Domů > Odborné články > Základní vzdělávání > Zdravé luštění - sudoku
Odborný článek

Zdravé luštění - sudoku

23. 12. 2012 Základní vzdělávání
Autor
Žij zdravě
Spoluautor
Mgr. Kristýna Vadassová

Anotace

Za poslední čtvrtstoletí došlo k ztrojnásobení počtu obézních dětí. Lékaři bijí na poplach a hovoří o epidemii. Ta bude pro další generace znamenat výrazné zhoršení kvality života a častější výskyt vážných zdravotních komplikací (např. cukrovky 2. typu, vysokého tlaku). Nejlepší prevencí je zdravý životní styl, který zahrnuje nejen nutričně vyváženou stravu, ale také pravidelný pohyb. Jeho základní pravidla by měla být dětem vštěpována již od útlého věku. Seriál se zaměřuje na pravidelný pohyb a jeho důležitost v životě člověka. Dětem představuje sporty, kterým se mohou věnovat. Tento článek se podrobněji věnuje diskuzi o sportovních aktivitách a jejich významu pro zdravý životní styl.

Cíl

Žák napíše 2 důvody, proč je důležité sportovat a vyjmenuje 5 konkrétních příkladů, jaké sporty může on sám provozovat (dlouhodobější cíl: žák se denně pohybuje, věnuje se různým sportům).

Motivace (5 minut)

  • Jakému sportu se věnujete?
  • Proč je sport důležitý?
  • Pokud nesportujete, jaký sport byste chtěli začít provozovat?

Diskuse ve dvojicích.

Hlavní část (35 minut)

Učitel každému žákovi rozdá čtyři kusy speciálního sudoku. Žáci doplňují stejným způsobem jako číselné sudoku (v každém řádku i sloupci musí být slovo označující určitý sport pouze jednou). Po kontrole sudoku následuje diskuse. Sudoku by mělo žákům posloužit jako inspirace pro výběr dalšího sportu. Během diskuse je vhodné zmínit některé známé osobnosti českého sportu (například tenista Berdych, veslař Synek). Pro děti je v tomto věku vzor velmi důležitý.

Učitel: Jakého sportovce obdivujete? Proč právě jeho/ji?

Dále by diskuse měla směřovat k tomu, proč je důležité sportovat. Děti by s pomocí učitele měly dojít diskusí k názoru, že sport a pohyb je nezbytný pro zdravý život. Pokud jen budou sedět u počítače, hrozí jim nadváha nebo obezita a s nimi související zdravotní obtíže.

Závěr (5 minut)

Učitel se zeptá, co všechno můžeme dělat pro své zdraví kromě sportu. Děti by měly jmenovat zdravou stravu, dostatek spánku, vyhýbání se kouření a alkoholu, duševní pohodu atd.


Doporučené odkazy: www.YesNeYes.cz, www.ZijZdrave.cz

 

Soubory materiálu
Typ
 
Název
 
pdf
468.75 kB
PDF
Zdravé luštění_sudoku

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Organizace prostorová:

Školní třída

Nutné pomůcky:

4 kusy sudoku pro každého žáka, pracovní list pro každého žáka.

Článek pro obor:

Výchova ke zdraví