Odborný článek

Jak na sítotisk

30. 9. 2015 Základní vzdělávání
Autor
Muzeum Říčany

Anotace

Ukázka z příručky Textil, která vznikla v rámci projektu Řemeslo má zlaté dno.

Použijeme staré rámy od obrazů. Velikost cca A3. Rám musí být bytelný a pevný, aby se nezkroutil, až na něm budeme napínat sítovinu. Z jedné strany, té tiskařské, musí dřevo rámu být hladké. Místo profesionální sítoviny můžeme použít podšívku nebo organzu. Dá se sehnat v látkách v metráži. Ustřihneme čtverec, který rozměrem přesahuje dřevěný rám o cca 10 cm na každé straně.

1. Napínání síta na rám

Začneme od středu rámu na jedné straně. Sítovinu připevníme buď připínáčky anebo nastřelovací sešívačkou. Připneme asi 5 cm ve středu na jednom rámu. Pak na protější straně také 5 cm. Poté připneme sítovinu na třetí a čtvrté straně rámu. Napínáme tak, aby sítovina byla maximálně napnutá. Postupně připínáme od středu k rohům, stejnoměrně po částech, vždy na všech 4 stranách. Když je sítovina napnutá podél všech stran až k rohům, přesahující sítovinu zastřihneme a zarovnáme. Můžeme ji buď připnout po stranách anebo přistřihnout úplně u rámu.

2. Šablona

Šablonu k sítotisku můžeme buď vytvořit přímo na napnuté sítovině anebo samostatně na jiném materiálu.

2.1 šablona na sítu

K vytvoření šablony přímo na sítovině používáme světlocitlivou emulzi, kterou naneseme na připravené síto. Motiv, který chceme vytvořit, musíme mít černě vytisknutý na průhledné fólii. Lze kresbu také udělat ručně inkoustem anebo centropenem na pauzák. Když emulze na sítu zaschne, osvítíme sítovinu přes průhlednou fólii, na které máme motiv, tak aby se emulze v sítu vytvrdila. Délka osvitu se odvíjí od vzdálenosti lampy od síta. Díky fotocitlivosti emulze se nám motiv vytvoří cestou osvitu tak, že tam, kde černé linky motivu zakrývají emulzi, se reakce na světlo neodehrává, a proto v těchto místech emulze po výplachu nezůstává, nýbrž vodou se odstraní a vytvoří tak průchod sítovinou. Emulze, která je osvícená, zůstává po výplachu stále v sítovině. Když síto uschne, je šablona připravena na tisk. Rám položíme na tisknutelnou plochu, papír anebo textil. Na síto naneseme barvu a tříčem protlačujeme barvu skrz, jako bychom stírali barvu od jednoho konce rámu k druhému. Dáváme při tom pozor, aby se nám rám nehýbal. Proto ideálně pracujeme ve dvojici: jeden člověk tiskne a druhý drží pevně rám přitisknutý ke stolu, na kterém se tiskne.

2.2 papírová šablona

Šablonu můžeme také vytvořit samostatně a napnutou sítovinu použijeme jen na protlačení barvy. Tento způsob nevyžaduje světlocitlivou emulzy. Šablonu vytvoříme z papíru. Například můžeme použít známý způsob vystřihované „sněhové vločky“. Papír musí zůstat jako jeden celek. Místo papíru můžeme šablonu vyřezat řezákem do tenké fólie. Při tisku postupujeme tak, že šablonu položíme na papír anebo textil. Napnutou sítovinu si izolepou přelepíme tak, aby nám vznikla výseč stejně veliká jako šablona (aby nám barva procházela jen v místech, kde máme šablonu). Rám se sítem přiložíme na šablonu (tím přilne těsně k tiskovému podkladu). Opět jeden člověk drží rám a druhá osoba tříčem protlačuje (nahrnuje) barvu skrz síto.

