Domů > Odborné články > Odborné vzdělávání > Co jsme vyzkoušeli aneb ve stopách Jitky Rambouskové
Odborný článek

Co jsme vyzkoušeli aneb ve stopách Jitky Rambouskové

Anotace

Článek o webu Jitky Rambouskové cojsemvyzkousela.cz a možnosti, jak na její aktivitu navázat a vyzkoušet něco podobného.

„Lidé často nevědí, co chtějí, dokud jim to neukážete.“
Steve Jobs

Ve světě vzdělávání se jen těžko najde člověk, který by neznal Jitku Rambouskovou. Když teď začnu vyjmenovávat všechny její online i offline aktivity, přesáhnu počet slov, který jsem si vytyčil pro tento článek. A také se stěží najde Web 2.0 služba či mobilní aplikace, která by neznala Jitku.

Seznam těchto služeb již dávno přesáhl stovky a rychle se blíží k tisícům. Existuje však jedno místo, kde se všechny tyto aktivity, služby a aplikace střetávají a propojují. Tím místem je web Co jsem vyzkoušela, prostor, kde Jitka Rambousková již několik let píše o tom, jak konkrétní aplikace a služby použila ve výuce, nebo představuje ty, které se vyzkoušet chystá či na ně narazila. Inspiruje tak nepřímo čtenáře, aby tyto služby také vyzkoušeli, nejlépe ve spolupráci se svými kolegyněmi a kolegy a jejich žáky.

Web Co jsem vyzkoušela se za dobu své existenci stal fenoménem. Pro učitele a lidi kolem vzdělávání je tím, čím jsou pro mobilní telefony aplikace, které na nich běží. Pomáhá jim nejen orientovat se v nepřeberném množství nových služeb objevujících se exponenciální rychlostí s každým novým dnem, ale nepřímo, mezi řádky, se jim snaží pošeptat: „Když jsem to vyzkoušela já, pojďte to vyzkoušet taky.”

Někteří čtenáři, zejména z řad učitelů, toto šeptání již vyslyšeli a rozhodli se najít si čas a začít psát o tom, co všechno se žáky dělají. Někteří pro svůj web použili Blogger, jiní Google weby, další si založili Tumblr či Webnode nebo jednoduše zakotvili ve své oblíbené sociální síti a tamní komunitě či stránce.

Možná se také chystáte k vytvoření takových stránek. A třeba i přemýšlíte o tom, že si zřídíte doménu a budete na ní publikovat pod systémem WordPress jako Jitka Rambousková.

Právě pro vás je tu nyní web Co jsme vyzkoušeli, kde si své stránky můžete vytvořit, jednoduše nastavit a po chvilce začít publikovat na doméně vasejmeno.cojsmevyzkouseli.cz. Mohlo by to pak vypadat například takto.  

Není však důležité, pro jaký publikační systém se nakonec rozhodnete. Mnohem důležitější je obsah. Ten může inspirovat a zarýt se do srdcí čtenářů tak, jako se to povedlo Jitce Rambouskové.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Pavlína Hublová
25. 10. 2016, 08:35
Jestli někde hledat inspiraci z praxe, tak určitě u Jitky. Děkuju, že se s námi Jitka dělí o své zkušenosti a vřele doporučuji sledovat (nejen) její blog.
Bořivoj Brdička
2. 11. 2016, 14:07
Dovolím si se připojit s poděkováním. Spomocník odkazuje blog Jitky Rambouskové na své hlavní stránce již několik let. Studentům ji dávám za příklad čelné učitelky, s níž stojí za to být ve spojení. Moc děkujeme, Jitko!

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.