Metodický portál RVP.CZ prochází změnami. Více informací zde.
logo RVP.CZ
Přihlásit se
RSS Titulka > Modul články > Články s klíčovým slovem "potraviny"

Zobrazit na úvodní stránce článků

RSS Titulka > Modul články > Články s klíčovým slovem "potraviny"

Seřadit dle: Datum publikace, Nejnovější
Podle názvu:
Podle autora:
Počet komentářů:
Datum publikace:
Počet zobrazení:

Potraviny a lidé: Lidská výživa v historickém kontextu

Základní vzdělávání
Teoretický příspěvek
odborný příspěvek
Velikost lidské populace byla vždy přímo úměrná dosažitelnosti a schopnosti získat potravinové zdroje. Po celou dobu historického vývoje člověka se střídala období relativní hojnosti potravin a období hladomorů. Současné zemědělství má obrovský dopad na životní prostředí. Vývoj spotřeby potravin obyvatel ve vyspělých zemích jde směrem ke zvyšování podílu živočišných bílkovin. Vysoká spotřeba masa s sebou nese řadu problémů. 30–50 % všeho jídla, které se na světě vyprodukuje, skončí v popelnici. Plýtvání potravinami má za následek plýtvání prvotními zdroji.
Autor Lenka Skoupá

Víš, co jíš

Základní vzdělávání
Informativní příspěvek
Přemýšlíte nad tím, co jíte? Kde a od koho nakupujete potraviny? Zajímá vás bezpečné nakládání s potravinami? A zdánlivě nesouvisející otázka - hrajete a zpíváte si rádi? Pokud odpovídáte ano, nebo pokud vás předchozí otázky motivují k zamyšlení, můžete využít program Víš, co jíš, který realizuje Ministerstvo zemědělství ČR. V letošním roce dostane tento projekt nový, a pro děti atraktivnější, kabát.
Autor Ivana Hrubá Eliášová

Sladká droga: Jsme závislí na cukru?

Základní vzdělávání
Teoretický příspěvek
odborný příspěvek
Cukr má mnohem větší moc, než by většina z nás považovala za možné. Už dávno jsme civilizace závislá na cukru. A s nadměrnou konzumací cukru nesouvisí pouze problémy s váhou, ale rovněž velmi častá náladovost a potíže se soustředěním (!). Knížka nejen pojmenovává příčiny závislosti na cukru, ale hlavně nabízí způsoby, jak \"ven z cukerné pasti\".
Autor M. Fontana

Ubrousku, prostři se!

Předškolní vzdělávání
Praktický příspěvek
inspirace
krátkodobý
Tematický celek napomáhá dětem osvojit si základní stravovací návyky, děti se seznamují s kulturou stravování, získávají poznatky o racionální výživě a jejím významu pro náš život.
Autor Eva Rybárová

Jak se správně chovat u stolu

Základní vzdělávání
Praktický příspěvek
inspirace
blok hodin
Žáci pracují s 12 pracovními listy, které se zaměřují na kulturu stolování, průzkum návyků při jídle, názory na slušné chování, používání asijských hůlek při jídle, slovní zásobu týkající se názvů potravin a jídel v mezinárodních jazycích. 4 pracovní listy se věnují stolování v Chorvatsku, mj. rozšiřují slov. zásobu Chorvatštiny o témata ovoce a zelenina. Materiál lze využít samostatně pro práci ve skupině, individuální výuku, jako domácí práci, pro opakování nebo prohloubení učiva.
Autor Ingelore Oomen-Welke
Celkem: 5