Domů > Odborné články > Základní vzdělávání > Vyjmenovaná čtení o přírodě
Odborný článek

Vyjmenovaná čtení o přírodě

4. 9. 2012 Základní vzdělávání
Autor
Bc. et Bc. Tereza Hubená DiS.

Anotace

Vyjmenovaná čtení o přírodě. Jak napovídá název knihy, souvisí její obsah s osvojením si vyjmenovaných slov. Kniha určená mladším školákům přináší mnohem víc než jen spoustu informací ze světa zvířat a rostlin.
 

Jan Michal Mleziva: Vyjmenovaná čtení o přírodě (Triton) 

Pravopis je pro některé labyrintem ve spleti vyjmenovaných slov. Pedagog Jan Michal Mleziva napsal pro mladší školáky knížku, ve které pravopisné nástrahy ukryl v textech o zvířatech a rostlinách. Kniha je koncipovaná jako školní pomůcka, rozvržení knihy do čtyřiceti dvou kapitolek koresponduje s počtem týdnů školního vyučování.

Školák se učí vyjmenovaná slova, aniž by tušil, že se učí. Čtenář v textu „zakopává“ o barevně zvýrazněná slova a ty si pak bez jakéhokoliv vědomého pocitu učení ukládá do paměti. Autor se snaží probudit v dětech zájem o česká slova a o hlubší přemýšlení nad jejich významem. Texty jsou doprovázeny malovanými mozaikovými kolážemi Kristiny Karmazínové.

Kniha svým čtenářům přináší mnohem víc než jen spoustu informací ze světa zvířat a rostlin. Školáci se začtou do příběhů třeba o vydře, kobyle, babyce, pylu, lýtku, ale také o dobytku či pytlákovi.

Ukázka z knihy – Mýval

Pro zvětšení klikněte na text či obrázek.

Prezentace knihy v České televizi: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1183270092-knizni-svet/21154215628/obsah/170781-nove-knihy-pro-deti/

Časopis Instinkt doporučuje: http://instinkt.tyden.cz/rubriky/ostatni/jine/nejlepsi-cteni-na-dovolenou-2011_26196.html

Jan Michal Mleziva (1965), ČR: Jako pedagog působil na různých typech škol (ZŠ, gymnázium, střední odborná škola, konzervatoř), a to státních, soukromých, tradičních i alternativních. Ve své pedagogické praxi spolupracoval s absolventy středních škol a zabýval se výsledky jejich vzdělávání. Vedle pedagogické práce se věnuje projektům zaměřeným zejména na rozvíjení jazykových schopností dětí.

Literatura a použité zdroje

[1] – MLEZIVA, Jan Michal. Vyjmenovaná čtení o přírodě. 1. vydání. Praha : Triton, 2011. 87 s. ISBN 978-80-7387-444-5.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Bc. et Bc. Tereza Hubená DiS.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.