Odborný článek

Noc se skřítky

26. 2. 2012 Předškolní vzdělávání
Autor
Mgr. Michaela Záhumenská

Anotace

Večerní a noční akce pro děti, které se nebojí vypravit se v noci do školky za skřítky. Loňské spaní ve školce se dětem moc líbilo a také rodiče byli moc spokojeni, že mohli v klidu odejít na místní ples a nemuseli se bát, že o jejich děti není postaráno. Letošní rok tuto akci tedy rády zopakujeme.

Loňské spaní ve školce se dětem moc líbilo, k našemu překvapení naši tříletí a mírně starší svěřenci si poradili bez rodičů opravdu skvěle. Nikdo neplakal a všem se nocování s kamarády moc líbilo. Dětem určitě moc pomohlo, že s námi ve školce zůstali i jejich starší sourozenci, a tak bylo pořádně veselo. Termín jsme zvolili podle data konání plesu, aby rodiče mohli jít za zábavou a nemuseli se strachovat, zda je o jejich děti dobře postaráno. V loňském roce, jsme děti nalákali na diskotéku, nakonec i jejich rodiče šli tancovat, tak aby jim to nebylo líto. Připravili jsme i stínové divadlo, které nám hráli starší sourozenci a nakonec skoro úplně všichni. Moc se dětem líbilo a měly spoustu nápadů.

Letos plánujeme hrátky se skřítky.

Ve školce se nám schová 10 skřítků, děti se s námi vypraví večer do školky a budou je hledat. Mohou být úplně všude. Nemusí se bát, nejsou zlí, vždyť tu s námi jsou stále, jen večer za tmy je ale můžeme najít. Každý skřítek bude představovat nějakou vlastnost nebo činnost ve školce. Snažila jsem se vybrat takové, které děti ve školce často vnímají. Tak vznikla zajímavá jména skřítků.

Kamcodám je skřítek, který se stará o ukládání hraček ve třídě, je tak trochu popleta. Jenže nevím jak u vás, ale u nás často hračky najdeme všude, jen ne na svém místě. Tohoto skřítka by děti mohly najít právě tam, kam nejčastěji schovávají hračky, které se jim nechce uklízet. U nás to bude v dětské kuchyňské lince. Tam se toho panečku vejde! Zastydí se děti alespoň trošičku nad svým nepořádkem v hračkách?

Zubyrád je čistotný skřítek, který děti seznámí s čištěním zoubků a určitě bude schovaný v koupelně.

Šatníček je skřítek, který hlídá látkové sáčky dětí. A že se opravdu nenudí, nachází v nich ledacos. Kameny, kaštany, listy, ořechy, kytičky a dokonce i brouky. Možná se ho děti trochu leknou a do sáčků již broučky nosit nebudou a my budeme mít příležitost si s dětmi o tom znovu popovídat.

Kuchyňka sleduje děti při jídle. Všechno vidí a nic mu neujde. Třeba děti budou jíst s větší chutí... Kde jinde by mohl být schovaný než v jídelně.

Náfuka je jeden ze zlobivých skřítků, děti se tak mohou zamyslet nad tím, jestli se třeba někdy nechovají jako on. A my budeme mít možnost si o některých hezkých i těch nepěkných vlastnostech chvilinku popovídat.

Rozmíšek je další z neposedných skřítkům, určitě může za to, že i u nás ve třídě se děti občas hádají a někdy i strkají. Možná, když ho poznáme, bude stačit dětem říci: „Zase s tebou šije Rozmíšek?“ A možná toho i chvilinku nechají. Kluci ho určitě budou chtít mít ve své sbírce.

Mámvásrád je náš oblíbený. Vždyť o to všichni usilujeme. Mít se rádi, nezlobit se, pěkně si užít každý den. Děti určitě potěší, že na ně tenhle hodný skřítek každý den ve školce čeká. S dětmi si můžeme hezky popovídat o tom, co mají ve školce nejraději, jací jsou jejich nejlepší kamarádi. A schovat ho můžeme k jejich nejoblíbenějším hračkám.

Pomocníček může být úplně všude a my budeme mít příležitost děti pochválit za to, jak nám pomáhají. Může to být skvělá příležitost k tomu, abychom jim řekli, jak moc si toho vážíme. Budeme moci pochválit třeba některé holčičky za to, jak se starají o pomalejší děti při oblékání, při prostírání u oběda... Určitě toho najdeme spoustu.

Usínáček je také dobře známý skřítek. Určitě i u vás ve školce jsou děti, které ne a ne zabrat. Můžeme si s nimi popovídat o tom, že si musí hrát potichoučku, aby nevzbudily spící á. I když to určitě vědí, určitě neuškodí jim to připomenout. Děti tuto kartičku mohou najít ve svých peřinkách.

Pozordej je neustále ve střehu, nemá rád, když se děti strkají nebo dokonce perou. Nebo když dělají něco, co by mohlo být nebezpečné. Krásně si můžeme popovídat o bezpečnosti ve školce a na vycházkách. Schovaný bude třeba u reflexních vestiček, které používáme na naše výpravy mimo školku.

Kartičky se skřítky poschováváme do různých částí školky, tak aby si je děti mohly samy najít a z každého místa jednu vzít. Pokud máte možnost, bylo by super kartičky zalaminovat (ideálně do průkazových fólií, mají oblé rohy). Kartičky budou pak děti, podle zájmu hledat po celé školce, mohou je měnit, domlouvat se, spolupracovat…

Cílem bude posbírat všechny, a až je to přestane bavit, můžeme si o jednotlivých skřítcích začít povídat. Ke každému máme i básničku, která ho trochu charakterizuje. Při povídání o skřítcích si budeme povídat o našich pravidlech, o tom, jak se nám líbí nebo nelíbí a proč. Můžeme se dětí ptát, jestli poznají nebo uhodnou, jak se skřítci na kartičkách jmenují, podle obrázku. Můžeme si s kartičkami i zahrát pexeso... vyrobit skřítka z ruličky od toaletního papíru, zkrátka všechno ostatní podle zájmu a chuti dětí i podle času, který nám na hraní zůstane. Určitě najdeme i nějakou pěknou pohádkovu knížku s pohádkou na dobrou noc... a večerníček třeba o  skřítku Racochejlovi...

Z loňského spaní ve školce, ostatně jako ze všech větších akcí a projektů, pro rodiče vždy vytvoříme jednoduchou prezentaci v PowerPointu. Nezabere to moc času a děti pak podle fotografií rodičům vypráví, co prožily. I děti, které ve školce mluví málo, rodičům povídají a povídají. Rodiče navíc vidí, že se ve školce nenudíme, a jsou vtaženi do naší činnosti, často pak sami přijdou s nějakým nápadem nebo i pomocí. Zkuste to také, určitě budete překvapeni, co všechno se při čtení těchto prezentací dětmi dozvíte.  

Skřítek Kamcodám

Já jsem skřítek Kamcodám,
co kam dám, to nevím sám,
hledání je moje žití,
zrovna teď jsem ztratil pití.
Také se vám, děti, zdá,
že i hračka místo má?

 Skřítek Zubyrád

Mé jméno je Zubyrád,
můžete si se mnou hrát.
S kartáčkem a perličkou
budem kroužit maličko.
Všechny zoubky, které mám,
vyčistím si vždycky sám.

 Skřítek Šatníček

Já jsem skřítek Šatníček,
hlídám každý botníček.
Každou chvíli jenom mrkám,
co mi sem ten rošťák strká.
Kameny a spoustu smetí
nosí mi sem hodně dětí
Mě ze všeho nejvíce,
zlobí v sáčku ploštice.

 Skřítek Kuchyňka

Kuchyňka se jmenuji,
při jídle vás sleduji.
Každou chvíli někdo srká
nebo se zas v jídle vrtá.
Mlaská, prská, říká: nechci,
jsou tu na to všechno svědci.
Stejně bych byl ale rád
při jídle váš kamarád.

Skřítek Náfuka

Říkají mi Náfuka,
nevím, kdo vám nakukal,
že si s nikým nechci hrát,
že prý nejsem kamarád.
Jsem nejlepší, nejchytřejší,
ze všech tady nejmilejší.
Více nežli třeba tebe
mám rád totiž jenom sebe.

Skřítek Rozmíšek

Já jsem skřítek Rozmíšek,
mám blechatý kožíšek.
Nejradši se pořád vrtím,
k čertovinám děti nutím.
To mě asi moje blechy
předurčují pro neplechy.

Skřítek Mámvásrád

Říkají mi Mámvásrád,
jsem váš malý kamarád.
Vždycky ráno na vás čekám,
každé nemoci se lekám.
Málo se mi totiž líbí,
když tu někdo dlouho chybí.

 Skřítek Pomocníček

Já když si chci něco vzít,
musím pěkně poprosit.
Co je dobré, nevím,
zatím se to učím.
 Vidím, že se dobře znáte
a všichni si pomáháte.

Skřítek Usínáček

Já jsem skřítek Usínáček,
má to ale jeden háček,
vůbec vlastně nechci spát,
chci si s vámi dneska hrát.

 Skřítek Pozordej

 Víte, já moc nemám rád,
když se děti chtějí prát.
Pozordej se jmenuji,
před rvačkou vás varuji.
Z obyčejné malé rvačky
mohou býti oplétačky.

  Autorka básniček: M. Záhumenská

Soubory materiálu
Typ
 
Název
 
pptx
2.72 MB
Prezentace
Ve školce spím dnes
doc
1.45 MB
Dokument
Kartičky skřítků

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Mgr. Michaela Záhumenská

Hodnocení od recenzenta

Tým RVP.CZ
26. 2. 2012
Článek je vhodný pro PŠV.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.

Klíčové kompetence:

  • Předškolní vzdělávání
  • Sociální a personální kompetence
  • spolupodílí se na společných rozhodnutích; přijímá vyjasněné a zdůvodněné povinnosti; dodržuje dohodnutá a pochopená pravidla a přizpůsobí se jim
  • Předškolní vzdělávání
  • Činnostní a občanské kompetence
  • spoluvytváří pravidla společného soužití mezi vrstevníky, rozumí jejich smyslu a chápe potřebu je zachovávat
  • Předškolní vzdělávání
  • Sociální a personální kompetence
  • dětským způsobem projevuje citlivost a ohleduplnost k druhým, pomoc slabším, rozpozná nevhodné chování; vnímá nespravedlnost, ubližování, agresivitu a lhostejnost

Organizace řízení učební činnosti:

Skupinová

Organizace prostorová:

Školní třída