Domů > Odborné články > Základní vzdělávání > HZS Středočeského kraje, videoprojekt OČMU: Létající přání jako příčiny požárů
Odborný článek

HZS Středočeského kraje, videoprojekt OČMU: Létající přání jako příčiny požárů

12. 5. 2016 Základní vzdělávání
Autor
Ing. Mgr. Ing. Mgr. Hynek Černý - HZS Středočeského kraje

Anotace

Létající přání nemusí být nebezpečná pouze z požárního hlediska, ale teoreticky při vypouštění většího množství lampionů, mohou být při vyhoření a pádu na čelní sklo projíždějícího vozidla příčinou dopravní nehody.

V posledních letech přejímáme v České republice při různých oslavách jeden zvyk ze zahraničí. Jde o vypouštění tzv. lampionů štěstí, nazývaných také létající přání. Většinový názor je, že se jedná o velice romantický zážitek, který v porovnání se zábavní pyrotechnikou neruší hlukem okolí. Tento názor je podpořen i vzhledem lampionků, které jsou vyráběny ve tvaru srdce, fotbalového míče nebo s namalovaným smajlíkem.

Historicky pochází tento zvyk ze států, kde se vypouštěly lampiony štěstí nad moře nebo do pouště. Přejímání této tradice pro středoevropský stát s hustou zástavbou a četným porostem je z požárního hlediska naprosto nevhodné.

V Čechách již vyhořelo několik budov a vznikla řada lesních požárů po dopadu volně vypuštěných lampionů štěstí. Videoklip představí požár skladové haly v blízkosti Plzně, při kterém vznikla škoda 150 mil. Kč, ale i lesní požár u Kladna se škodou 150 tis. Kč. Dalším faktorem ovlivňujícím nebezpečnost létajících lampionků je fakt, že budovy jsou zpravidla chráněny požárními čidly před vznikajícími požáry uvnitř objektů. Pokud ale hořící létající přání přistane v tichosti na střeše objektu, je čas pro zaznamenání vznikajícího požáru delší, a tím i následné škody větší.

Létající přání nemusí být nebezpečná pouze z požárního hlediska, ale teoreticky při vypouštění většího množství lampionů mohou být při vyhoření a pádu na čelní sklo projíždějícího vozidla příčinou dopravní nehody.

Vzhledem k tomu, že létající přání může doletět až 2 km vysoko a podle síly větru až 5 km daleko, jsou v České republice podmínky uváděné v návodu na použití lampionu štěstí téměř nesplnitelné. Pod letovou dráhou létajícího přání nesmí být například výbušniny, hořlaviny nebo zařízení, které slouží jako sklad těchto materiálů (např. čerpací stanice pohonných hmot, regulační stanice plynu) a také obydlené oblasti, stožáry vysokého napětí, dráty vedení elektrického napětí, louky a lesy, masové shromáždění lidí, děti bez dozoru dospělých atd.

Proto hasiči nedoporučují v České republice lampiony štěstí vypouštět, ale zvolit bezpečnější formu oslav.

Cílem klipu je:

  • vysvětlit žákům a studentům požární nebezpečnost létajících přání, i když jejich prodej není českou legislativou zakázán, naopak jsou lampiony štěstí volně prodejné i v síti některých maloobchodních řetězců. Taktéž věkové omezení není pro prodej lampionů štěstí stanoven, takže je mohou zakoupit i osoby mladší 18 let,
  • snížit počet požárů v České republice,
  • na závěr klipu upozornit, že i vyhořelý lampion štěstí může při pádu v blízkosti vozovky způsobit dopravní nehodu.

Obsah videoklipu (uvedeno v minutách):

0:44 Historie a vznik tradice vypouštění létajících přání
2:40 Nebezpečí vzniku lesních požárů od létajících přání
4:46 Bezpečnostní podmínky pro vypouštění létajících přání
7:04 Létající přání zapálily v ČR skladové haly i bytové domy
9:23 Lampiony štěstí mohou způsobit dopravní nehodu
10:40 Závěrečné doporučení

Očekávaná témata k diskuzi ve třídě po zhlédnutí klipu:

Dále lze hovořit se žáky na téma životního prostředí, protože po vypuštění většího množství Létajících přání (například při městských slavnostech) přistane do volné přírody odpad, který tam nepatří.

NISHIOKA, Kyle. flickr.com: Lantern Floating Ceremony 2012 [online]. 2012-05-30 [cit. 2016-05-09]. Dostupný pod licencí CC-BY na WWW: <https://www.flickr.com/photos/madmarv/7298160192/>.

Možná přejde diskuze na bezpečnější variantu lampionů štěstí, a to vypouštěných na vodní hladinu. V takovém případě je nutné mít povolení majitele vodní plochy a po oslavě odklidit pevné části plovacích lampionů štěstí, aby nedošlo ke zdravotním komplikacím u vodních ptáků a ryb. Samozřejmě vždy je nutné dodržovat návod k použití.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Ing. Mgr. Ing. Mgr. Hynek Černý - HZS Středočeského kraje

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Téma článku:

Ochrana člověka za mimořádných událostí