Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > FBI varuje před hračkami připojenými k internetu
Odborný článek

FBI varuje před hračkami připojenými k internetu

19. 3. 2018 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Nikola Stránská

Anotace

Další varování před hračkami připojenými k internetu, tentokrát přímo od americké FBI.

Po velké vlně kritiky adresované hračkám připojeným k internetu se s naléhavým varováním obrací na spotřebitele i americký federální úřad pro vyšetřování – FBI.

Jeho zpráva byla zveřejněna na portálu FBI [1]. Zanedlouho vyšel komentář i v internetovém deníku The Journal [2].

FBI se obrací přímo ke spotřebitelům, aby při koupi a používání produktů připojených k internetu dbali zvýšené opatrnosti. Tyto hračky totiž používají technologie, které se dokáží přizpůsobit uživatelovu chování. (Varování se však týká například i nejnovějších chytrých televizí, ovládaných pomocí hlasu). Výrobky obsahují  mimo jiné senzory, mikrofony, kamery a schopnost vizuální identifikace na základě fotografií a videí. Též obsahují komponenty pro ukládání dat a mají další multimediální funkce – včetně rozpoznávání řeči a možností GPS.

FBI varuje, že mikrofony v hračkách mohou zaznamenávat zvuk a shromažďovat informace, například jméno dítěte a školy, kterou navštěvuje. To znamená, že mohou například zaznamenávat hovory vedené v bezprostředním okolí hračky. Společnosti stojící za vývojem shromažďují a ukládají velké množství dat, jejichž existence má velký potenciál možného zneužití.

Na toto téma si můžete přečíst článek o chůvičce Aristotle od firmy Mattel, který již vyšel na Spomocníkovi. O nebezpečích se zde lze dozvědět více. Kritika upozorňuje hlavně na riziko nedostatečného zabezpečení kamery a mikrofonu. Na adresu výrobku padlo i několik dalších stížností na to, že chůvička způsobila psychické poškození malým dětem.

Na serveru Lupa.cz jsem našla článek z roku 2015, ve kterém se píše, že se firma Mattel ve spolupráci se společností ToyTalk chystá uvést na trh panenku Hello Barbie, která je schopná s dítětem komunikovat a reagovat tak na jeho chování. Tato informace vyvolala rozporuplné názory, kdy byla výrobci vyčítána možnost zneužití dat. To se však dosud neprokázalo a panenka je v prodeji.

Vrátíme-li se k oficiálnímu varování, FBI se v něm obrací na spotřebitele, aby důkladně zkoumali znění smluv a způsob, jakým jsou v nich chráněny osobní údaje. Aby si byli vědomi toho, kam jsou osobní údaje jejich rodiny odesílány, kam se ukládají a zda mohou být předávány třetím stranám.

Federální úřad pro vyšetřování žádá rodiče a budoucí majitele těchto produktů, aby před případnou koupí zvážili možná rizika a řídili se následujícími radami:

  • Zjistěte si, zda výrobek má nějaká bezpečnostní rizika.
  • Při spárování pomocí Bluetooth používejte ověření PIN kódem nebo heslem.
  • Při přenosu dat do přístupového bodu WiFi a serveru nebo cloudu zapněte šifrování.
  • Hračky připojujte a používejte pouze v důvěryhodném prostředí se zabezpečeným WiFi připojením.
  • Při nečinnosti se ujistěte, že je výrobek skutečně vypnutý, zejména pokud obsahuje mikrofony nebo kamery.
  • Při vytváření uživatelských účtů používejte silná hesla.
  • Při zadávání informací pro uživatelské účty uvádějte pouze nezbytně nutné informace (některé služby nabízejí rozšíření funkcí, pokud poskytnete navíc například datum narození).
  • Čtěte pečlivě ve smlouvě obsažené informace o zásadách ochrany osobních údajů a všimněte si, kde jsou vaše data uložena, kdo k nim má přístup a zda vás společnost upozorní v případě, že se stane obětí počítačového útoku.
  • Ověřte si, zda jsou dostupné kontaktní informace společnosti pro případ, že budete mít nějaké otázky nebo obavy.
  • Pokud možno aktivity svých dětí sami sledujte.

FBI Warns Parents About Internet-Connected Toys

Literatura a použité zdroje

[1] – CONSUMER NOTICE: INTERNET-CONNECTED TOYS COULD PRESENT PRIVACY AND CONTACT CONCERNS FOR CHILDREN. 2017. [cit. 2018-2-18]. Dostupný z WWW: [https://www.ic3.gov/media/2017/170717.aspx].
[2] – CHANG, Richard. FBI Issues Warning on Internet-Connected Toys. 2017. [cit. 2018-2-18]. Dostupný z WWW: [https://thejournal.com/Articles/2017/07/19/FBI-Issues-Warning-on-Internet-Connected-Toys.aspx].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Nikola Stránská

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.