Domů > Odborné články > Základní vzdělávání > Co jsou vzdělávací moduly Gramotnosti pro život (a co nejsou)
Odborný článek

Co jsou vzdělávací moduly Gramotnosti pro život (a co nejsou)

30. 9. 2021 Základní vzdělávání
Autor
PaedDr. Karel Tomek
Spoluautoři
Lenka Urbanová
Adéla Zehringerová

Anotace

Projekt podporuje pedagogy mateřských a základních škol v jejich snaze rozvíjet čtenářskou, matematickou a digitální gramotnost dětí a žáků. Jeho realizaci zajišťuje Národní pedagogický institut ČR.

Online lekce Gramotnosti pro život: Učíme v souvislostech jsou jednou z forem, která má pomoci učitelům v českých školách rozvíjet základní gramotnosti žáků. V našem projektu jsme se soustředili na čtenářskou, matematickou a digitální gramotnost proto, že jejich zvládnutí má pozitivní vazbu na kompetenci k učení a k učení v každém věku. Proto patří k tomu základnímu, co by si žáci měli odnést ze školy.

 


Jako soustava témat a lekcí jsou všechny tři moduly vytvořeny jako funkční celek. Lekcemi lze procházet v různém pořadí, různým tempem, zastavovat se, aplikovat ve výuce a znovu se vracet. Všech 35 lekcí ve třech modulech Gramotností pro život přináší inspiraci, povzbuzuje chuť zkoušet nové postupy ve výuce, společně přemýšlet o inovacích. Lekce dodávají odvahu propojovat témata a metody napříč předměty, spolupracovat mezi učiteli navzájem a nabídnout žákům větší prostor pro jejich aktivní učení. Všechny tři moduly jsou určeny primárně pro učitele základních a mateřských škol, ale zároveň pro rodiče a jakékoliv zájemce o vzdělávání.

O vzdělávacích modulech

Vzdělávací moduly nabízejí 35 „zážitkových” lekcí o gramotnostech, každá z nich trvá přibližně 30 minut, ale každý může postupovat dle svého tempa a potřeby. Lekce je možné absolvovat na počítači, na notebooku, na tabletu nebo z mobilu, je zapotřebí pouze připojení k internetu. K jednotlivým lekcím se lze zároveň kdykoliv vrátit.

Pro pohodlnější průchod lekcemi je doporučeno přihlášení přes Metodický portál RVP.CZ (případně po předchozí registraci). Zůstane zde tak bezpečně uložené, kterými lekcemi již uživatelé prošli.

Před absolvováním lekcí na čtenářskou, matematickou a digitální gramotnost musí každý účastník nejprve projít tzv. „úvodní lekcí“, která shrnuje základní principy práce s gramotnostmi a která provede uživatele tím, jak moduly ovládat.

 
 
 

Poté může účastník pokračovat v lekcích za čtenářskou, matematickou nebo digitální gramotnost, které po krátkém teoretickém úvodu ukazují, jak lze danou gramotnost rozvíjet napříč předměty a stupni vzdělávání. Účastník kurzu si může zkusit mnohé věci „na vlastní kůži“, klást si otázky, hledat na ně odpovědi, a hlavně dostávat okamžitou zpětnou vazbu.

U každé gramotnosti lze získávat tzv. „odznaky“ za zvládnutí všech lekcí za danou gramotnost. Po absolvování všech lekcí ke čtenářské/matematické/digitální gramotnosti obdrží účastník certifikát o absolvování lekcí k dané gramotnosti ke stažení.

 

 

VSTUPTE DO VZDĚLÁVACÍCH MODULŮ ZDE

Licence

Článek je publikován pod licencí Creative Commons BY-SA.

Autor
PaedDr. Karel Tomek

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.