Domů > Odborné články > Základní vzdělávání > Využití mobilních zařízení na táboře
Odborný článek

Využití mobilních zařízení na táboře

11. 12. 2018 Základní vzdělávání
Autor
Mgr. Jan Šindelář

Anotace

Mobilní zařízení se v dnešní době dostávají do popředí a mladí „táborníci“ s nimi umí neuvěřitelné věci. Mobilní zařízení však lze využít i prospěšně. V tomto příspěvku nalezneme „ochutnávku“ aplikací, které jsou na táboře využitelné.

Cíl

Cílem bylo zjistit, jak budou táborníci reagovat na využití mobilních aplikací v různých situacích.

Využití mobilních zařízení na táboře

Je mnoho způsobů, jak zaujmout během prázdnin dnešní děti, potažmo mládež, na táboře. Jedním z nich je, dle mého názoru, zakomponovat do táborových aktivit i mobilní zařízení. Téměř každé mobilní zařízení je vybaveno GPS (Global Positioning System – Globální polohový systém) navigací a je možné sledovat přesnou polohu určeného typu, což nabízí nespočet využití v rámci například celodenních i vícedenních výletů. Dalším zpestřením či přínosem mohou být i mnohé aplikace, které jsou užitečné při různých příležitostech – čtení QR (Quick Response) kódů, jež může sloužit jako indicie, směrování, potvrzení splnění úkolu. Mezi další používané aplikace patří on-line mapy, fotoaparát, různé typy zdravotnických aplikací a mnohé další. V dnešní době využívají děti nejrůznější aplikace ke komunikaci mezi sebou, na sociálních sítích, i např. ke sdílení různých obrázků a fotografií. Pojďme se tedy nyní podívat na některé aplikace, které jsem výše uvedl.

Již 12 let jezdím s dětmi na letní dětské tábory jako hlavní vedoucí a zdravotník a využívám celou řadu těchto aplikací. Proč? Pro děti je naprosto běžné a normální používat mobilní zařízení, proto bych chtěl v tomto článku popsat, a třeba i inspirovat nadšence, jak některé aplikace využívat v praxi.

Využití QR kódu

První aplikací, o které bych se chtěl zmínit, je aplikace využívaná k vytvoření QR kódů. Ta je volně stažitelná a velmi snadno a efektivně se s ní pracuje. Po zadání informací (slovo, věta, azimut, obrázek, …), jež potřebujete, se vytvoří QR kód, který prostřednictvím čtečky kódu lze přečíst (převést zpět na slova). Jednou z typických – a hojně užívaných – táborových her je stopovaná s úkoly. „Táborníci“ mají projít po vyznačené trase a hledají úkoly. Případně lze do QR kódu zašifrovat další směr se souřadnicemi, kterým se má táborník vydat dál. Pokud se získanými informacemi táborník dobře naloží, umožní mu, aby se posunul k dalšímu stanovišti, úkolu. 

Jak generátor QR kódu vlastně funguje? Společně se podíváme na to, jak vlastně nějaký QR kód vytvořit. Nejprve musíme vědět, co chceme zašifrovat. Text, případně souřadnice napíšeme do generátoru QR kódu a klikneme na tlačítko generovat. Automaticky se nám vygeneruje QR kód, který lze čtečkou jednoduše naskenovat a rozluštit. V tuto chvíli víme, jak takový QR kód vytvořit, ale jak z něj dostat informace, které obsahuje? Jakmile nainstalujeme čtečku QR kódu do mobilního zařízení, tak k načtení informací již nic nebrání. Pomocí čočky fotoaparátu naskenujeme kód a na displeji se nám zobrazí požadovaná informace. 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mobile.qrcodereader

Mapy.cz

Chcete nechat děti například dojít podle mapy zpět do tábora. Mají k dispozici mobil i mapy. Co předpokládáte, že využijí přednostně? Pokud tipujete mobil, máte samozřejmě pravdu. V tomto ohledu je nedocenitelná aplikace mapy, jež nabízí kromě jiného přesné určení polohy, časový odhad, možnost volby různých typů map (turistická, cyklistická, automapa, nejkratší cesta, cesta pouze po turistických značkách, letecký snímek, …) podle potřeby a vašeho záměru. Kdo z vás se někdy dostal do situace, že v naprosto neznámé končině se snaží dostat z bodu A do bodu B, jistě ocení i funkci sledování pohybu – jdu správným směrem? Volím nejjednodušší trasu? Nejbezpečnější? Blížím se k cíli?

