Domů > Odborné články > Základní vzdělávání > Aktivity k rozvíjení vyjadřovacích dovedností u dětí: Pohádkoví hrdinové
Odborný článek

Aktivity k rozvíjení vyjadřovacích dovedností u dětí: Pohádkoví hrdinové

15. 7. 2013 Základní vzdělávání
Autor
Eva Schneiderová

Anotace

Článek obsahuje ukázky z knihy Aktivity k rozvíjení vyjadřovacích dovedností u dětí - kapitoly k tématu práce s pohádkami a pohádkovými hrdiny.

O knize

Kniha je určena zejména pro učitele 1. stupně, vychovatele a rodiče. Publikace představuje soubor her, hříček, zábavných úkolů a inspirací, které vycházejí z pohádkových motivů – klasických i těch současných. Aktivity hravou formou rozvíjejí vyjadřovací a komunikační dovednosti dětí, slovní zásobu, tvořivý přístup k jazyku, textu a příběhu, vztah k literatuře. Vtipné úlohy mohou děti mladšího či staršího školního věku zabavit na 15, 30 minut až hodinu. Děti dokončují či přetvářejí pohádky, připomínají si vlastnosti pohádkových postav, jejich výroky a činy; tvoří krátké příběhy podle zadání (např. pohádka formou receptu, „ekologická pohádka“ apod.), hledají v předložených krátkých ilustračních ukázkách poučení, nespisovná slova apod.

Ukázky z kapitol

1. kapitola Co už víme o pohádce a pohádkových hrdinech obsahuje soubor námětů a úkolů k zjištění posluchačských a čtenářských dovedností. V podkapitole Pohádky a čísla jsou úkoly směřující k pohádkovému počítání.

 

 

 

 

2. kapitola Pracujeme s pohádkovými texty - posloucháme, čteme, vypravujeme, hledáme odpovědi... obsahuje soubor pohádkových textů určených nejen k rozvoji čtenářských dovedností a vyjadřovacích schopností, ale i k zamyšlení. Součástí kapitoly je i podkapitola Další pohádkoví hrdinové.

 

 

3. kapitola Inspirujeme se pohádkami, pohádkovými motivy a vytváříme vlastní texty obsahuje soubor pohádkových textů nejen autorů známých, ale i méně známých či zatím zcela neznámých žáků a studentů. Součástí jsou například podkapitoly Pohádky ekologické, Pohádky o zdraví a nemoci či Pohádky na jedno písmeno.

 

 


Materiál byl poskytnut zdarma nakladatelstvím Portál z publikace Aktivity k rozvíjení vyjadřovacích schopností u dětí.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Eva Schneiderová

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.

Klíčové kompetence:

  • Základní vzdělávání
  • Kompetence komunikativní
  • formuluje a vyjadřuje své myšlenky a názory v logickém sledu, vyjadřuje se výstižně, souvisle a kultivovaně v písemném i ústním projevu
  • Základní vzdělávání
  • Kompetence komunikativní
  • naslouchá promluvám druhých lidí, porozumí jim, vhodně na ně reaguje, účinně se zapojuje do diskuse, obhajuje svůj názor a vhodně argumentuje

Organizace řízení učební činnosti:

Frontální, Skupinová, Individuální

Organizace prostorová:

Školní třída