Domů > Odborné články > Základní vzdělávání > Ve Skotsku snižují počet žáků ve školních třídách
Odborný článek

Ve Skotsku snižují počet žáků ve školních třídách

9. 10. 2009 Základní vzdělávání
Autor
Mgr. Julie Ravingerová

Anotace

V prvních ročnících skotských základních škol bude do jedné třídy chodit nejvýše 25 žáků. Rozhodlo o tom Skotské ministerstvo školství, které hodlá maximální počet žáků ve třídách nadále snižovat.

Skotská vláda chce zavést pro třídy prvního stupně základní školy maximální počet 25 žáků. Skotská ministryně školství Fiona Hyslop popřela, že by plán ministerstva byl v rozporu s prohlášením vlády, která slíbila snížit počet žáků v prvních ročnících základních škol až na 18. Proti návrhu se totiž postavila většina úřadů místní samosprávy, které nemají dostatek peněz na materiální a personální zajištění. Faktem totiž nadále zůstává, že skotští rodiče mají právo přihlásit své děti do jakékoli jimi vybrané školy i kdyby jim škola oznámila, že její třídy jsou již plně obsazeny.

Podle vyjádření ministryně je vládní politika snižování počtu žáků ve třídě velkým přínosem pro ty, kteří navštěvují lokální školy. Pokud je ve třídě méně dětí, může se učitel věnovat jednotlivým dětem podle jejich potřeb, což má pozitivní vliv na výsledky jejich vzdělávání. Ministryně nesdělila, odkdy začne platit plán jejího ministerstva. Připustila však fakt, že místní samosprávy musí čelit tlaku ekonomické recese.

V České republice je, stejně jako v Anglii nebo ve Walesu, zákonem povoleno mít v jedné třídě až 30 žáků. Přesto podle údajů MŠMT chodí do jedné třídy na prvním stupni průměrně 22 dětí. To odpovídá průměrným hodnotám v celé EU.

 

Zdroj: http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/uk_news/scotland/8269996.stm

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Mgr. Julie Ravingerová

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.