Tento typ aplikace je výborný i z toho důvodu, že funguje tzv off-line. Pokud jste připojeni k Wifi, stáhnete si jakoukoli mapu potřebujete. Na výběr máte mapy jak tuzemské, tak i zahraniční. Po stažení již není třeba být připojen k internetu a fungují off-line. I během off-line režimu můžete naplánovat trasu z bodu A do bodu B. Další funkcí, která je v aplikaci možná, je vytvoření vlastní složky, do které si můžete uložit svá oblíbená místa a trasy. O svých výletech tak budete mít vždy přehled. Další možností je zaznamenání svých veškerých aktivit. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že tato aplikace mi mnohokrát pomohla.

https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.seznam.mapy

Fotoaparát

Jedná se o předinstalovanou aplikaci v telefonu, kterou lze zachytit jednotlivé okamžiky, jež právě probíhají. Ruku na srdce, téměř každý z nás si čas od času rád sedne a podívá se na pořízené fotografie míst, kde se nacházel. Dále jsem fotoaparát v mobilním zařízení na táboře využil k zachycení míst, která byla popsána u jednotlivých stanovišť stopované, aby bylo naprosto jasné, že skupina, případně táborník, tímto místem prošel. 

Kromě zachycení jednotlivých zážitků se dají dále s touto aplikací dělat různé další věci. Fotografie se dají dále upravovat a lze je fotit i v různém režimu. Některé fotografie mohou vypadat jako staré (sépie), jiné mohou být vyfoceny černobíle atp. 

Nyní si představíme jednu hru, ve které jsme fotoaparát využili na táboře. Na mapě jsme našli trasu po turistických značkách. Trasu jsme prošli a vyfotili jsme pět zajímavých a zvláštních objektů, které jsme rozeslali vždy vedoucímu skupiny na mobilní zařízení. Skupiny měli za úkol projít celou trasu jako my a vyfotit se právě před zajímavými monumenty po cestě. Jednalo se o typ stopované. Skupiny po cestě krom fotografování plnily různé úkoly. Na táboře se mi tato hra velmi osvědčila.

Sociální sítě 

Používají je téměř všichni. Mladí táborníci sdílí nejen své zážitky, ale i fotografie, kterými se chtějí pochlubit. V letošním roce jsem byl sám svědkem toho, jak skupina mladých, asi třináctiletých kluků se v noci na táboře natáčela a fotila jen se svítícími tyčinkami a tato videa a fotky sdíleli na sociální síti. Na můj dotaz, co to vlastně dělají, že na fotkách a videích jsou vidět jen barevné skvrny, odpověděli, že je to cool. Takže jsem se vlastně nic nedozvěděl.

Většina lidí využívá sociální sítě ke komunikaci, což mi přijde jako velmi dobrý nápad. Komunikujete vlastně v reálném čase. Je však zapotřebí, aby i dotyčný, se kterým komunikovat chceme, byl na příjmu. Komunikace v reálném čase je na táboře nezbytná, a i my ji využíváme. Máme vytvořenou skupinu, do které jsme všichni vedoucí zapojeni a můžeme tak řešit ihned jakýkoli problém, který se vyskytne. Tuto skupinu máme vytvořenou na komunikačním kanále WhatsUp. Stejně tak by bylo možné skupinu vytvořit i pomocí jiných komunikačních kanálů (Messenger...).

Kompas

Jedná se o další zajímavou aplikaci, kterou hojně na táborech využíváme. Děti dostanou zadaný směr a musí podle kompasu nacházet postupně další stanoviště, kde vždy dostanou nové údaje, které musí do kompasu zadat, aby se posunuli dál. Pozor, všechny kompasy neukazují naprosto stejně! Tuto aplikaci jsme využili i během noční hry. Starší táborníci dostali napsané souřadnice na papíře a měli obejít cca 2 km trasu. Po cestě museli najít a přinést zpět věci, které byly na cestě uloženy. Pro starší táborníky byla tato noční zkušennost velmi zajímavá a měli o čem vyprávět.

https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.nenter.app.compass_app

Jak jsem již psal, je mnoho aplikací do mobilních zařízení, která jsou využitelná nejen na táborech, ale i v běžné výuce. V dnešní době je potřeba mladým pobyty na táborech zpestřit něčím, k čemu mají velmi blízký vztah, a mobilní aplikace tím právě jsou. V posledních letech se na táboře pomalu nenajde dítě, které by nemělo a neovládalo svoje mobilní zařízení, které jim může v některých případech i velmi pomoci. V některých případech může správná aplikace zachránit rovněž život. Takovým typem je například aplikace záchranka, kdy si jediným stiskem můžete přivolat pomoc. Záchranáři automaticky získávají i GPS souřadnice telefonu, ze kterého byla aplikace využita. Další potřebné aplikace a veškeré informace o nich můžete nalézt přímo na Google Play.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.medicalit.zachranka

Za dvanáct let, co tábory pořádám, se technika posunula na úplně jinou hranici, než byla. Při prvních táborech se táborníci spoléhali pouze na papírovou mapu a buzolu, se kterou jen málokterý jedinec uměl zacházet. V dnešní elektronické době je pro ně vše jednodušší. A i když se nám nelíbí, že naše ratolesti bývají na mobilních zařízeních až závislí, je to naprosto normální a pro ně přirozené. Troufám si říct, že to jde s dobou. „Tato zařízení mohou být dobrým sluhou, ale když se to přežene, tak i zlým pánem.“

Reflexe

Po několika letech využívání mobilních aplikací na táboře mohu říci, že se mi jejich využití osvědčilo. Mnohdy nudná stopovaná se pro táborníky stala neuvěřitelným zážitkem jen proto, že plnili úkoly právě pomocí mobilních aplikací.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Mgr. Jan Šindelář

Hodnocení od recenzenta

Tým RVP.CZ
11. 12. 2018
Prima tipy na učitečné zapojení mobilů na příkladu táborových činností. Lze využít i v dalších aktivitách.

Hodnocení od uživatelů

Bořivoj Brdička
13. 12. 2018, 06:09
Docela by mě zajímalo, jak řešíte to, že asi ne všechny děti mají mobil s Androidem?
Řešíte nějak situaci, kdy se u někoho začínají projevovat příznaky závislosti na mobilu? Primárně by takovou věc asi měli řešit rodiče, a poslat dítě na tábor praktikující detox.
Mgr. Jan Šindelář
13. 12. 2018, 15:32
Dobrý den,
 
pracuji primárně s OS Android, ale myslím, že i v ostatních OS nalezneme podobné aplikace, které jsou využitelné. Tábor není přímo zaměřen na práci s dotykovým zařízením. Je to jen pomůcka, se kterou lze pracovat.
 
Daniel Suchánek
15. 4. 2020, 11:17
Děkuji za zajímavý článek. Bohužel / bohudík jezdím na tábor, kde máme mobilní telefony pro děti zakázané, tak takové věci řešit nemusíme.  Určitě se ale téma hodí na celoroční činnost pro neformální vzdělávání.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.

Klíčové kompetence:

  • Základní vzdělávání
  • Kompetence k řešení problémů
  • samostatně řeší problémy; volí vhodné způsoby řešení; užívá při řešení problémů logické, matematické a empirické postupy
  • Základní vzdělávání
  • Kompetence sociální a personální
  • účinně spolupracuje ve skupině, podílí se společně s pedagogy na vytváření pravidel práce v týmu, na základě poznání nebo přijetí nové role v pracovní činnosti pozitivně ovlivňuje kvalitu společné práce
  • Základní vzdělávání
  • Kompetence komunikativní
  • rozumí různým typům textů a záznamů, obrazových materiálů, běžně užívaných gest, zvuků a jiných informačních a komunikačních prostředků, přemýšlí o nich, reaguje na ně a tvořivě je využívá ke svému rozvoji a aktivnímu zapojení se do společenského dění

Průřezová témata:

  • Základní vzdělávání
  • Osobnostní a sociální výchova
  • Komunikace

Organizace prostorová:

Vycházka do přírodního prostředí