Domů > Odborné články > Gymnaziální vzdělávání > Iniciativy ve vzdělávání - Talnet – online k přírodním vědám
Odborný článek

Iniciativy ve vzdělávání - Talnet – online k přírodním vědám

16. 2. 2007 Gymnaziální vzdělávání
Autor
Hana Janoušková

Anotace

Informace o projektu pro mimořádně nadané žáky.

Hlavní náplní projektu Talnet - online k přírodním vědám jsou online kombinované kurzy (T-kurzy) pro mimořádně nadané žáky k různým tématům z fyziky, chemie, biologie a geografie. Součástí je také online seminář pro učitele k získávání a výměně zkušeností při identifikaci talentů a práci s nimi. Protože jsou kurzy z převážné části uskutečňovány online, stačí k účasti v nich počítač s přístupem na internet.

Kurzy se skládají z několika bloků. Ve dvou výukových blocích se žáci seznamují s různými tématy zvoleného oboru a zpracovávají různě náročné úkoly, v online prostředí kromě toho diskutují jak s odborníky, tak se svými podobně zaměřenými kolegy. V dalším bloku pracují žácii na individuálním projektu pod vedením odborného instruktora. Projekt obhajují online i před spolužáky kurzu. Součástí T-kurzů jsou totiž prezenční soustředění.

V Talnetu mohou momentálně studovat mimořádně nadaní žáci ve věku 14 – 17 let, a to v šesti různých kurzech z přírodních věd; jsou to: Astronomie a modelování I. a II., Materiály a krystaly, Chemické reakce a chemie všedního dne, Biologie a geografie, Meteo a moderní fyzika.

Krom T-kurzů, které jsou hlavní náplní projektu Talnet, patří mezi jeho aktivity i T-exkurze na různá odborná a vědecká pracoviště či do laboratoří s online přípravou a online závěrem. T-exkurze jsou zaměřeny na konkrétní badatelskou činnost žáků a jejich spolupráci s odbornými pracovníky. V roce 2006 měli žáci možnost pracovat mj. v Laboratoři strukturní analýzy látek, Laboratoři deformačních zkoušek materiálu a v Chemické analytické laboratoři.

V rámci Talnetu je rozvíjena spolupráce se zahraničními partnery, kteří se zabývají vzděláváním mimořádně nadaných dětí. Snahou je umožnit setkávání českých a zahraničních studentů, a to jak ve společných online aktivitách a komunikaci, tak i na společných soustředěních či výměnných pobytech. Talnet nyní např. spolupracuje s podobně zaměřeným španělským projektem Estrella, na příští školní rok 2007/2008 je rozpracován projekt vícestranné zahraniční spolupráce se Španělskem, Německem a Řeckem.

Více na www.talnet.cz

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Hana Janoušková

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.