Domů > Odborné články > Speciální vzdělávání > Optimalizované ŠVP na školách zapojených do projektu Vzděláváme a zaměstnáváme žáky se SVP
Odborný článek

Optimalizované ŠVP na školách zapojených do projektu Vzděláváme a zaměstnáváme žáky se SVP

Anotace

V rámci projektu Vzděláváme a zaměstnáváme žáky se SVP reg. č. projektu: CZ.02.3.62/0.0/0.0/19_077/0016812 došlo na zapojených školách k optimalizaci ŠVP v souvislosti s realizací pilotního testování tranzitních plánů pro vybrané žáky se SVP. Rádi bychom inspirovali ostatní školy v ČR pro tvorbu a realizaci tranzitních plánů pro žáky.

Projekt byl zaměřen na podporu zaměstnatelnosti/zaměstnanosti žáků ZŠ a žáků SŠ se speciálními vzdělávacími potřebami (SVP), kteří jsou kvůli svým handicapům ohroženi na trhu práce. Tento cíl byl naplněn pomocí aktivit vedoucích ke zvýšení kompetencí pedagogů při realizaci tranzitního programu. Účelem těchto programů je zvýšit šance na získání zaměstnání nebo nalézt vhodnou střední školu. Do projektu byly zapojeny čtyři partnerské školy.

V období od 1. 9. 2020 – 31. 12. 2022 realizovala Dívčí katolická střední škola projekt Vzděláváme a zaměstnáváme žáky se SVP – CZ.02.3.62/0.0/0.0/19_077/0016812 s finanční podporou Evropské unie – ESF a Operačního programu Výzkum, věda a vzdělávání.

Do realizace projektu byli přizváni tři partneři: Církevní základní škola logopedická Don Bosco a mateřská škola logopedická; Základní škola Turnov, Zborovská 519, příspěvková organizace; Základní škola a Mateřská škola Josefův Důl, okres Jablonec nad Nisou, příspěvková organizace.

Cílem projektu byla podpora zaměstnanosti/zaměstnatelnosti hendikepovaných mladých lidí (žáků se SVP/ZP) na zapojených školách prostřednictvím aktivit zaměřených na zvýšení kompetencí pedagogických pracovníků škol při realizaci tranzitních programů.

Odborným expertem projektových aktivit se stala společnost Rytmus – od klienta k občanovi, z. ú.

V rámci projektu došlo k podpoře více jak 150 žáků, z toho 29 žáků pilotně otestovalo tranzitní plány.

Celkem byly vytvořeny čtyři Metodiky k tvorbě tranzitních plánů, 29 otestovaných tranzitních plánů a jeden tranzitní program.

Pilotním otestováním tranzitních plánů školy ověřily, že cílená podpora upravená na konkrétní potřeby daného žáka přináší výsledky. Školy optimalizovaly své ŠVP, takže v realizaci tranzitních plánů budou pokračovat i po oficiálním ukončení projektu.

Děkujeme Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy za možnost vyzkoušet v praxi unikátní metodu podpory žáků při jejich přestupu na školu vyššího typu či do zaměstnání.

Metodiky a optimalizované ŠVP si můžete prohlédnout pod článkem.

Soubory materiálu
Typ
 
Název
 
pdf
362.3 kB
PDF
CZŠL Don Bosco – Metodika TP
pdf
510.74 kB
PDF
DKSŠ Platnéřská – Metodika TP
pdf
340.82 kB
PDF
ZŠ Josefův Důl – Metodika TP
pdf
358.4 kB
PDF
ZŠ Turnov – Metodika TP
pdf
1.93 MB
PDF
CZŠL Don Bosco – ŠVP
pdf
2 MB
PDF
DKSŠ Platnéřská – ŠVP
pdf
934.57 kB
PDF
ZŠ Josefův Důl – ŠVP
pdf
16.69 MB
PDF
ZŠ Turnov – ŠVP

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Mgr. Martina Štiková DiS.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.