Domů > Odborné články > Jazykové vzdělávání > YFU – jak poznávat svět z jiné perspektivy
Odborný článek

YFU – jak poznávat svět z jiné perspektivy

22. 11. 2009 Jazykové vzdělávání
Autor
Mgr. Anna Cellerová

Anotace

YFU je jedna z nejstarších a nejzkušenějších organizací, zabývající se mezikulturní výměnou mládeže (založena v roce 1951). Studenti stráví jeden školní rok v zahraniční hostitelské rodině, díky níž mají jedinečnou příležitost poznat místní kulturu.

YFU (Youth for Understanding) je nezisková organizace s dlouholetou tradicí, která se zabývá mezikulturní výměnou mládeže. Od roku 1951, kdy byla založena, se na výměnný pobyt vydalo přes 240 000 mladých lidí. 15–18tiletí studenti žijí jeden rok v zahraniční hostitelské rodině a navštěvují místní školu. Díky této integraci poznávají tradice a hodnoty hostitelské země. Stejně tak ale profituje i hostitelská rodina přijetím studenta. Od nového člena rodiny se naučí mnoho o jeho rodné zemi a získá nový náhled na své staré zvyky a vlastní kulturu.

YFU se vědomě specializuje na celoroční výměnné pobyty. Dospívající studenti se musí v nové kultuře adaptovat a zorientovat se v jazyce. Většina studentů se proto skutečně „zabydlí" až ve druhé půlce roku. Teprve v této fázi pobytu začíná opravdová integrace, vzniká intenzivní přátelství s vrstevníky a hlubší vztah k rodině. Nezávisle na tom, jakou cílovou zemi si student vybere, se naučí rozumět nové kultuře a v neanglicky mluvících zemích si může osvojit řeč. Navíc získá sebevědomí a stane se otevřenější a tolerantnější k odlišnostem.

Úkolem YFU není jen zorganizování výměnného pobytu, ale také aktivní podpora studenta před odjezdem do hostitelské země během roku i po návratu domů. YFU celoročně spolupracuje s českými hostitelskými rodinami, které se rozhodnou otevřít dveře zahraničnímu studentovi.

Chcete se zúčastnit YFU programu v cizí zemi, nebo se stát hostitelskou rodinou? Pak neváhejte kontaktovat kancelář YFU CZ:

www.yfu.cz, telefon: 222 211 950, email: info@yfu.cz

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Mgr. Anna Cellerová

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.