Domů > Odborné články > Základní vzdělávání > Vietnamští učitelé o letních prázdninách řeší příklady z matematiky
Odborný článek

Vietnamští učitelé o letních prázdninách řeší příklady z matematiky

28. 7. 2009 Základní vzdělávání
Autor
Mgr. Julie Ravingerová

Anotace

Aby se pozvedla úroveň výuky, musí vietnamští učitelé během prázdnin vyřešit stovky matematických příkladů. Na konci následujícího školního roku pak budou sami zhodnocovat výsledky zlepšení.

Zatímco jejich kolegové se během letních prázdnin zotavují, učitelé prvního stupně ZŠ v provincii Kien Giang v deltě Mekongu mají být podrobeni přezkušování z učiva matematiky první až páté třídy. Podle požadavků místního úřadu pro vzdělávání a odbornou přípravu budou učitelé během prázdnin muset vyřešit na 2000 příkladů.

To, že budou učitelé muset řešit i ty nejjednodušší matematické úlohy, některé z nich velice pobouřilo. Jak uvedl jeden z nich, učitelé se cítí právem dotčeni, poněvadž příklady nejsou rozlišeny podle náročnosti, a tak jsou pedagogové nuceni zabývat se i těmi nejjednoduššími úlohami. Mnozí z nich tedy během letních prázdnin nebudou dělat nic jiného, než řešit stovky matematických úloh a někteří, aby úkol splnili včas, proto požádali o pomoc své rodinné příslušníky.

Úřad pro vzdělávání vysvětluje, že se tak snaží zlepšit kvalitu výuky, zejména matematiky, protože ani jedno ze vzorku dvou set dětí ze čtvrtého a pátého ročníku nedosáhlo ve školním roce 2007/2008 alespoň průměrného ohodnocení. Proto se úřad rozhodl zavést tato opatření v naději, že pokud učitelé během prázdnin vyřeší všechny typy matematických úloh, budou je v novém školním roce vyučovat lepším způsobem.

Kvůli stížnostem učitelů byl úřad pro vzdělávání nucen předložit svou koncepci místnímu ministerstvu školství, které připustilo, že projekt byl spuštěn unáhleně. Ministerstvo se pokusilo limitovat počet matematických úloh, ale učitelé všech stupňů budou muset navíc na konci školního roku podávat zhodnocení situace v podobě sebehodnotící zprávy. Více zde.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Mgr. Julie Ravingerová

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.