Domů > Odborné články > Základní vzdělávání > Masivní vzdělávací kurzy European Schoolnet Academy
Odborný článek

Masivní vzdělávací kurzy European Schoolnet Academy

14. 10. 2014 Základní vzdělávání
Autor
Mgr. Barbora Grečnerová
Spoluautor
Ing. Vladimíra Pavlicová

Anotace

Aktuální trendy v evropském vzdělávání, tipy a doporučení na zajímavé online nástroje a jejich praktické využití ve výuce, ale také sdílení zkušeností a názorů od učitelů z celé Evropy. To vše nabízí masivní online kurzy, které pořádá sdružení European Schoolnet v rámci European Schoolnet Academy (www.europeanschoolnetacademy.eu).

Seznamte se s inovativními trendy ve výuce

Moderní technologie přinášejí nové možnosti jak, kdy a kde se lze vzdělávat. Alternativu k tradičnímu vzdělávání tváří v tvář uvnitř školní budovy nebo školicího střediska představují online kurzy. Masivní online kurzy umožňující vzdělávat tisíce účastníků najednou byly rozšířeny především na amerických univerzitách nebo v zemích, které se musí vyrovnat s velkými vzdálenostmi (např. Austrálie). Jejich obliba v poslední době vzrůstá i na evropském kontinentu. Na tuto skutečnost zareagovalo sdružení European Schoolnet (síť evropských národních agentur či ministerstev školství, v níž ČR zastupuje Dům zahraniční spolupráce) iniciativou s názvem European Schoolnet Academy. Jejím cílem je umožnit učitelům základních a středních škol vzdělávat se prostřednictvím masivních online kurzů.

Jeden z prvních kurzů s názvem „Future Classroom Scenarios“, do kterého se na jaře 2014 zapojilo téměř 1 000 účastníků z celé Evropy, se snažil podat odpověď na dvě klíčové otázky:

  • Jak by měla třída budoucnosti vypadat? 
  • Co můžeme změnit v naší každodenní praxi, abychom se tomuto konceptu přiblížili? 

Stále větší důraz je kladen na rozvoj dovedností, čemuž je nutné přizpůsobit nejen výběr aktivit, používaných nástrojů a technik, ale také uspořádání školní třídy. Kurz vycházel z úspěšného evropského projektu iTEC, který rovněž administrovalo sdružení European Schoolnet.

Lektoři kurzu prostřednictvím krátkých videí představili svoji vizi třídy budoucnosti; zdůvodnili, které kompetence považují za nezbytné pro 21. století (spolupráce, komunikace, kritické myšlení, osobní a sociální uvědomění a digitální kompetence); ukázali řadu praktických IT nástrojů a dalších doporučení, kterými se může učitel inspirovat v každodenní výuce. Důležitou roli v kurzu hrála interakce mezi účastníky, kteří své nápady a názory sdíleli formou např. online nástěnek či hlasovacího systému. V průběhu kurzu se konaly také 3 online webináře.

Letos na podzim se nabídka kurzů rozšiřuje a učitelé se mohou zdarma vzdělávat v aktuálních trendech jako je např. zavádění programování do výuky, využití digitálních vzdělávacích her atd. Struktura kurzu je vždy podobná - sestává z 6 až 8 výukových modulů, které se postupně objevují v týdenních intervalech. Modul každý účastník absolvuje svým tempem a v čase, který si sám zvolí. Každý modul je ukončen krátkým kvízem, za jehož absolvování dostane učitel elektronický odznak; za všechny úspěšně absolvované moduly potom certifikát. Učitelé se nemusí obávat vzdělávání v cizím jazyce, videozáznamy je možné přehrát si opakovaně a všemu porozumět. Některá videa navíc obsahují titulky.

Masivní vzdělávací kurzy jsou příležitostí, jak z pohodlí domova absolvovat zajímavé evropské vzdělávací kurzy seznamující s nejnovějšími vzdělávacími trendy. Účastníci v nich získají konkrétní doporučení, jak lze prostřednictvím konkrétních změn inovovat výuku. Dozvědí se také tipy na řadu zajímavých a převážně bezplatných IT nástrojů, a to od lektorů, ale také dalších účastníků kurzu v diskusích.

Pokud se tedy chcete zapojit do dalšího vzdělávání učitelů s evropským rozměrem, zaregistrujte se do některého z dalších kurzů European Schoolnet Academy. Účast ve všech kurzech je zdarma a jejich přehled naleznete na http://www.europeanschoolnetacademy.eu/web/general-navigation/courses .

Podrobnější informace je také možné získat prostřednictvím Domu zahraniční spolupráce, který zastupuje Českou republiku v síti European Schoolnet (www.dzs.cz/eun, euncr@dzs.cz). 

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Mgr. Barbora Grečnerová

Hodnocení od uživatelů

Bořivoj Brdička
21. 10. 2014, 07:56
Pedagogičtí poradci EUN sice nedělají nic jiného než přebírají know-how ze zámoří, ale přesto mohu tyto kurzy doporučit. Sám jsem se do jednoho zapsal již na jaře a i teď se chystám. Těším se, že bude účast našich učitelů znát. Kdy nám DZS představí nějaký vlastní český MOOC?

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.