• znát některé potraviny, které tělu prospívají a které škodí
  • vědět, že pohyb je pro tělo potřebný
  • Časový rozsah: 11 dní
    Věková skupina: 3 - 6 let" />
  • znát některé potraviny, které tělu prospívají a které škodí
  • vědět, že pohyb je pro tělo potřebný
  • Časový rozsah: 11 dní
    Věková skupina: 3 - 6 let" />
  • znát některé potraviny, které tělu prospívají a které škodí
  • vědět, že pohyb je pro tělo potřebný
  • Časový rozsah: 11 dní
    Věková skupina: 3 - 6 let" /> Víme, co jíme
    Metodický portál RVP.CZ prochází změnami. Více informací zde.
    logo RVP.CZ
    Přihlásit se
    Titulka > Modul články > Předškolní vzdělávání

    Zobrazit na úvodní stránce článků

    Víme, co jíme

    Praktický příspěvek
    inspirace
    krátkodobý
    Autor Martina Půtová
    Charakteristika a cíle integrovaného bloku: Obsah plánu projektu je zaměřen na oblast zdravého životního stylu, seznamuje děti s pojmy zdraví, výživa, pohyb apod., čímž je vede k uvědomování si důležitosti péče o své zdraví, a to především prostřednictvím výživy a dostatečného pohybu. Záměrem je rovněž to, aby děti pochopily a uvědomily si, že záleží na tom, jaké potraviny a v jakém množství během dne přijímají. S tím souvisí i seznamování s pravidly stolovaní.

    Očekávané výstupy:

    • znát některé potraviny, které tělu prospívají a které škodí

    • vědět, že pohyb je pro tělo potřebný

    Časový rozsah: 11 dní

    Věková skupina: 3 - 6 let

    Tematické části a jejich činnosti (plán, co můžeme v rámci projektu s dětmi dělat, konkrétní realizace projektu je článek Víme, co jíme II.):

    1. den – Co mi chutná a co je zdravé?
    • četba z encyklopedie a rozhovor na téma Proč člověk musí jíst?; kniha Co ještě nevím
    • besedování – Co mi chutná? Co mám nejraději?
    • poslech a rozbor – pohádka O Otesánkovi

    konkrétní cíle:1

    • seznamování s pojmem energie ve výživě
    • rozvoj jazykových dovedností receptivních (vnímání, naslouchání, porozumění)
    • vyjadřování vlastních pocitů a zkušeností srozumitelnou jazykovou formou
    2. den – Čeho hodně, čeho málo (radíme Otesánkovi)?
    • rozhovor s dětmi o tom, proč by se některé potraviny měly jíst více a některé zase minimálně
    • třídění potravin podle společných charakteristických znaků (co jsou mléčné výrobky, ovoce, zelenina, cereálie, maso, tuky, sladkosti)
    • umísťování obrázků potravin nebo prázdných obalů na magnetickou tabuli podle předešlého rozhovoru (na tabuli malý, střední a velký obrys pytle, do kterých budou děti „vkládat" obrázky potravin; do malého ty, kterých bychom měli jíst nejméně, do velkého ty, které bychom měli jíst hodně)
    • hra Na ježibabu

    konkrétní cíle:

    • rozvoj komunikativních dovedností
    • rozvoj jemné motoriky
    • uvědomování si významu slov málo - hodně
    • seznamování se s pravidly her
    • rozvoj schopnosti sebeovládání
    • rozvoj orientace v prostoru
    3. den – Vnímání potravin všemi smysly
    • poznávání potravin pomocí chuti, hmatu, čichu (ochutnávky potravin) – vnímání všemi smysly
    • společná diskuse – každému chutná něco jiného
    • pracovní list – rozdělování potravin na obrázku podle chutí, tvarů

    konkrétní cíle:

    • rozvoj a užívání všech smyslů
    • rozvoj předmatematických představ – třídění
    • rozvoj komunikativních dovedností a kultivovaného projevu, vytváření tolerance, respektu
    4. den – Pekla vdolky
    • rozhovor na téma:
      • Jak u nás doma vaříme
      • Jak stolujeme
      • Co máme všichni rádi
    • hudební činnosti – nácvik písní Pekla vdolky, Nestarej se, ženo má
    • opakování písní Foukej, foukej, větříčku, To je zlaté posvícení
    • rytmizování – využití kuchyňského náčiní jako hudebních nástrojů
    • výtvarná činnost – kreslení situace Jak mi maminka nebo tatínek vaří (případně cokoliv jiného)
    • seznamování dětí s knihami o vaření (kuchařky)

    konkrétní cíle:

    • rozvoj sluchového vnímání, vnímání rytmu, koordinace pohybu
    • učení zacházení s drobnými hudebními nástroji
    5. den – Pečení celozrnných koláčků
    • ranní hry – příprava těsta podle kuchařky
    • po svačině – tvarování koláčků po vykynutí těsta
    • seznamování s pravidly pro pečení v kuchyni
    • během pobytu venku se koláče upečou a děti je dostanou po obědě jako dezert nebo odpolední svačinu

    konkrétní cíle:

    • rozvoj kooperativních dovedností
    • uvědomováni si změny způsobené lidskou činností
    6. den – Ubrousku, prostři se!
    • četba pohádky Ubrousku, prostři se!
    • rozhovor o tom, co by si děti nechaly vykouzlit od zázračného ubrousku (každý je jiný, každý má rád něco jiného)
    • výroba prostírek – každý si na tu svou bramborovými razítky natiskne tvary, jaké chce, nejlépe zažehlovací barvou na textil, která se neponičí při praní

    konkrétní cíle:

    • rozvoj představivosti
    • respektování názoru druhého
    • rozvoj estetického vkusu, seznamování se s kulturou a uměním
    • rozvoj vlastní tvořivé produkce (manipulačních dovedností)
    7. den – Odkud to je?
    • třídění potravin dle jejich původu – děti se rozdělí do skupinek, každá skupina dostane papír s různými potravinami, děti budou po třídě hledat obrázky zvířat a rostlin, které budou přiřazovat k potravinám podle jejich původu, např. mléko - kráva, hruška - strom
    • PH - Kompot

    konkrétní cíle:

    • rozvoj kooperativních dovedností
    • uvědomování si přírodních souvislostí
    • rozvoj interaktivních a komunikativních dovedností
    • seznamování se s pravidly her
    • rozvoj schopnosti sebeovládání
    • rozvoj paměti
    • rozvoj orientace v prostoru
    8. den – Jak se nechováme u stolu (divadélko)
    • četba z encyklopedie o tom, jak se chovat u stolu
    • krátká scénka s loutkami, které při jídle dělají to, co se nemá
    • po skončení děti loutkám říkají, co dělaly špatně, loutky se pak vezmou do jídelny, kde jim děti ukáží, jak se mají správně chovat u stolu

    konkrétní cíle:

    • rozvoj zájmu o psanou podobu jazyka
    • rozvoj jazykových dovedností receptivních (vnímání, naslouchání, porozumění)
    • rozvoj smyslového vnímání, paměti a pozornosti
    • rozvoj schopnosti sebeovládání
    • seznamování se s pravidly chování
    9. den – U vím, co je zdravé
    • rozhovor na téma Co bychom měli dělat, aby tělo bylo zdravé (pravidelně jíst, dodržovat pitný režim, pravidelně se hýbat, jíst vitamíny, chodit k panu doktorovi na prohlídky atd.)
    • hodnocení zdravých potravin bude probíhat podobným způsobem jako první den, jen potraviny budou změněné, děti tak prokáží, zda byl pro ně týden přínosný
    • seznámení s básní od Fr. Hrubína Malíř + kresba podle ní

    konkrétní cíle:

    • seznamování s pojmem zdravý životní styl
    • uvědomování si významu péče o čistotu a zdraví, významu aktivního pohybu a zdravé výživy
    • rozvoj estetického vkusu, seznamování se s kulturou a uměním
    10. den – Zdravá hostina
    • při ranním kruhu povídání o tom, co je hostina a co by na ní nikdy nemělo chybět (krásně nazdobené stoly, jídlo, dobrá atmosféra a slušné chování), co znamená, když se řekne, že jíme i očima
    • vyhlášení „soutěže" o esteticky (pro oči) nejzajímavější chlebíček
    • děti si samy připraví svačinu – prostřou si stoly svými novými prostírkami, natřou si krajíc chleba tvarohovou pomazánkou a obloží zeleninou, kterou samy chtějí
    • po jídle zpěv písní, tanec na reprodukovanou hudbu

    konkrétní cíle:

    • rozvoj kooperativních dovedností, respektování názoru druhého
    • rozvoj schopnosti sebeovládání
    • osvojování si pravidel chování
    • uvědomování si vlastního podílu na přípravě a realizaci slavnosti
    11. den – Sportujeme
    • prohlížení obrázků
    • jaké sporty známe – z televize, osobní zkušenost
    • kdo co umí (kteří rodiče sportují)
    • sporty a roční období
    • co ke sportování potřebujeme
    • známé sportovní osobnosti

    konkrétní cíle:

    • seznamování s různými druhy sportů na obrázcích, v encyklopediích
    Denně – Pohybové aktivity
    • každý den pobyt venku
    • chvilka řízené pohybové aktivity (nejlépe součástí pobytu venku)

    konkrétní cíle:

    • rozvoj pohybových schopností a zdokonalování dovedností v oblasti hrubé a jemné motoriky, ovládání pohybového aparátu
    • posilování tělesné zdatnosti
    • osvojování si poznatků o pohybových činnostech a jejich kvalitě

    1 Uvedení konkrétních cílů napomáhá učitelce uvědomit si, co určitou tematickou částí sleduje. Tento výčet však není vzorem pro popisy cílů v každém integrovaném bloku. Z obsahu je zřejmé, že některé cíle jsou průběžné a některé se opakují a mnohdy nám některé i chybí. Vždy záleží na podmínkách realizace projektu.

    V případě pochybností o aktuálnosti či funkčnosti příspěvku využijte tlačítko „Napište nám“.
    Napište nám
    Celkové hodnocení článku
    Přidat komentář Citovat článek