3. Barvy

3.1 Vodou ředitelné barvy

Na práci se školní třídou jsou relativně náročné. Barvy rychle zasychají v sítu a barvu pak není možno odstranit. Doporučuju značku Permaset. Po konzultaci s firmou si vyberete nejvhodnější typ barvy. Je dobré si pořídit tzv. zpomalovač, který zabraňuje rychlému schnutí v sítu. Při tisku je nutné dbát na správný postup. Když protlačíte barvu skrz, hned poté musíte barvy zase nahrnout zpátky do síta. Tak, aby volná oka sítoviny, kudy prochází barva, nebyla nikdy „suchá“. Jde o to, aby sítovina byla stále mokrá od barvy. Pak vám sítovina nebude zasychat. Když vám zaschne barva, musíte okamžitě vymývat vodou, ale když už bude pozdě, barvu  nelze odstranit, proto se často síto vymývá i po 5 tiscích.

3.2 Plastizolové barvy

Pro práci a manipulaci jsou jednodušší než vodové barvy. Největší výhoda je ta, že barva nezasychá v sítovině, můžete proto síto s barvou klidně odložit na půl hodiny bez obavy, že barvu později nesundáte. Plastizolové barvy se na rozdíl od vodových musí zapékat při teplotě 160 stupňů. Používáme k tomu horkovzdušnou pistoli (používá se k opalování rámů oken). Opatrně zapékáme tisk tak, aby se nám textil nespálil, ale zároveň, abychom barvu opravdu řádně zapekly při dostatečné teplotě. Když se barva špatně zapeče, bude se při praní vypírat. Plastizolové barvy jsou na syntetické bázi, a proto se čistí ředidlem (například S6006). K nákupu plastizolových barev doporučuji buď Pražskou firmu KASI Bohemia anebo zásilkovou službu firmy API Sítotisk. Před čištěním síta od barvy se snažíme co nejvíce barvy uschovat a seškrábnout zpět do uzavíratelné nádoby, aby nám na sítu zůstalo minimální množství barvy. Pokud na sítu máme izolepu, tak ji také sundáme před čištěním.


Cílem projektu „Řemeslo má zlaté dno“ bylo probudit zájem žáků 2. stupně základních škol ve Středočeském kraji o řemeslné obory a motivovat je k jejich studiu. Projekt nabídl školám ve Středočeském kraji exkurze, praktické dílny, semináře pro učitele a e-learningové lekce ZDARMA.

Projekt byl financován z Evropského sociálního fondu, Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.

Soubory materiálu
Typ
 
Název
 
pdf
349.61 kB
PDF
Tipy do výuky
pdf
714.84 kB
PDF
Fotonávod
pdf
370.12 kB
PDF
Metodika pro lektora

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Muzeum Říčany

Hodnocení od uživatelů

Jiřina Michálková
26. 7. 2019, 13:31
Dobrý den, vždy jsem měla za to, že trička jsou vždy tištěna sítotiskem. Dnes jsem objevila tento článek https://www.att…-textil/  kde se zmiňují všechny způsoby potisku triček.  Mohli byste mi říct zásadní rozdíl mezi sítotiskem a digitálním potiskem? Chystám se si nechat potisknout větší počet triček s logem a nevím, která metoda je lepší. Asi budou velkou roli hrát peníze. Předem děkuji
Pavlína Hublová
26. 7. 2019, 13:39
Dobrý den paní Michálková. Doporučuji obrátit se přímo na tvůrce projektu Řemeslo má zlaté dno. V článku jsou ukázky právě z tohoto projektu a obávám se, že byste na takovýto specifický dotaz nemusela dostat od uživatelů portálu kvalifikovanou odpověď.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Zařazení do seriálu:

Kolekce

Článek je zařazen v těchto kolekcích:

Klíčové kompetence:

  • Základní vzdělávání
  • Kompetence pracovní
  • používá bezpečně a účinně materiály, nástroje a vybavení, dodržuje vymezená pravidla, plní povinnosti a závazky, adaptuje se na změněné nebo nové pracovní podmínky
  • Základní vzdělávání
  • Kompetence pracovní
  • využívá znalosti a zkušenosti získané v jednotlivých vzdělávacích oblastech v zájmu vlastního rozvoje i své přípravy na budoucnost, činí podložená rozhodnutí o dalším vzdělávání a profesním zaměření

Průřezová témata:

  • Základní vzdělávání
  • Environmentální výchova

Organizace řízení učební činnosti:

Individuální

Organizace prostorová:

Specializovaná učebna

Nutné pomůcky:

rám, síťovina, tříč, světlocitlivá emulze, plastizolové barvy, ředidlo S6006, halogenové lampy, skleněná deska, horkovzdušná pistole, pracovní oblečení, látka na potisk