Domů > Odborné články > Jazykové vzdělávání > Meine Wohnung/ Bydlení
Odborný článek

Meine Wohnung/ Bydlení

Anotace

Výuková aktivita je určena žákům, jejichž jazykové znalosti odpovídají jazykové úrovni A1/A2–B1. Žáci vytváří návrh svého bytu v bezplatném online nástroji HOMESTYLER. Úkoly jsou zaměřeny na opakování slovní zásoby tematického celku bydlení/Wohnen.

Cíl

Žáci

  • vytvoří návrh pokoje, který odráží jejich vlastní kreativní myšlení a vyjadřování;
  • si zopakují nebo se naučí nová slova a fráze týkající se popisu vnitřních prostor v cizím jazyce;
  • se naučí vizualizovat nápady pro interiérový design a zlepší svou schopnost vyjadřovat se o vizuálních konceptech;

se naučí používat aplikaci Homestyler a naučí se základy technických dovedností v oblasti tvorby digitálních návrhů interiérů.

Aplikace Homestyler je užitečným nástrojem pro výuku cizího jazyka, protože umožňuje studentům pracovat s reálnými předměty a situacemi, které souvisejí s interiérovým designem, a zlepšit své schopnosti v konverzaci a slovní zásobě v cizím jazyce.

Homestyler dává žákům možnost vyjádřit svou kreativitu a fantazii při návrhu vlastních interiérů. Můžou si vybrat z různých barev, textur, nábytku a dalších prvků, které lze jednoduše přidávat a upravovat. Díky funkci virtuální prohlídky si mohou prohlédnout své vytvořené prostory z různých úhlů a získat tak lepší představu o výsledném vzhledu.

Žáci popisují konkrétní byt/dům (např. svůj  byt nebo dům snů). Při popisu by měli studenti věnovat pozornost různým částem bytu, jako jsou místnosti, nábytek, dekorace, výbava, které jsou pro byt specifické. Aktivita nutí žáky používat správnou slovní zásobu a gramatiku, aby byl jejich popis přesný a srozumitelný. Tento typ úkolu může být upraven pro různé úrovně pokročilosti studentů. Začátečníci by mohli popisovat základní prvky bytu, jako jsou například místnosti a několik jednoduchých předmětů. Pokročilejší studenti mohou popisovat větší počet prvků v bytě, včetně nábytku, dekorací a výbavy. Cílem úkolu je posílit schopnost studentů vyjádřit se srozumitelně a přesně v cizím jazyce. 

Žáci prezentují před třídou svůj byt/dům. Učitel i spolužáci mohou klást doplňující otázky.

Aplikace Homestyler: Jak na to?

  1. Stáhněte si aplikaci Homestyler ze svého obchodu s aplikacemi a nainstalujte ji na své zařízení. Zaregistrujte se v aplikaci Homestyler pomocí své e-mailové adresy nebo přihlašovacích údajů ze svého účtu na sociální síti.
  2. Po přihlášení klikněte na tlačítko „Vytvořit nový návrh“ v horní části obrazovky.
  3. Vyberte typ místnosti, kterou chcete navrhnout, například ložnici, obývací pokoj nebo kuchyni.
  4. Vyberte rozměry místnosti a umístění oken a dveří.
  5. Vyberte z nabídky nábytku a doplňků, které chcete přidat do místnosti, a umístěte je na plánovací desku aplikace. Pokud chcete, můžete změnit barvy stěn, podlah a nábytku.
  6. Pokud máte konkrétní nápady na design nebo koncept, můžete vytvořit vlastní návrh pomocí nástrojů pro kreslení a malování v aplikaci.
  7. Uložte svůj návrh.

Při vytváření návrhu v aplikaci Homestyler můžete použít různé nástroje, jako jsou měřítka, kreslicí a malířské nástroje, výběry nábytku a dekorací, a mnoho dalšího. Můžete také přidávat nebo odebírat různé položky podle potřeby, aby se váš návrh co nejvíce přiblížil vašim představám.

Autor díla: Veronika Korbelová

 

Reflexe

Aplikace Homestyler poskytuje uživatelsky přívětivé rozhraní a intuitivní nástroje, které umožňují žákům snadno se seznámit s aplikací a začít s návrhem interiéru bez velkého technického know-how. Aktivita rozvíjí jazykové a kreativní schopnosti žáků. Pokročilejší žáci mohou diskutovat o svých návrzích interiéru, popisovat různé místnosti a objekty, vyjadřovat své preference a zdůvodňovat své rozhodnutí pomocí cizího jazyka. Žáci se mohou snažit popsat různé prvky designu, vyprávět příběhy o tom, jaké prostory by chtěli mít, a diskutovat o preferencích a stylu.

TIP! Aplikace nabízí velké množství hotových návrhů bytů, pokojů, domů. Pokud by byla práce s aplikací pro žáky složitá, mohou využít některý z již hotových návrhů

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Veronika Korbelová

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.

Vazby na další články:

Navazuje na téma článku:

Klíčové kompetence:

  • Jazkové vzdělávání
  • Kompetence komunikativní
  • výstižně formuluje své myšlenky a vyjadřuje je v projevech mluvených a psaných.
  • Jazkové vzdělávání
  • Kompetence k učení
  • motivuje se pro další učení a usiluje o zlepšení svých jazykových znalostí;
  • Jazkové vzdělávání
  • Kompetence komunikativní
  • vhodně reaguje v různých komunikačních situacích v soukromém a veřejném životě;