Odborný článek

Talnet na internetu

24. 3. 2010 Gymnaziální vzdělávání
Autor
Ing, Mgr. Vojtěch Tutr

Anotace

Tři dny před narozeninami Jana Amose Komenského vyvrcholí akce Talnet na internetu, která umožní zvídavým žákům, jejich rodičům a učitelům po pět dní klást otázky odborníkům z řad instruktorů a organizátorů projektu Talnet – on-line k přírodním vědám.

Tři dny před narozeninami Jana Amose Komenského vyvrcholí akce Talnet na internetu, která umožní zvídavým žákům, jejich rodičům a učitelům po pět dní klást otázky odborníkům z řad instruktorů a organizátorů projektu Talnet – on-line k přírodním vědám.

Talnet se snaží o to, aby se labyrint internetu stal žákům ve věku od 13 do 19 let místem, kde mohou rozvinout svůj zájem v oboru přírodních věd a techniky bez ohledu na své bydliště či místo studia. Ve dnech 22. 3. – 26. 3. 2010 se internetové dveře Talnetu otevřou všem, kdo se zajímají o otázky z přírodních věd, o vzdělávání nadaných žáků, o projekt Talnet a jeho spolupráci se školami. V on-line diskuzích, které budou probíhat vždy od 14:00 do 16:00 na adrese www.talnet.cz/nainternetu, se postupně během jednotlivých dní vystřídá deset hostů, zejména z řad instruktorů a úspěšných studentů Talnetu, kteří budou odpovídat na otázky ze svého oboru, nebo budou hovořit o tom, jak se v Talnetu pracuje s mladými zájemci o fyziku, chemii, biologii, matematiku, astronomii a další vědy. Otázky bude možné pokládat i předem.

Na internetové stránce www.talnet.cz/nainternetu, kde budou on-line diskuze probíhat, budou připraveny i videoklipy představující vybrané kurzy a další aktivity Talnetu. Zájemci o studium se budou moci do některého z kurzů ihned přihlásit, nebo se registrovat do zajímavých exkurzí, jejichž přípravná a závěrečná část probíhá také na internetu.

Již od 17. 3. 2010 je možné navštívit v Národním informačním centru mládeže v Praze (Na Poříčí 4) výstavu Talnet na internetu labyrint světa nebo škola hrou? K vidění jsou fotografie a prezentace z akcí, které Talnet pro své studenty pořádá již sedmým rokem.

Program diskuzí:

  • 22. 3. Petr Pišoft, instruktor kurzu Meteorologie; Monika Lokajíčková, koordinátorka kurzů
  • 23. 3. Petr Pudivítr, instruktor kurzů Astronomie; Natálka Friedová, studentka Talnetu
  • 24. 3. Pavel Teplý, instruktor kurzů Chemie; Vladimír Vít, učitel doporučující žáky do Talnetu
  • 25. 3. Martina Röhlichová, Eva Novozámská, instruktorky kurzů Biologie; Míša Žáková, psycholožka spolupracující s Talnetem
  • 26. 3. Tomáš Fencl, instruktor kurzu Programovatelné automaty a základy řízení výroby; Vojtěch Tutr, PR Talnetu

Talnet je projekt Národního institutu dětí a mládeže realizovaný Matematicko-fyzikální fakultou UK v Praze. Zaměřuje se na vyhledávání a výchovu nadaných žáků v oblasti přírodních a technických oborů. Talnet nabízí již sedmým rokem řadu aktivit, při nichž studenti komunikují s instruktory po internetu. Nejsou tak omezeni místem svého bydliště, při rozvíjení svých zájmů s podobně zaměřenými vrstevníky nejsou vytrháváni ze svého přirozeného prostředí. Studenti pak mohou zpětně obohatit své spolužáky ve škole. Kromě kurzů z fyziky, matematiky, chemie, biologie, astronomie, meteorologie a programovatelných automatů jsou pro zájemce připraveny T-exkurze, jejichž příprava a závěr probíhají na internetu. Při samotné návštěvě zajímavého pracoviště nebo terénu si tak studenti mohou již přímo vyzkoušet či ověřit poznatky, které nabyli během teoretické připravy.

S Talnetem spolupracují desítky učitelů středních a základních škol z celé ČR. Ti své žáky do Talnetu doporučují, což je podmínka účasti v projektu. Doporučit žáka však může i rodič, současný či bývalý student Talnetu a v odůvodněných případech se může doporučit i zájemce sám.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Ing, Mgr. Vojtěch Tutr

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.