Domů > Odborné články > Základní vzdělávání > Notebook Mivvy M310U – další kandidát na počítač pro učitele
Odborný článek

Notebook Mivvy M310U – další kandidát na počítač pro učitele

29. 9. 2008 Základní vzdělávání
Autor
PhDr. Ondřej Neumajer Ph.D.

Anotace

Malý, lehký, přenosný, a přitom plně funkční – to jsou charakteristiky nové řady počítačů označovaných jako netbooky. Otestovali jsme další z nich – novinku Mivvy M310U, který by mohl zamířit do rukou každého učitele.

Po recenzi počítače Asus Eee PC 1000HD jsme tentokrát požádali o zapůjčení českou firmu Mivvy, která svůj model M310 uvedla na trh na veletrhu IFA na přelomu srpna a září 2008 v Berlíně. My jsme měli k dispozici předprodukční kus M310U - nástupce původního modelu M310. Byli jsme tak opět jedni z prvních v ČR, kteří měli možnost tento model vyzkoušet. Dnes nabízené netbooky si jsou velmi podobné - proto budeme v článku často odkazovat na vzájemné rozdíly. Stejně jako minule se zaměřujeme na ty vlastnosti počítače, které považujeme za důležité pro využití ve školství.

10 palců stačí

Mivvy M310U je elegantní přenosný notebook s 10palcovým LED podsvíceným LCD displejem s rozlišením 1024×600 obrazovkových bodů. Toto rozlišení je pro plnohodnotnou práci dostačující, což dokazují i sejmuté obrazovky některých programů. Kontrast kvalitního displeje lze pohodlně nastavovat. Nelze ale zastírat, že s velikostí 10palcové úhlopříčky
s takto vysokým rozlišením mohou mít lidé s vadami zraku jisté problémy - to je samozřejmě obecně nevýhoda jinak roztomile malých netbooků. Uživatel, který si zvětší velikost základního písma dodávaného operačního systému Windows XP Home na 125 % (120 DPI), jistě neudělá chybu. Vše je pak čitelné bez problémů, samozřejmě na úkor menšího prostoru pro práci. Připojení externího displeje s rozlišením např. 1440×900 prostřednictvím VGA konektoru je pak ideální pro dlouhodobější práci.

Svižný počítač

Velkou radost jsme měli ze svižnosti počítače. Kombinace Windows XP, nového intelovského procesoru Atom N270 o frekvenci 1,6 GHz a 2 GB operační paměti zajistila, že se subjektivně hodnoceno jednalo o nejrychlejší počítač, který jsme v širokém okolí měli k dispozici. I po nainstalování asi desítky programů se systém vyznačoval rychlým startem
a dostatečně pohotovou odezvou všech programů. V podstatě se nám nepodařilo vytížit procesor kombinací běžných aplikací tak, aby byl zahlcen. U Asuse (osazeném procesorem Intel Celeron M) k tomu stačil současný videorozhovor programem Skype a práce v textovém editoru. Takové kombinace využívající integrovanou 1,3 MPix kamerku zvládá M310U bez problémů. To nás jen utvrzuje v přesvědčení, že moderní řady nově uváděných netbooků s procesory ATOM či VIA lze pro využití ve školách považovat za plnohodnotnou náhradu tradičních PC.

M310U vs M310

Námi testovaný počítač M310U se od svého předchůdce M310 liší na první pohled, vnitřek obou modelů by měl být ale téměř shodný. Počítač je osazen 3 konektory USB, čtečkou MMC/SD/MS karet, zdířkou Kensington zámku, výstupem na mikrofon a reproduktory. Navíc oproti verzi M310 je na levé straně počítače integrován multifunkční rozšiřující slot ExpressCard 34 mm. Ten je možné využít například pro mobilní připojení k Internetu. Počítač je samozřejmě osazen konektorem UTP pro připojení do lokální sítě o kapacitě 10/100 Mb, dále bezdrátovou Wi-Fi a dokonce i Bluetooth 2.0 + EDR. Náš předprodukční model v ovládacích panelech bohužel zařízení Bluetooth nezobrazil, a tak jsme jeho funkčnost nemohli otestovat.

Mivvy M310U je osazen tradičním 160 GB pevným diskem, což je solidní kapacita, kterou uživatel jen tak nezaplní. Výrobce ke klasickému HDD nenabízí jinou alternativu - některé další netbooky jsou k dispozici s SSD disky.

Původní Mivvy M310 je montován na stejné výrobní lince jako jeho konkurent MSI Wind U100. Na webu lze nalézt testy a návody, jak oba počítače přetaktovat na ještě vyšší frekvenci procesoru, a tedy i na větší výkon. Patrně lze stejný postup aplikovat i na model M310U, ale to jsme z pochopitelných důvodů raději nezkoušeli.

Konstrukce a klávesnice

Vnější rozměry netbooku jsme naměřili: 25,3×18,9×3,7 cm. M310U je tedy o necelý centimetr menší nežli Asus Eee o stejné úhlopříčce displeje.

Hodnotit rozložení klávesnice je vždy částečně subjektivní. Navíc zkušenost ukazuje, že uživatel si časem na rozložení kláves zvykne a za nevhodnou pak považuje jakoukoli změnu. Provedení klávesnice je kvalitní, k rozložení kláves máme ale připomínky. Za nešťastné považujeme umístění klávesy Fn do levého spodního rohu klávesnice. Daleko častěji používaná klávesa Ctrl je umístěna napravo od Fn, na což nejsou uživatelé z tradičních klávesnic zvyklí. Kurzorové klávesy nejsou od ostatních nijak odděleny (například zvětšenou mezerou), nezvykle jsou umístěny i klávesy Home a End.
Pokud bude M310U jediným počítačem uživatele, jistě si na vše časem zvykne - tak by tomu patrně bylo u většiny učitelů. Střídání práce na více počítačích může být ale do jisté míry pro uživatele obtěžující. Umístění tlačítka pro zapnutí a vypnutí počítače těsně nad klávesu Esc vedlo k tomu, že jsme si počítač při spontánní práci dvakrát omylem vypnuli.

Touchpad s tradičními dvěma tlačítky není umístěn uprostřed klávesnice, ale mírně vlevo. Svými menšími rozměry vyhovoval při testování dětem, které s ním a ani s klávesnicí neměly z hlediska rozměrů dle očekávání žádné problémy. Dospělí museli být obezřetnější a dávat si na menší rozměry pozor. Opět se ale jedná o zvyk na standardní velikost klávesnice, který potlačí trocha cviku.

Mobilita

Výhodou malého netbooku by měla být mobilita a výdrž baterie. Víko LCD displeje však disponuje pouze menším úhlem maximálního rozevření notebooku - notebook prostě nelze zcela otevřít. To může vadit zejména osobám vyššího vzrůstu, například při prezentacích, kdy je počítač umístěn na stolku a přednášející stojí těsně u něj nebo v autobuse, kde je potřeba mít počítač na kolenou. Navíc neměl notebook daleko k tomu, aby se při maximálním otevření (je zachyceno na fotce) díky těžišti převracel dozadu - stačilo lehce zavadit o víko.

Výdrž

O baterii modelu M310 se na webu výrobce lze dočíst pouze to, že se jedná o 3článkovou, někteří prodejci uvádějí na svých webech kapacitu 2200 mAh. Námi testovaný prototyp M310U byl vybaven stejnou baterií, a tak nás v důsledku její výdrž neohromila. Pohybovala se v závislosti na druhu vykonávané činnosti mezi dvěma a půl a třemi hodinami. To je dnes málo i na výdrž běžných nových notebooků, které navíc nejsou osazeny speciálně konstruovaným nízkoenergetickým procesorem Atom. Velmi příjemná je oproti tomu hmotnost notebooku 1290 g, která se samozřejmě také odvíjí od kapacity baterie. Podle autorizovaného sdělení společnosti Mivvy bude finální model M310U dodávaný pouze se 6článkovou baterií, což významně podpoří konkurenceschopnost tohoto netbooku.

M310U do kabinetu

V současné době začíná cena modelu M310 v internetových obchodech na 10 500 Kč vč. DPH. Testovaný model M310U by měl být k dostání koncem října 2008, cena by měla být stejná. Vzhledem k očekávané konkurenci dalších netbooků by mohla snad i brzy klesnout. Počítač Mivvy M310U je dalším levným (a přitom kvalitním), dobře vybaveným přenosným počítačem, který je plně využitelný ve školách a výuce obecně. Ve verzi M310 se navíc jedná o jeden z mála netbooků, který je na začátku školního roku 2008/2009 v Čechách běžně k dostání. Škola, která takovými počítači vybaví své pedagogy, určitě neudělá chybu.

Tento článek je příspěvkem k činnosti ICT panelu, který se zabývá didaktickou inovací národního kurikula v oblasti ICT.

HW konfigurace

Mivvy M310U

 

Displej

10 palců (25,8 cm), 1024×600 LED podsvícené LCD

Procesor

Intel Atom N270 1,6 GHz

Operační systém

Windows XP Home

Paměť

2 GB RAM, DDR2-667

Pevný disk

160 GB SATA, 2.5" HDD

Kamerka

1,3 Mpix

Hmotnost

1290 g

Rozměry

25,3×18,9×3,7 cm

Další vybavení

čtečka karet SD/MMC/MS, Bluetooth, Wi-Fi, mikrofon, 3×USB, Ethernet, konektor sluchátek, konektor mikrofonu,
VGA konektor, ExpressCard

Mivvy M310 v plné kráse
1. Mivvy M310 v plné kráse

 

Maximální rozevření notebooku může být někdy omezující
2. Maximální rozevření notebooku může být někdy omezující

 

Rozměry počítače v porovnání s notebookem s úhlopříčkou 15,4 palců
3. Rozměry počítače v porovnání s notebookem s úhlopříčkou 15,4 palců

 

Rozměry počítače v porovnání s listem papíru A4
4. Rozměry počítače v porovnání s listem papíru A4

 

I aplikace jako je Google Earth jsou na 10
5. I aplikace jako je Google Earth jsou na 10

 

Komunitní virtuální svět Second Life zcela bez problémů.
6. Komunitní virtuální svět Second Life zcela bez problémů.

 

 

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
PhDr. Ondřej Neumajer Ph.D.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.

Článek pro obor:

Informační a komunikační technologie 2. stupeň