Žák se seznámí se zdravými potravinami a jídly.
Určeno pro 2. ročník
Učitel/ka: Jaké druhy ovoce a zeleniny znáte? Jak často byste je měli jíst? Proč jsou pro naše zdraví důležité?
Každé dítě dostane pracovní list s křížovkou, kterou vyplní. Společně ve třídě diskutují, jaká jídla je možné z jimi vyluštěných potravin připravit. Učitel/ka děti směřuje k tomu, aby vymyšlená jídla byla ze zdravých surovin.
![]() |
Ukázka jedné křížovky (všechny v příloze) |
Poté se rozdělí do skupin po maximálně 6 dětech. Každá skupina si vybere jedno jídlo, které připraví. Děti mohou kromě potravin, jejichž názvy odhalily v křížovkách, použít i další suroviny. Ty si mohou podle pokynů učitele nebo učitelky přinést z domu nebo je zajistí pedagog.
Po skončení přípravy jídla děti naaranžují lavice nebo stoly ke společnému stolování. Svačiny mohou vzájemně ochutnávat.
Děti společně zhodnotí, jak jim připravené svačiny chutnaly, zda je jejich příprava složitá a proč je důležité se zdravě stravovat.
Doporučené odkazy: www.YesNeYes.cz, www.ZijZdrave.cz
Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.
Článek nebyl prozatím komentován.
Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.
Tento článek je zařazen do seriálu Žij zdravě.
Ostatní články seriálu: