Metodický portál RVP.CZ prochází změnami. Více informací zde.
logo RVP.CZ
Přihlásit se
RSS Titulka > Modul články > Články s klíčovým slovem "péče o zdraví"

Zobrazit na úvodní stránce článků

RSS Titulka > Modul články > Články s klíčovým slovem "péče o zdraví"

Seřadit dle: Datum publikace, Nejnovější
Podle názvu:
Podle autora:
Počet komentářů:
Datum publikace:
Počet zobrazení:

Zachraňme Otesánka!

Základní vzdělávání
Praktický příspěvek
zkušenost
Článek popisuje tematický výukový blok na téma Zdravá výživa, vhodný k realizaci v 1. ročníku ZŠ v časovém rozsahu 2 hodin. Může být zařazen ještě v předčtenářském období.
Autor Mgr. Pavlína Beránková

Lidské tělo, zdraví, nemoc, úraz v 1. a 2. ročníku

Základní vzdělávání
Praktický příspěvek
inspirace
Článek popisuje tematický výukový blok na téma Lidské tělo vhodný k realizaci v 1. nebo 2. ročníku ZŠ v časovém rozsahu 2 hodin.
Autor Dagmar Andrlová

Víš, co jíš

Základní vzdělávání
Informativní příspěvek
Přemýšlíte nad tím, co jíte? Kde a od koho nakupujete potraviny? Zajímá vás bezpečné nakládání s potravinami? A zdánlivě nesouvisející otázka - hrajete a zpíváte si rádi? Pokud odpovídáte ano, nebo pokud vás předchozí otázky motivují k zamyšlení, můžete využít program Víš, co jíš, který realizuje Ministerstvo zemědělství ČR. V letošním roce dostane tento projekt nový, a pro děti atraktivnější, kabát.
Autor Ivana Hrubá Eliášová

Jídlověda: Polysacharidy pro energii

Základní vzdělávání
Praktický příspěvek
inspirace
Zdravý životní styl s důrazem na výživu patří k základním dovednostem každého jednotlivce a hraje naprosto zásadní roli v prevenci a terapii naprosté většiny dnes běžných onemocnění. Výuka těchto dovedností není limitována věkem a může se prolínat nejrůznějšími předměty na základních školách i na vyšších stupních vzdělávání. Program je proto vhodný pro všechny pedagogické pracovníky zajímající se o zvýšení a rozšíření kvalifikace a odborných kompetencí v oblasti péče o zdraví, zdravé výživy a zdravého životního stylu pro získání vědomostí a dovedností důležitých pro výuku i v osobním životě.
Autor Margit Slimáková

Jídlověda: Výživová doporučení

Základní vzdělávání
Praktický příspěvek
inspirace
Zdravý životní styl s důrazem na zdravou výživu patří k základním dovednostem každého jednotlivce a hraje zásadní roli v prevenci i terapii naprosté většiny dnes běžných onemocnění. Výuka těchto dovedností není limitována věkem a může prolínat nejrůznějšími předměty na základních školách i na vyšších stupních vzdělávání. Soubor článků a pracovních listů „Jídlověda“ je proto vhodný pro všechny pedagogické pracovníky zajímající se o zvýšení a rozšíření odborných kompetencí v oblasti péče o zdraví, zdravé výživy a zdravého životního stylu pro získání vědomostí a dovedností důležitých pro výuku i v osobním životě.
Autor Margit Slimáková

Péče o zdraví - nový vyučovací předmět

Odborné vzdělávání
Informativní příspěvek
Vytvoření a zařazení nového vyučovacího předmětu Péče o zdraví do ŠVP je ukázkou alternativního přístupu k oblasti Vzdělávání pro zdraví. Vedle úkolu vybavit žáky znalostmi a dovednostmi potřebnými k preventivní a aktivní péči o zdraví a bezpečnost si klade za cíl změnu postojů a myšlení žáků v této oblasti. Vedle uváděných kompetencí v RVP odborného vzdělávání rozvíjí kompetence k aplikaci zdravého životního stylu, kompetence k aplikaci zásad první pomoci, kompetence racionálně řešit situace osobního a veřejného ohrožení, kompetence využívat zdravotní benefity pohybových aktivit.
Autor Mgr. Pavel Semerák

Jak začlenit výchovu ke zdraví do školního vzdělávacího programu

Základní vzdělávání
Teoretický příspěvek
odborný příspěvek
Autorka v příspěvku popisuje strategii začlenění výchovy ke zdraví do ŠVP. Cílem je dosažení toho, aby se často opomíjená oblast učebního programu promítla do všech oborů i ročníků. Tím se naplní pilíře programu Škola podporující zdraví (pohoda prostředí, zdravé učení a otevřené partnerství).
Autor Alena Dvorská
Celkem: 7