Na základě zkušeností z vývoje nové závěrečné zkoušky pro obory středního vzdělání s výučním listem a především záznamem zkušeností a dovedností vyučujících, které obor vzdělání Praktická škola dvouletá vyučují, vzniklo v Národním ústavu pro vzdělávání v loňském roce Jednotné zadání závěrečných zkoušek tohoto oboru vzdělání pro rok 2012/2013.
Některá témata z tohoto souboru mohou být pedagogy stejně dobře využitá pro realizaci závěrečné zkoušky ale také jako inovativní výukový materiál pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami (např. pro výuku VO Člověk a svět práce v základním vzdělávání, námět pro činnost aktivačních center, obsah kurzu pro doplnění základů vzdělávání).
Brokolicová polévka s lučinou
Pomůcky:
nůž, hrnec, poklička, prkýnko, škrabka, ruční mixer, vařečka, pánev, metlička, 2x mísa, vidlička, lžička
Ingredience:
Obrázek č. 1: brokolice; tři větší brambory; lučina; zeleninový bujón; zakysaná smetana; máslo; toustový chléb.
obr. 1 |
Pracovní postup:
Obrázek č. 2: brambory umyjeme ve vodě a oloupeme; brokolici rozdělíme na růžičky; brambory nakrájíme; brokolici dáme do hrnce; přidáme nakrájené brambory.
obr. 2 |
Obrázek č. 3: přidáme bujón a vaříme 20 minut; toustový chléb nakrájíme na kostky; polévku rozmixujeme; přidáme lučinu; přidáme zakysanou smetanu; na pánvi rozpustíme máslo; přidáme chléb a osmažíme.
obr. 3 |
Těstovinový salát
Pomůcky:
nůž, hrnec, poklička, prkýnko, škrabka, ruční mixer, vařečka, pánev, metlička, 2x mísa, vidlička, lžička
Ingredience:
Obrázek č. 4: těstoviny; hrášek; kukuřice; majolka; tavený sýr; šunka; paprika; okurka; rajčata; zeleninový bujón.
obr. 4 |
Pracovní postup:
Obrázek č. 5: těstoviny dáme do vroucí vody se zeleninovým bujónem a vaříme 8 minut; zeleninu umyjeme; nakrájíme na kostičky; šunku nakrájíme; přidáme kukuřici; přidáme hrášek.
obr. 5 |
Obrázek č. 6: těstoviny scedíme; přidáme dva sýry; nakrájenou šunku, půlku majolky; zamícháme, dáme odležet do lednice.
obr. 6 |
Hodnotící tabulka
Úkol/činnost č. |
Počet dosažitelných bodů |
1. Příprava pokrmů, dodržení postupu práce dle návodu |
30 |
2. Organizace práce, BOZP, hygiena, pořádek na pracovišti |
20 |
3. Příprava stolování |
20 |
4. Prezentace pokrmů |
20 |
5. Úklid pracoviště |
10 |
Celkem bodů |
100 |
Převod bodů na klasifikaci
Známka |
Počet dosažitelných bodů |
1 |
83 – 100 |
2 |
65 – 82 |
3 |
48 – 64 |
4 |
30 – 47 |
5 |
méně než 30 |
Jednotné zadání závěrečných zkoušek tohoto oboru vzdělání bylo vytvářeno vyučujícími odborných škol, které obor vzdělání Praktická škola dvouletá vyučují, ve spolupráci s pracovníky NÚV. Pro tvorbu podkladů obsažených v JZZZ bylo využito zkušeností z vývoje nové závěrečné zkoušky pro obory středního vzdělání s výučním listem.
AUTORKY TÉMAT JZZZ:
Libuše Kubíčková, Mgr.; Martina Lukšová, Mgr.; Lenka Žádníková, Mgr.; Zuzana Fořtová, Mgr.; Pavla Šedivcová, Mgr.
Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.
Článek nebyl prozatím komentován.
Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.
Tento článek je zařazen do seriálu Závěrečné zkoušky oboru vzdělání Praktická škola dvouletá .
Ostatní články seriálu: