Domů > Odborné články > Základní vzdělávání > Langevo: Budování slovní zásoby pomocí webové hry
Odborný článek

Langevo: Budování slovní zásoby pomocí webové hry

Anotace

Učení slovíček na webu zdarma dostupnou hrou, tak by se dal nazvat český projekt Langevo.com. V současné době nabízí rošíření slovní zásoby v osmi světových jazycích. Program mohou používat nejen Češi k učení cizích jazyků, ale také cizinci pro studium například českého jazyka. Ve hře je možné učit se již připravené sady slovíček nebo si přidávat vlastní slovní zásobu. Zkoušení probíhá formou několika druhů testů. Péčí o slovíčka hráč velebí svou farmu a za sklizenou úrodu kupuje nové balíčky slovíček. Systém hry uživatele motivuje k pravidelnému opakování učiva. Nejenže tedy slovní zásobu rozšiřuje, ale naučenou látku také upevňuje.

Odblokování strachu z komunikace

Nedostatek slovní zásoby může být zásadním blokem v cizojazyčné komunikaci. Kromě problémů se samotným vyjádřením a přenosem informace dochází zpětně k podkopání sebevědomí a zakotvení nedůvěry ve schopnost komunikace. Vede ke strachu z kontaktu s jazykem a vyhýbání se cizojazyčným výzvám.

Učení slovíček je závažnou problematikou, pro kterou moderní pedagogové po více než století vyvíjejí rozličné strategie, některé méně, jiné více úspěšné. Mezi ty druhé se řadí kartičková metoda. Jde o způsob efektivní drilové memorizace.

Moderní technologie umožňují ještě daleko účinnější aplikaci této metody. Eliminují poměrně náročnou ruční správu karet s informacemi určenými k memorizaci a pomocí sofistikovaných algoritmů automaticky vrací učivo do opakovacího procesu těsně předtím, než otisk informace v paměti zeslábne. Algoritmy respektují Ebbinghausovu křivku zapomínání a výrazně zvyšují efektivitu učení.

Hra povzbuzuje k opakování látky

Problémem samotné kartičkové metody je potřeba poměrně vyvinuté studijní disciplíny a vlastní motivace k opakování učiva. Langevo.com používá principy jednoduché hry k povzbuzení k souvislému opakování látky.

Systém je navržen tak, aby se žák sám chtěl do hry a tedy i k učení slovíček vracet. Opakování látky vnímá jako zábavu, a proto dochází k přirozenému vštěpování látky do paměti.

Mechanismus hry vlastně aktivně využívá rostoucí tendence k prokrastinaci. Mnoho žáků je schopno strávit dlouhé hodiny u jednoduchých klikacích her na sociálních sítích, čas ke studiu však nachází jen velmi těžce. Hra z tohoto spíše negativního jevu těží. Láká žáky zpátky ke hře a při tom je dokáže nenásilnou formou učit.

Hra jako metafora

Hráči se ve hře starají o farmu, která představuje jejich znalosti. Tím, že si žáci kupují nová políčka s rostlinami a zvířaty, o něž se musí starat, pečují zároveň o své vědomosti. Každé políčko obsahuje balíček slovíček. U rostlin si hráči balíčky doplňují slovní zásobou z databáze hry (mnohé položky jsou doplněny obrázkem a zvukovou nahrávkou výslovnosti), u zvířat si do prázdného balíčku vkládají vlastní slovíčka. Mohou si tak zadávat látku z hodin nebo učebnice.

Při opakování procházejí hráči testy. Za jejich úspěšné splnění (nesmí ztratit tři životy) získávají z políček produkty, které prodávají na trhu. Za získané herní peníze mohou svou farmu rozšířit o další políčko, tedy o další balíček znalostí.

Hra nabízí čtyři druhy testů. V prvních dvou je potřeba správnou odpověď správně napsat v rodném nebo cizím jazyce. Dalším typem zkoušení je poslech a posledním výběr odpovědi z nabízených možností.

 

Informační hodnota karet se slovíčky

Slovíčka v Langevo.com neobsahují jen svou protiváhu v dalším jazyce. Je u nich uvedená obtížnost, slovní druh, mnohokrát jsou doplněna seznamem synonym a dalších správných odpovědí. Jsou řazena do tematických kategorií, mnohá obsahují ilustrace coby mnemotechnickou pomůcku nebo nahrávku výslovnosti. Podle těchto kritérií lze také slovíčka třídit, vybírat a podle některých se zkoušet.

V seznamech slovíček vidíte, za jak dlouho je bude třeba znovu zopakovat. Brzy bude do slovíček možné doplňovat věty, poznámky nebo vlastní výslovnost. Přibyde také možnost sdílení balíčků s dalšími hráči, což výrazně usnadní práci učitelům a zvýší interaktivitu. V plánu jsou rovněž pokročilé statistiky a funkce, s jejichž pomocí budou pedagogové a rodiče moci sledovat pokroky svých svěřenců.

Soupeření a zdravé hecování

Ve hře je možné sledovat své pokroky a poměřovat se v žebříčcích. Své úspěchy mohou žácti sdílet na sociálních sítích. V budoucnu se do hry plánují další interaktivní prvky, například přímé slovíčkové souboje.

Přiměřená míra interaktivity podporuje chuť k učení a motivuje k dosahování dlouhodobějších výsledků.

Možné námitky k metodě

Jazyk je komplexní nástroj verbální komunikace. Jako takový samozřejmě nelze zjednodušit na ploché univerzální šablony. Mnozí tedy namítnou, že samotná kartičková metoda, byť vylepšená sebelepším motivačním systémem, nestačí k naučení jazyka. Slovní zásoba nefunguje ploše, není rigidní, pracuje v nejen verbálním kontextu a prakticky pro žádné slovíčko neexistuje jednoznačný či unikátní ekvivalent.

S tím se nedá než souhlasit. Je však třeba jedním dechem dodat, že žádná učicí metoda není samospásná. Nástroje je vždy nutné kombinovat. Langevo.com ani jiná učební pomůcka by neměla být hlavním těžištěm práce s jazykem. Důležitou roli hraje správné vyvážení učebních metod a nezanedbávání rozličných aspektů jazyka.

Hra tedy nenahrazuje práci s učebnicí a dobré pedagogické vedení. Může však žákům i učitelům výrazně pomoci s upevňováním a budováním slovní zásoby. Lze jí využívat jak coby doplněk ke školním a jazykovým kurzům, tak jako efektivní nástroj při samostudiu.

Ohlas uživatelů

Zkusila jsem Langevo hrát s dětmi na ZŠ. Děti jsou docela nadšené, až musím přiznat, že mě to samotnou překvapilo, hodně chválí grafiku. Někteří žáci hrají i sami doma... pro mě jako učitele paráda ;) Děkuji za hru, myslím, že až se to všechno vyladí, bude to fakt super ;)  Barbora Š.

Je to perfektní hra!!! Já procvičuji španělštinu a partner češtinu. :) Rybička B.

Dobrý den, musím vám moc poděkovat! Přítel se začal učit česky s Langevo a najednou jsou vidět obrovské pokroky! Moc díky! Alice von R.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Ladislav Sedlák

Hodnocení od uživatelů

Jakub Blazej
12. 11. 2014, 15:53
Jo, je to vlastně kartičková metoda.
Pro pravidelné opakování je nejlepší mít nějakou mobilní aplikaci, kterou máte stále při sobě.
Pak se můžete učit třeba cestou do práce. Stačí pár opakování denně a uvidítě, že to půjde samo.
Aplikace Angličtina do Kapsy pro Android je volně ke stažení na server Google Play:
zde

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.

Téma článku:

Jazyková gramotnost