Odborný článek

Výstava Kultur8

Anotace

Putovní výstava fotografií Kultur8 bude zahájena v kavárně Vesmírna dne 4. března 2010. Přibližuje realitu všedních dní v Keni, Zambii, Etiopii, Ghaně, Nigérii, Mongolsku, Vietnamu a České republice.

Zajímá vás každodennost v sedmi zemích globálního Jihu očima dobrovolníků, kteří v těchto zemích strávili 3 měsíce svého života? Chystáte se na dobrovolnický projekt nebo na dobrodružné cestování po rozvojových zemích? Patříte k těm, které dálky lákají a zkušenosti druhých nenechávají chladnými?

Pak využijte jedinečné příležitosti a přijďte se podívat, pouvažovat a podiskutovat o životní úrovni, kultuře a způsobu života v osmi různých zemích světa na výstavu Kultur8 do pražské kavárny Vesmírna (Ve Smečkách 5, Praha 1, www.vesmirna.cz). Putovní výstava Kultur8, jejímž partnerem je i Ministerstvo životního prostředí ČR a program Mládež v akci, bude v kavárně Vesmírna zahájena 4. března 2010. Přibližuje realitu všedních dní v Keni, Zambii, Etiopii, Ghaně, Nigérii, Mongolsku, Vietnamu a České republice.

Proč Kultur8?

Pro pochopení záměru výstavy může pomoci přiblížení jejího názvu. Zdánlivě složitý a cizokrajný název má jednoduché vysvětlení. Na fotografiích je představen život v osmi různých zemích světa, sedm z nich jsou země rozvojové, osmou je pak Česká republika. Navíc v sobě číslo 8 také ukrývá malou slovní hříčku. Nejenže vyjadřuje počet vyfotografovaných zemí (anglicky eight), ale také naráží na otázku pomoci (ang. aid) rozvojovému světu.

V každé z uvedených zemí byla zachycena identická témata. Na fotografiích jsou předměty, situace a lidé, se kterými se dobrovolníci setkali v rámci programu GLEN v zemích svého dočasného působiště (mezi červencem a listopadem 2009). Ve stejném období byla nafocena série fotografií v České republice, aby bylo možné přímé srovnání s místní realitou. Cílem projektu Kultur8 je podnítit úvahy o životní úrovní, kultuře a způsobu života v zobrazovaných zemích a o jejich souvislostech.

V kavárně Vesmírna bude výstava pro návštěvníky k vidění do konce března 2010. Vstup na výstavu je volný. Partnery výstavy jsou: Ministerstvo životního prostředí ČR, Program Mládež v akci (projekt EU), INEX-SDA a Zelená pro planetu.

Pro bližší informace kontaktujte:
info@kultur8.cz, GMS: +420 731 163 670
www.Kultur8.cz

 

Logo KULTUR8
Logo KULTUR8

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
KULTUR8

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.