Domů > Odborné články > Základní vzdělávání > Proč má jablko slupku?
Odborný článek

Proč má jablko slupku?

28. 4. 2011 Základní vzdělávání
Autor
Mgr. Jakub Jermář

Anotace

Příspěvek popisuje jednoduchý experiment s jablkem a digitálním vlhkoměrem, jímž budeme demonstrovat vliv slupky na odpařování vody (a tedy usychání) ovoce.

Tento článek popisuje jednoduchý experiment ukazující vliv slupky jablka na odpařování vody. K pokusu budeme potřebovat digitální senzor vlhkosti vzduchu (v článku je použit senzor Vernier RH-BTA s dataloggerem LabQuest), jablko, škrabku na brambory, větší sklenici, igelitový pytlík, gumičku, nůžky a papírový ubrousek.

většina použitých pomůcek (chybí škrabka, gumička a ubrousek)
1. většina použitých pomůcek (chybí škrabka, gumička a ubrousek)
Autor © Jakub Jermář

Z igelitového pytlíku vystřihneme kus igelitu a zakryjeme jím hrdlo sklenice. K upevnění použijeme gumičku. Do igelitu vytvoříme díru pro senzor vlhkosti. Zasuneme senzor a změříme vlhkost vzduchu. Naměřili jsme 60% relativní vlhkost.

měření v prázdné sklenici
2. měření v prázdné sklenici
Autor © Jakub Jermář

Nyní do sklenice vložíme jablko, opět sklenici zakryjeme igelitem. Po 10 minutách opět změříme vzdušnou vlhkost ve sklenici. Naměřili jsme 75% relativní vlhkost, tedy výrazně vyšší než v prázdné sklenici.

měření ve sklenici s jablkem
3. měření ve sklenici s jablkem
Autor © Jakub Jermář

Škrabkou na brambory zbavíme jablka slupky. Jelikož při škrábání narušujeme buněčné stěny, tekutina z vnitřku takto narušených buněk se dostává na povrch jablka a jablko je tím pádem vlhké (či přesněji upatlané) od sladké jablečné šťávy. Tato vrstvička jablečné šťávy by nám narušovala experiment, je tedy potřeba po oloupání jablko důkladně usušit. K tomu se osvědčil papírový ubrousek.

zbavení jablka slupky a osušení
4. zbavení jablka slupky a osušení
Autor © Jakub Jermář

Opět do sklenice vložíme jablko, tentokrát zbavené slupky, a sklenici zakryjeme igelitem. Po dalších 10 minutách opět změříme vzdušnou vlhkost ve sklenici. Naměřili jsme tentokrát přes 83 %.

měření ve sklenici s jablkem bez slupky
5. měření ve sklenici s jablkem bez slupky
Autor © Jakub Jermář

Závěr

Relativní vzdušná vlhkost ve sklenici s jablkem je vyšší, než byla v prázdné sklenici. Z toho lze usuzovat, že z povrchu jablka se do vzduchu vypařuje voda, jablko tedy velmi pomalu usychá. Pokud jablko zbavíme slupky, vzrůstá množství vody ve vzduchu (vlivem odpařování z povrchu jablka) ještě znatelně rychleji. Lze tedy usuzovat, že slupka jablko částečně chrání před ztrátou vody vypařováním, tedy před rychlejším vyschnutím.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Mgr. Jakub Jermář

Hodnocení od recenzenta

Tým RVP.CZ
28. 4. 2011
Příspěvek autora Jakuba Jermáře názorně ukazuje na využití fyzikálních měření při objasňování biologických principů.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.

Klíčové kompetence:

  • Základní vzdělávání
  • Kompetence k řešení problémů
  • ověřuje prakticky správnost řešení problémů a osvědčené postupy aplikuje při řešení obdobných nebo nových problémových situací, sleduje vlastní pokrok při zdolávání problémů

Průřezová témata:

  • Základní vzdělávání
  • Environmentální výchova
  • Základní podmínky života

Mezioborove presahy:

  • Základní vzdělávání
  • Matematika a její aplikace 1. stupeň

Organizace řízení učební činnosti:

Skupinová, Frontální

Organizace prostorová:

Učebna v přírodě, Specializovaná učebna, Školní třída

Nutné pomůcky:

vlhkoměr (v článku byl použit digitální vlhkoměr Vernier RH-BTA), jablko či jiné vhodné ovoce nebo zelenina, škrabka na brambory, větší sklenice či plastová nádoba s dostatečně velkým hrdlem, papírové ubrousky, igelitový pytlík