Odborný článek

Slavné dny

15. 12. 2014 Základní vzdělávání
Autor
Tereza Vodičková

Anotace

Na začátku byl pořad Slavné dny internetové televize Stream, který už nějakou dobu učitelům pomáhal zprostředkovávat události 20. a 21. století, rozvíjet a podporovat průřezová témata, a to hlavně mediální výchovu...

Lukáš Záhoř (šéfproducent Streamu) přišel s nápadem na knihu, která by mohla na základě přepisu těchto krátkých filmů vzniknout. Zároveň si uvědomil vzdělávací potenciál jednotlivých krátkých filmů a oslovil skupinu věci znalých metodiků (učitelů, kteří mají bohaté zkušenosti s tvorbou audiovizuálních lekcí) s nabídkou, zda nechtějí k těmto videím vymyslet vzdělávací aktivity. A tak se zrodil projekt Slavné dny.

Jedná se o audiovizuální lekce zaměřené na významné dny 20. století. Každá lekce obsahuje krátký film, na kterém je vystavěna vzdělávací aktivita, která účinně zprostředkovává žákům informace a vědomosti, nutí je budovat si postoje a vést argumentačně plnohodnotné debaty. 

Snímek vždy mapuje celý fenomén, pro který je vždy určující jeden konkrétní den. Díky tomu, že délka filmového dokumentu jen málokdy přesáhne 7 minut, je do vyučovacích hodin ideální.

Promítaná videa pracují s metodou zkratky, dobovými fotografiemi, historickými dokumenty či očitými svědectvími,  vyvolávají otázky, které by pouhý  výklad vyvolat nemusel, jsou  krátká a velmi srozumitelná.

Aktivity jsou zaměřeny buď na bližší prozkoumání některého z fenoménů, které snímek zprostředkovává, nebo mají ambici přiblížit žákům událost v celé její šíři rozsahu a dopadu.

Zkušenosti s aktivitami jiných pedagogů jsou velmi pozitivní, protože každá hodina, která žáky donutí přemýšlet o věcech kolem sebe, která je donutí ptát se, je hodina, která má smysl.

Vyzkoušejte sami:


Na Metodickém portálu RVP.CZ postupně publikujeme seriál s výběrem několika metodických materiálů z tohoto projektu sdružených do seriálu s názvem Slavné dny.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Tereza Vodičková

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Zařazení do seriálu:

Tento článek je zařazen do seriálu Slavné dny.
Ostatní články seriálu: