Tento článek popisuje jednoduchý experiment ukazující vliv slupky jablka na odpařování vody. K pokusu budeme potřebovat digitální senzor vlhkosti vzduchu (v článku je použit senzor Vernier RH-BTA s dataloggerem LabQuest), jablko, škrabku na brambory, větší sklenici, igelitový pytlík, gumičku, nůžky a papírový ubrousek.
![]() |
1. většina použitých pomůcek (chybí škrabka, gumička a ubrousek) Autor © Jakub Jermář |
Z igelitového pytlíku vystřihneme kus igelitu a zakryjeme jím hrdlo sklenice. K upevnění použijeme gumičku. Do igelitu vytvoříme díru pro senzor vlhkosti. Zasuneme senzor a změříme vlhkost vzduchu. Naměřili jsme 60% relativní vlhkost.
![]() |
2. měření v prázdné sklenici Autor © Jakub Jermář |
Nyní do sklenice vložíme jablko, opět sklenici zakryjeme igelitem. Po 10 minutách opět změříme vzdušnou vlhkost ve sklenici. Naměřili jsme 75% relativní vlhkost, tedy výrazně vyšší než v prázdné sklenici.
![]() |
3. měření ve sklenici s jablkem Autor © Jakub Jermář |
Škrabkou na brambory zbavíme jablka slupky. Jelikož při škrábání narušujeme buněčné stěny, tekutina z vnitřku takto narušených buněk se dostává na povrch jablka a jablko je tím pádem vlhké (či přesněji upatlané) od sladké jablečné šťávy. Tato vrstvička jablečné šťávy by nám narušovala experiment, je tedy potřeba po oloupání jablko důkladně usušit. K tomu se osvědčil papírový ubrousek.
![]() |
4. zbavení jablka slupky a osušení Autor © Jakub Jermář |
Opět do sklenice vložíme jablko, tentokrát zbavené slupky, a sklenici zakryjeme igelitem. Po dalších 10 minutách opět změříme vzdušnou vlhkost ve sklenici. Naměřili jsme tentokrát přes 83 %.
![]() |
5. měření ve sklenici s jablkem bez slupky Autor © Jakub Jermář |
Relativní vzdušná vlhkost ve sklenici s jablkem je vyšší, než byla v prázdné sklenici. Z toho lze usuzovat, že z povrchu jablka se do vzduchu vypařuje voda, jablko tedy velmi pomalu usychá. Pokud jablko zbavíme slupky, vzrůstá množství vody ve vzduchu (vlivem odpařování z povrchu jablka) ještě znatelně rychleji. Lze tedy usuzovat, že slupka jablko částečně chrání před ztrátou vody vypařováním, tedy před rychlejším vyschnutím.
Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.
Článek nebyl prozatím komentován.
Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.
Článek není zařazen do žádného seriálu.