Odborné články Základní vzdělávání Aktivity Odboru bezpečnosti potravin
Odborný článek

Aktivity Odboru bezpečnosti potravin

Anotace

Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství připravilo v letošním roce pro základní a střední školy dva nové výukové programy s cílem nabídnout kvalitní podpůrný vzdělávací materiál, který vychází z odborných zdrojů a má ambice zatraktivnit výuku.

Tyto nové programy budou školám k dispozici od září 2016. Prvním je výukový program do interaktivních tabulí „Jíme zdravě a s chutí“, určený k výuce předmětů zabývajících se výživou člověka a bezpečností potravin na 1. stupni základních škol.

Výukový program je obsahově rozdělen na 21 samostatných modulů tak, aby byl v praxi co nejlépe využitelný dle aktuálních potřeb vyučujících. Každý vyučující tak má možnost použít buď celý program, nebo pouze jednotlivé moduly. Interaktivní cvičení v modulech doplňují činnosti pracovního sešitu pro děti 1. stupně ZŠ „Jíme zdravě a s chutí“, který rovněž vydalo Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství.

Výukový program částečně vychází z doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) „Pět klíčů k bezpečnému stravování“. Zabývá se tématy zdravé výživy a hygieny při zacházení s potravinami a seznamuje žáky hravým způsobem s problematikou zemědělství. Výukový program také obsahuje krátká instruktážní videa, interaktivní soutěže, hry a zábavné testování získaných znalostí.

Interaktivní cvičení jsou vytvořena v softwaru SMART Notebook, verze 11 a lze je využít na všech typech interaktivních tabulí.

Přístup k registraci do výukového programu „Jíme zdravě a s chutí“ je veřejně dostupný na webových stránkách www.bezpecnostpotravin.cz.

 

 

Druhým produktem je e-learningový kurz „Výživa ve výchově ke zdraví“, který vznikl ve spolupráci s 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy a je určen středním školám s potravinářskými obory.

Kurz je rozdělen do třinácti modulů zabývajících se výživou člověka, složením potravin a bezpečným stravováním. Každý pedagog má možnost si ke své výuce vybrat buď celý kurz, nebo pouze jednotlivá témata (moduly). Součástí kurzu jsou tři krátká videa.

K využívání kurzu ve výuce je potřeba registrace do systému LMS eDoceo, která probíhá ve spolupráci s Ústavem zemědělské ekonomiky a informací.

E-learningový kurz je doplněn odbornou příručkou pro pedagogy „Výživa ve výchově ke zdraví“, která je stejně jako kurz přehledně rozdělena do 13 částí – modulů. Příručka je v elektronické podobě k dispozici na stránkách Informačního centra bezpečnosti potravin nebo je na vyžádání zasílána v tištěné podobě.

Oba výukové programy i příručka jsou k dispozici zdarma. 

 

 

Autor
Ing. Vendula Matoušková

Hodnocení uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.

RVP do 2024