Domů > Odborné články > Základní vzdělávání > Volně šiřitelný software: řešení také pro školní web
Odborný článek

Volně šiřitelný software: řešení také pro školní web

30. 11. 2011 Základní vzdělávání
Autor
Mgr. Vlastimil Ott

Anotace

Volně šiřitelný software můžete použít pro vytvoření webových stránek školy. Redakční systém se postará o vytváření stránek, vy můžete jen psát a publikovat. Přečtěte si o dalších výhodách svobodného softwaru, kam zdaleka nepatří jen webový software. Má výhody – pořídit ho můžete zdarma.

Sledujte rozcestník o svobodném softwaru, kde jsou vysvětleny některé pojmy a uvedeny odkazy na rozšiřující informace.

Stále existují organizace, jejichž webové stránky nejsou tvořeny klasickým redakčním systémem. Není to prohřešek, pokud stránky plní svůj účel. Pokud je ale aktualizuje pouze webmaster či správce, který reaguje pomalu a dává si záležet na své důležitosti, pak je načase zvážit jinou možnost – použít redakční systém s patřičnými uživatelskými právy a nechat lidi tvořit. Open source nabízí pro tyto účely mnoho nástrojů, kterými nepohrdne třeba ani Bílý dům.

Open source není jen Linux

Pokud se o open source píše, začíná se „povinnou“ trojicí OpenOffice.org, Firefox, Linux. Jsou to tři nejznámější pojmy, které mají pro lehce poučeného čtenáře nějaký konkrétní obsah a od kterých se lze odrazit. Open source ale není jen Linux – významný počet technologií je spjat s prostředím počítačových sítí a internetu. V současnosti se stává populárním pojmem slovo cloud, které označuje aplikace a data uložené ve vzdáleném a nekonkrétním datovém úložišti. Cloud computing jsou služby dostupné prostřednictvím webového prohlížeče, i když lze očekávat posun k jednoúčelovým aplikacím. Známou službou, kterou lze označit za cloud, jsou webové nástroje Google.

Nástroje Google – Google Sites

Ačkoliv nejsou open source, zmiňuji je pro jejich vysoký přínos. Stránky organizace lze vytvořit v rámci Google Sites (Weby Google), což je jednoduchý a efektivní redakční systém. Lze jej použít na samostatné doméně školy (např. www.veselaskola.cz) a k vytvoření webu využít možnosti dalších služeb Google. Tou je například kalendář, který je možno sdílet v určené skupině lidí, nebo jej naopak zveřejnit. Nebo fotogalerie PicasaWeb či mapy. Všechny nástroje lze různým způsobem provazovat, sdílet výstupy nebo je získávat (formulář v Dokumentech Google).

Jak využít

  • zadat termíny školních událostí do kalendáře, který je zobrazen na webových stránkách;
  • v hodinách zeměpisu vytvářet, upravovat mapu podle obsahu výuky, doplňovat o fotografie, ideální pro školní akce (zajímavé mapy nabízí také projekt OpenStreetMap).
Autor díla: Vlastimil Ott

WordPress je vhodný nejen pro blog

Vhodným řešením pro weby je redakční systém WordPress, který nemusí fungovat jen jako systém pro web školy, ale také jako interní informační systém (myšleno – používat dvě instalace). Ovládání redakčního systému je jednoduché a odpovídá práci v textovém procesoru (MS Word, LibreOffice Writer). Automaticky je vyřešen přístup více uživatelů a jsou definována uživatelská práva – může se zavést institut redakční rady s redaktory a šéfredaktorem. Dokonce to může fungovat způsobem pro mnoho škol nevídaným – příspěvky mohou psát i žáci, šéfredaktor přesto neztratí možnost „práva veta“.

Autor díla: Vlastimil Ott

Redakční systém je česky a lze ho doplňovat o nové funkce, jejichž potřeba se po určité době projeví – počítadlo stažených dokumentů, lepší správa fotogalerií, tlačítka sociálních sítí nebo cokoliv jiného. Pochopitelně je možné vkládat multimédia (video, hudbu) nebo výstupy z různých webových služeb (prezentace ze SlideShare nebo Dokumentů Google, mapy, sdílený kalendář atp.).

Redakční systém WordPress slouží jako základ pro část webu http://rvp.cz/, na kterém tento článek vychází.

Jak využít

  • školní web, web třídy, kroužku nebo školního časopisu. Blog každého žáka (existuje verze pro blogování tisíců uživatelů);
  • informační systém – nutno vyvinout nebo upravit požadovaný modul.

Další redakční systémy

Open source redakčních systémů existuje mnoho a velmi záleží na rozsahu zamýšleného webu a dalších požadavků na jeho provoz. Obecně lze doporučit:

  • také Drupal, velmi stabilní a komplexní nástroj pro budování komunitních webů, e-shopů, informačních systémů a dalších pokročilých nástrojů;
  • použití pouze těch systémů, k nimž je možné získat odpovídající podporu – někdy to může být problém (např. redakční systémy Typo3 nebo Plone jsou bezesporu technicky kvalitní, ale podpora pro uživatele je v ČR omezená);
  • nástroje pro porovnání jednotlivých systémů, např. CMS Matrix;
  • outsourcování technické stránky věci a soustředit se na obsah.

CMS Matrix – srovnání redakčních systémů
Autor díla: Vlastimil Ott

Literatura a použité zdroje

[1] – Cloud computing. 2011. [cit. 2011-11-7]. Dostupný z WWW: [http://cs.wikipedia.org/wiki/Cloud_computing].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Mgr. Vlastimil Ott

Hodnocení od recenzenta

Tým RVP.CZ
30. 11. 2011
Článek svým nadpisem sice poutá pozornost na tvorbu a údržbu webu školy, nicméně stále častěji hledáme možnosti provozovat i dílčí weby (třídní, projektové či dokonce osobní weby žáků). Oba nástroje toto vcelku zdařile řeší. Pozornosti čtenářům by taktéž neměl uniknout odkaz na stránky v závěrečné části článku, které nabízí porovnání rozdílných redakčních systémů, přičemž všechny patří do skupiny volně šiřitelných aplikací.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.

Kolekce

Článek je zařazen v těchto kolekcích:

Téma článku:

Informační a komunikační technologie