bez jakéhokoli varování nasměrován na falešný web

Jakým způsobem se na Internetu bránit všemožným útokům a zranitelnostem?

  • Legální a pravidelně aktualizovaný operační systém
  • Antivirový program a firewall
  • Pravidelně aktualizovaný webový prohlížeč
  • Používat DNSSEC
  • Používat bezpečné heslo

Jak se mohu stát obětí útoku?

Vyhněte se použití pirátských verzí programů. Je to neetické a nelegální. Pirátské verze mohou také obsahovat viry i jiný škodlivý software.

Nikdy neotvírejte přílohu e-mailu, která vám přišla od neznámé osoby. Tato příloha může obsahovat nebezpečný vir nebo jiný škodlivý obsah. Pokud máte jakékoliv podezření na nebezpečný obsah, ale přílohu máte potřebu nebo musíte otevřít, zkontrolujte tuto přílohu svým antivirovým programem. Téměř všechny antivirové programy umožňují ještě před spuštěním daného souboru tento soubor zkontrolovat.

Skoro stejné je to i s jinými e-maily. Pamatujte, že například vaše banka vám určitě nepošle zprávu, v níž vás bude žádat o vaše osobní údaje. Nebude vám ani posílat aktivní odkaz na nové stránky internetového bankovnictví. Vždy proto u podezřelých stránek zkontrolujte jejich skutečnou adresu v řádku prohlížeče.

Při surfování na Internetu můžete narazit také na útočnou stránku obsahující vir nebo jiný nebezpečný software. Z 90 % je označena červenou obrazovkou, která vás o tomto stavu informuje. V tuto chvíli máte dvě možnosti – buďto prohlížeč okamžitě zavřít a na danou stránku již nechodit, nebo kliknout na tlačítko „Rychle odsud pryč“.

Rada na závěr

Nevěřte každé informaci, kterou na Internetu najdete, raději používejte zdravý rozum.


Text je dostupný také na www.jaknainternet.cz.
V případě nápadů či komentářů pište prosím na e-mail akademie@nic.cz.
Soubory materiálu
Typ
 
Název
 
pdf
100.59 kB
PDF
Článek k tisku
pdf
81.05 kB
PDF
Pracovní list k tisku
odt
76.17 kB
Dokument
Pracovní list k úpravám

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Akademie CZ.NIC

Hodnocení od uživatelů

E Kocourek
21. 10. 2014, 07:12
Nechce se mi uvěřit, že by autor či autoři článku nevěděli, jak je to doopravdy, a tedy mi vychází, že ty tendenční nebo rovnou falešné informace do článku vložili s nějakým úmyslem (a ten zkoumat nebudu). Pár těch tendenčních informací zmíním. Tak tedy jakým způsobem se bránit všemožným útokům a zranitelnostem?
- Což takhle legální a pravidelně aktualizovaný operační systém? Nic proti legálnímu, ale s bezpečností má málo společného. A nutnost aktualizovat OS, tím spíše pravidelně, svědčí o nízké kvalitě onoho OS, nejspíš způsobené špatnou výchozí KONCEPCÍ onoho OS, který je nutno permanentně aktualizovat. Mnohem lepší je pořídit si hned zkraje KVALITNÍ a BEZPEČNÝ OS, a pokud má požadované vlastnosti, nikdy jej neaktualizovat.
- Pomůže pravidelně aktualizovaný webový prohlížeč? To záleží na tom, jakou funkčnost od něj požadujete. Pokud vaším požadavkem je číst a přehrávat nejnovější a nejšílenější formáty, které se kdy vyrojí, pak musíte aktualizovat. Pokud ale chcete vystačit s formáty, které existují v době, kdy pořizujete prohlížeč, pak platí stejná rada jako u OS - pořiďte rovnou kvalitní a bezpečný, a nikdy jej neaktualizujte. Navíc platí, že máte-li bezpečný OS, ošetří to i případné bezpečnostní mezery prohlížeče.
- Používat bezpečné heslo je fajn, ale to je jen technická stránka věci. Chybí tu zmínka o obsahové stránce internetové komunikace: Nikdy neuvádějte svoje skutečné osobní údaje. Vytvořte si falešnou internetovou identitu, a ještě lépe několik falešných identit pro různé příležitosti.
K té radě na závěr: ano, ale ... Používejte zdravý rozum. To jistě. Ale je tu ten známý problém se zdravým rozumem, totiž že každý má ten svůj, v obecném případě zcela jiný. Tato rada tedy vychází poněkud bezobsažně.
A nevěřte každé informaci, kterou na Internetu najdete. Jenže ono je to ještě horší. Ve skutečnosti platí: nevěřte ŽÁDNÉ informaci, kterou na Internetu najdete.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Zařazení do seriálu:

Tento článek je zařazen do seriálu Jak na internet.
Ostatní články seriálu:

Téma článku:

Informační a komunikační technologie