Domů > Odborné články > Základní vzdělávání > Evropský týden IT dovedností
Odborný článek

Evropský týden IT dovedností

18. 12. 2009 Základní vzdělávání
Autor
DZS – Dům zahraničních služeb MŠMT

Anotace

První březnový týden (1. 3. – 7. 3. 2010) vyvrcholí kampaň iniciovaná Evropskou komisí (Generálním ředitelstvím pro podniky a průmysl) zaměřená na podporu zdokonalování IT dovedností u široké veřejnosti a na zvýšení motivace mladých lidí ke studiu a práci v IT oborech.

Evropský týden IT dovedností 2010 – "European eSkills Week 2010" je kampaň iniciovaná Evropskou komisí (Generálním  ředitelstvím pro podniky a průmysl). Je zaměřena na podporu zdokonalování IT dovedností u široké veřejnosti a na zvýšení motivace mladých lidí ke studiu a práci v IT oborech. Akce bude probíhat od konce roku 2009 a vyvrcholí  během  prvního březnového týdne (1. 3. – 7. 3. 2010). Důvodem kampaně jsou neustále rostoucí nároky na počítačovou gramotnost a IT dovednosti, které jsou v současné době nezbytným předpokladem pro většinu kvalifikovaných pracovních míst.

Za realizaci kampaně zodpovídá organizace European Schoolnet a DigitalEurope, v České republice aktivity „European eSkills Weeku 2010“ koordinuje Dům zahraničních služeb MŠMT. Evropský týden IT dovedností  2010 bude probíhat ve více než 20  státech Evropské unie a zapojí se do něj žáci, studenti, učitelé, veřejní činitelé, odborníci a zástupci IT firem. Plánuje se velké množství aktivit v podobě konferencí, diskusí, soutěží a workshopů ve školách. Jednou z akcí pro učitele bude národní konference eTwinning 26. 3. – 27. 3. 2010 se zaměřením na IT dovednosti učitelů a žáků.

Z průzkumu z roku 2008 vyplynulo, že více než 33 % obyvatel Evropské unie nikdy nepoužilo internet a v roce 2006 ho pouhých 19 % využívalo ke vzdělávacím účelům. Zároveň klesá zájem mladých lidí o studium IT a technických oborů ve středních i vysokých školách. Kampaň „eSkills Week“ se zaměřuje nejen na základní IT dovednosti, ale také na osvětu v oblasti bezpečnosti internetu, snahu motivovat ke studiu IT, matematiky a přírodních věd, upozorňuje také na nevyrovnanost zastoupení žen a mužů v těchto oborech.

Dům zahraničních služeb MŠMT nabízí školám, neziskovým organizacím i firmám, které jsou aktivní v šíření IT dovedností,  možnost  spolupráce. Nabízíme Vám významnou propagaci vašich aktivit, soutěží a výsledků vašich projektů v průběhu „Evropského týdne IT dovedností“. Neváhejte se obrátit na kontaktní osoby v ČR.

Pro více informací:
Dům zahraničních služeb MŠMT/NAEP,  Na poříčí  1035/4, Praha 1
Petr Chaluš: petr.chalus@naep.cz a Veronika Řehořová: veronika.rehorova@naep.cz
Tel: 221 850 300

Soubory materiálu
Typ
 
Název
 
pdf
442.38 kB
PDF
Leták - Evropský týden IT dovedností

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
DZS – Dům zahraničních služeb MŠMT

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.