Domů > Odborné články > Odborné vzdělávání > Europass nabízí inovovaný životopis
Odborný článek

Europass nabízí inovovaný životopis

10. 6. 2013 Odborné vzdělávání
Autor
Lucie Šnajdrová

Anotace

Po osmi letech od vzniku jednotných evropských formulářů nabízí od poloviny prosince 2012 Europass inovovaný formulář životopisu. Do vzhledu a funkčnosti nového formuláře i jeho editoru se promítly návrhy zástupců jednotlivých Národních center Europass, zástupců Evropské komise, ale i připomínky uživatelů – studentů, absolventů, zástupců zaměstnavatelů či personálních poradců. Upravený životopis by tak měl lépe odpovídat současným potřebám zájemců i požadavkům personalistů. Nový životopis si lze přímo vyplnit on-line nebo stáhnout a vyplnit v počítači.

Dokumenty Europassu, které mají za cíl usnadnit uchazečům o práci, brigádu nebo stáž srozumitelně a jasně prezentovat své schopnosti a dovednosti, využívají v Evropě miliony lidí.

Europassu z webu stáhlo nebo on-line vyplnilo přes 35 milionů lidí. Počet uživatelů dokumentů Europassu se také stále zvyšuje, přičemž v průběhu času stoupá procento lidí, kteří si životopis vyplňují on-line.

Inovovaný on-line editor životopisu má novou grafickou podobu, umožňuje vyplnění dalších kontaktních údajů (osobní webová stránka / blog / IM) a informací, které vedou k ucelenějšímu pohledu na to, co daný uchazeč umí. Životopis si můžete vyplnit na adrese www.europass.cedefop.europa.eu/editors/cs/cv/compose.

Uživatelé Europassu oceňují především jednotný vzhled a přehlednost dokumentů a také to, že je lze snadno  vytvořit. Výhodou dokumentů je i fakt, že jsou uznávané a často i vyžadované v zahraničí.

Počet on-line vyplněných a stažených Europass-životopisů v Evropě v letech 2005 - 2012

Europass mění i struktur svých dokumentů

Spolu s novým životopisem došlo od prosince 2012 také ke změně ve struktuře dokumentů Europassu.  Dosavadních pět dokumentů bylo přeskupeno – životopis zůstává i nadále jako samostatný dokument a další čtyři dokumenty, tedy jazykový pas, doklad zaznamenávající mobilitu, dodatek k osvědčení a dodatek k diplomu, jsou součástí nové složky pojmenované Evropský pas dovedností (European Skills Passport – ESP). Jde o složku přístupnou on-line, do které si můžete uložit různé dokumenty, jako např. kopie jazykových a  dalších certifikátů, státních zkoušek, vysvědčení, dodatku k osvědčení nebo diplomů. Jeden či více dokumentů lze vkládat i do příloh  samotného životopisu. Evropský pas dovedností vám umožní vést si své doklady přehledně a na jednom místě – už nebudete shánět kopii maturitního vysvědčení nebo diplomu. 

Dodatek k osvědčení využijí absolventi v zahraničí

Jako každý rok vydává i letos Národní centrum Europass školám dodatky k osvědčení. Jde o doklad připojený k osvědčení o ukončení středního vzdělání (výuční list, maturitní vysvědčení), který obsahuje informace o tom, jaké kompetence absolvent při studiu získal. Dodatek usnadňuje zahraničním zaměstnavatelům nebo zástupcům škol pochopit význam osvědčení držitele. Dodatky se vydávají v češtině a jednom cizím jazyce (vybrat si lze z angličtiny, francouzštiny a němčiny). Loni obdrželo dodatek k osvědčení více než 60 tisíc absolventů středních škol, tedy více než 60 % všech absolventů.

Od 2. května 2013 si školy mohou  vyzvedávat hlavičkové papíry v regionálních konzultačních centrech a zároveň již v databázi stahovat dodatky k osvědčení ve formátu pdf k následnému tisku.


Článek vyšel v časopise VZDĚLÁVÁNÍ, čtvrtletníku Národního ústavu pro vzdělávání, ročník 2, číslo 1/2013, ISSN 1805-3394. Ke stažení na http://nuv.cz/publikace-a-periodika/vzdelavani-1-2013.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.