Domů > Odborné články > Základní vzdělávání > Přehled odkazů na zajímavé články a aktivity historických pracovišť, neziskových organizací i výstupy v médiích využitelné ve výuce dějepisu na téma Ukrajina
Odborný článek

Přehled odkazů na zajímavé články a aktivity historických pracovišť, neziskových organizací i výstupy v médiích využitelné ve výuce dějepisu na téma Ukrajina

Anotace

V přiloženém přehledu naleznou učitelé a žáci odkazy na zajímavé výstupy historických pracovišť, neziskových organizací i médií, které by jim mohly pomoci v pochopení důvodů současného konfliktu na Ukrajině. Vztahy mezi státy je nutno nahlížet z dlouhodobého hlediska, pro současné dění na Ukrajině je tak důležité porozumět dějinám (přinejmenším) 20. století ve východní Evropě. Články, audionahrávky, záznamy diskusí i panely z výstavy lze využít přímo v hodinách dějepisu stejně jako lekce ze vzdělávací aplikace pro práci s historickými prameny HistoryLab. Mnohé výstupy lze využít také pro domácí přípravu, především tvorbu referátů.

Na současný válečný konflikt na Ukrajině je nutno nahlížet v širším, především dějinném kontextu. Ve složitosti dějů 20. století je náročné se orientovat jak pro učitele, natož pro žáky a studenty. Standardně probírané učivo nepostačí pro porozumění současné situaci, je potřeba se s žáky bavit především v hodinách dějepisu a výchovy k občanství o hlubší problematice. K rozšíření znalostí by měly pomoci i následující odkazy na různé výstupy historických pracovišť, neziskových organizací i médií. Články lze například využívat při tvorbě referátů, části audionahrávek a diskusí pouštět přímo v hodinách a na jejich základě vést debaty. Studenty je nutné upozorňovat na to, že „kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat“.

Nezisková organizace Post Bellum, projekt Paměť národa:

  • Vzpomínky pamětníků z Ukrajiny, vhodně rozděleno i podle témat a časového zaměření vzpomínek, viz:

Ukrajina | Paměť národa (pametnaroda.cz)

  • články na téma Ukrajina z Magazínu Paměti národa:

Ukrajina | Paměť národa (pametnaroda.cz)

ČT24, pořad Historie.cs:

  • díl s názvem Jak se Ukrajina hlásila o své místo na slunci s hosty Vlastimilem Ondrákem a Tomášem Řepou:

Jak se Ukrajina hlásila o své místo na slunci – Historie.cs | Česká televize (ceskatelevize.cz)

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR):

  • výstava Cesta k samostatné Ukrajině

Panelová výstava byla uspořádána k třicátému výročí samostatné Ukrajiny v létě 2021, v současné době se stala výstavou putovní a je realizována v několika městech v České republice. Její anotaci a stručnou komentovanou prohlídku s tvůrci Davidem Svobodou (ÚSTR) a Annou Chlebinou je možné zhlédnout zde:

Cestu k samostatné Ukrajině představí nová výstava – Ústav pro studium totalitních režimů (ustrcr.cz)

  • diskuse Hluboké kořeny konfliktu na Ukrajině s hosty Stanislavem Tumisem (Filozofická fakulta Univerzity Karlovy), Liborem Svobodou (ÚSTR), Milanem Bártou (ÚSTR) a Matějem Bílým (ÚSTR) – její záznam viz zde:

Uspořádali jsme debatu o historických souvislostech války na Ukrajině – Ústav pro studium totalitních režimů (ustrcr.cz)

  • projekt Oddělení vzdělávání ÚSTR zaměřený na soudobé dějiny a dějepisné vzdělávání, informace k tématu Ukrajina zde:

Aktualita – Dějepis v 21. století (dejepis21.cz)

  • tam např. záznam debaty Ukrajina – hybridní válka a škola s hosty Danielem Pražákem (ZŠ Strossmayerovo náměstí), Čeňkem Pýchou (ÚSTR), Radkou Wildovou (MŠMT) a Petrou Wünschovou (Centrum Locika)

DOX – Paradox: Ukrajina – hybridní válka a škola | Facebook

HistoryLab – Vzdělávací aplikace pro práci s historickými prameny:

  • nenabízí prozatím lekci přímo na ukrajinské téma, ale žáci se mohou vcítit do podobných prožitků obětí války v bývalé Jugoslávii:

https://lms.historylab.cz/katalog/cviceni/o-cem-dnes-vypovida-pribeh-irmy-ze-sarajeva

Dějiny a současnost – časopis pro popularizaci historie:

  • téma čísla 10/2014 Ukrajina na cestě 20. stoletím (editor Bohdan Zilynskyj v tomto čísle shromáždil několik článků k tématu od různých historiků)

Dějiny a současnost, Ukrajina na cestě 20. stoletím (dejinyasoucasnost.cz)

------

webové stránky o historii a současnosti česko-ukrajinských vztahů My a Ukrajina

| My a Ukrajina

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Jitka Bílková

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.

Kolekce

Článek je zařazen v těchto kolekcích:

Článek pro obor:

Dějepis