Domů > Odborné články > Základní vzdělávání > Nebojte se evropských projektů
Odborný článek

Nebojte se evropských projektů

10. 9. 2014 Základní vzdělávání
Autor
Mgr. Jolana Ronková

Anotace

Článek informuje o proběhlém evropském projektu na zajímavé téma a inspiruje k předkládání nových žádostí. Nebojte se evropských projektů. Mnohému naučíte sebe i své žáky.

Evropský projekt Through our eyes (Našima očima)

V letech 2012 – 2014 se naše základní škola Ke Kateřinkám, Praha 4, zapojila do evropského projektu Comenius, financovaného z LLP EU[1], zaměřeného na zvyšování kvality vzdělávání. Vzdělávali se učitelé, žáci i další zaměstnanci školy. Hlavními oblastmi pro získávání nových poznatků a dovedností byl anglický jazyk, nejznámější evropští umělci 19. a 20. století, práce s informačními technologiemi a schopnost prezentovat. V průběhu 2 let se do projektu zapojilo zhruba 2500 žáků a 100 učitelů 1. i 2. stupně z devíti evropských zemí. Žáci utvářeli výtvarné práce podle vzorů zahraničních umělců. Čeští žáci prezentovali a učili výtvarným technikám Josefa Lady své vrstevníky z jiných zemí.

Od svých evropských spolužáků se dozvěděli mnohé o těchto výtvarnících:

UK – David Hockney (1937), GE – Franz Marc (1880), EL -Alexis Akrithakis (1939), IT – Renato Guttuso (1912), LT - Kęstutis Kasparavičius (1954), SK - Albín Brunovský (1935), ES - Joan Miró i Ferrá (1893), MUHER - Francisca Muñoz and Manuel Herrera, SE - Isaac Grünewald (1889).

V průběhu projektu vznikla kniha žákovských prací a žákovských prezentací, včetně knihy, která obsahuje první dojmy při setkání se s dílem známého výtvarného umělce, hra Happy families, včetně digitální verze dostupné na http://www.europeansharedtreasure.eu/, slovník základních výrazů a frází v devíti jazycích. Tyto výstupy jsou k nahlédnutí ve škole. Žáci si vzájemně posílali dopisy a přáníčka podle předem stanovených tištěných pravidel v anglickém jazyce. Česká škola zajistila vznik společných webových stránek, kam začala vkládat výsledky projektových činností, fotografie, diskuse, komentáře, prezentace, žákovské práce a jiné. Také vložila na webové stránky logo našeho projektu, které vytvořila Italská škola, učitelé a jejich žáci. Všichni partneři mohou přispívat k obsahu webových stránek. Česká škola je administrátorem – www.oureyes.estranky.cz.

 

Z dalších činností:

  • Výtvarné dílny na partnerských školách
  • Výstavy na jednotlivých školách vytvořené z žákovských výtvarných prací, prezentací národních umělců a dalších doprovodných předmětů
  • Setkání partnerských škol
  • Dotazník monitorující pokrok znalostí o zúčastněných evropských zemích
  • Vyučovací hodiny s účastí zahraničních učitelů

Zapojené instituce:

GE - Freiherr-vom-Stein Schule – Grundschule

UK - Monk Fryston Church of England Primary School

EL - 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

IT - Circolo Didattico di Matelica

LT - VŠĮ "Ruduo-pavasaris"

SK - Základná škola, Tomášikova 31, Košice

ES - CEIP SANTIAGO APÓSTOL

SE – BRÅVIKSSKOLAN



[1] programu celoživotního učení zavedeného rozhodnutím Evropského Parlamentu a Rady č. 1720/2006/ES ze dne 15.11.2006, které vstoupilo v platnost dne 14.12.2006

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Mgr. Jolana Ronková

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.