Domů > Odborné články > Základní vzdělávání > Velká Británie diskutuje o zahrnutí ateismu do školní výuky
Odborný článek

Velká Británie diskutuje o zahrnutí ateismu do školní výuky

17. 8. 2009 Základní vzdělávání
Autor
Mgr. Julie Ravingerová

Anotace

Do britského kurikula by se dle požadavků odborníků měla vedle dalších předmětů zařadit i výuka o ateismu. Nový školní předmět by mohl být zařazen do výuky již na prvních stupních základních škol.

Odborníci z Pedagogického institutu Londýnské univerzity se domnívají, že by do rámcového vzdělávacího programu měla být vedle ostatních předmětů zahrnuta i výuka o ateismu a agnosticismu – jako o jedné z největších myšlenek, jež nejvíce ovlivnila svět v uplynulých dvou staletích. Systematická výuka o ateismu je už sice do školní výuky zahrnuta v rámci jiných předmětů, ale spíše jako téma prolínající se různými obory, stejně jako téma klimatických změn nebo etika.

Tento typ výuky by měl být vyučován na druhém stupni, ale začít by se s ním mohlo již s dětmi okolo 9–10 let.

A proč by se vlastně měla výuka o ateismu do škol zavést? Především se nejedná o snahu indoktrinovat děti ateismem. Totéž, co platí v rámci kurikula např. o křesťanství a všech ostatních náboženstvích, by mělo platit i pro ateismus. Mladí lidé by se měli umět zamýšlet a vyjadřovat o takových tématech, jako je argumentace pro a proti boží existenci, o otázce pravděpodobnosti života po smrti. Měli by uvažovat nad tím, zda má lidský život mimo rámec určitého náboženství smysl, nebo kde jinde člověk bere morální hodnoty. Neopomenutelné jsou i historické perspektivy, zejména dopad ateistických myšlenek na intelektuální a umělecký život během minulých 250 let. Britští odborníci to pojali jako příspěvek k tomu, jak by měl vlastně globální obrázek obsahu školního vzdělání vypadat, a že porozumění ateismu, stejně jako náboženstvím, je toho nedílnou součástí.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Mgr. Julie Ravingerová

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.