Domů > Odborné články > Odborné vzdělávání > 7 důvodů pro využití 3D tisku ve školách
Odborný článek

7 důvodů pro využití 3D tisku ve školách

5. 9. 2018 Odborné vzdělávání
Autor
Bc. Luděk Sefzig

Anotace

3D tiskárny vídáme ve veřejných institucích, firmách, ale i ve školách stále častěji. Z praktického využití technologie vyplývají také příležitosti pro vzdělávání. Zde jsou příklady možných směrů využití 3D tisku ve školství a jejich výhody.

3D tiskárny vídáme ve veřejných institucích, firmách, ale i ve školách stále častěji. Z praktického využití technologie vyplývají také příležitosti pro vzdělávání. Zeptali jsme se Jiřího Kocourka, analytika globální společnosti Y Soft, která kromě chytrých tiskových řešení pro světové korporace vyrábí i 3D tiskárny eDee pro školy, aby stručně shrnul možná využití 3D tisku ve školství a jejich výhody. 

1. Tisk modelů a pomůcek k výuce

Učitelé často potřebují pomůcky, které nemají k dispozici. Případně potřebují pro studenty vytvořit jednoduchý trojrozměrný model. Ten lze sice zakoupit, ale problémem může být jak cena, tak doba dodání. Takový artefakt člověk nemůže mít většinou do druhého dne k dispozici. Jestliže se například rozhodne učit o „dusíkové katastrofě“, potřebuje model dusíku. Uhlík, který je ve sbírkách, mu není k ničemu. V takovém případě se jeví 3D tisk modelu jako ideální volba.

2. Motivace postavit se k výzvě vyřešení úlohy čelem

Studenti se mohou podílet na vzniku pomůcek pomocí 3D tisku, ale také osvojit si 3D konstruování v rámci kroužků. Kromě technicky orientovaných předmětů lze 3D tisk využít například i ve výtvarné výchově, lze tisknout hudební nástroje apod. Žáci se interaktivně naučí připravovat modely a tisknout je. Kromě studijních pomůcek mohou tvořit ve svém volnu například i šperky nebo věci pro své koníčky. Pro učitele je naopak zajímavé problémy diskutovat s žáky a zjistit, co je zajímá. Přímý proces vzniku objektu přímo před jejich zraky hrát také motivační roli.

3. Učení se praxí

3D tisk umožňuje studentům aktivně se zapojit do celého procesu učení, od počáteční myšlenky přes design až po konečný 3D tištěný objekt. Umožnit interakci s předmětem v každé fázi lekce pomáhá studentům pochopit předmět a uchovávat si informace. To je zvláště výhodné při výuce komplexních témat.

4. Odměny studentům a personalizace

Tisk personalizovaných darů patří mezi nejvděčnější činnosti, které lze s 3D tiskárnou dělat. Můžete vytvářet např. dárky k narozeninám, odměny pro studenty s vyznamenáním, a to vše na míru a přímo pro dotyčné. Cena jednotlivých dárků je většinou okolo jednotek korun, a žáci z nich mají radost.

5. Bezpečnost a přehled

Na trhu jsou již dostupné 3D tiskárny určené výhradně pro školy, které obsahují specifické prvky, které zaručují bezpečnost i při použití mladších dětí. Přístup jen s autentifikační kartou, prostřednictvím zadání hesla nebo PIN kódu. Tím dochází k zabránění náhodného přerušení tiskové práce ostatních studentů, stejně jako k předcházení kontaktu se součástkami, které se při tisku zahřívají.

Řízení tisku, oddělené tiskové úlohy – to jsou další prvky přidané hodnoty 3D řešení vyrobených přímo pro školy. To vše v bezpečné uzamykatelné schránce, kterou mohou spravovat jen vybraní lidé ze školy, učitelé atd.

6. Rozumné náklady pro studenty

Školy se často potýkají při otázce aplikace moderních výukových pomůcek s problémy s financováním. Pokud jde o správu nákladů, část správy tisku poskytuje administrátorům IT flexibilní funkce, které pomáhají efektivně řídit úlohy 3D tiskáren. Díky podrobnému modulu výkazů nebo volitelnému systému plateb za tiskovou úlohu může škola pro žáky nastavit například buď systém platby tzv. pay-to-print, což je platba za každý tisk, nebo zpoplatnit jen tisk pro jejich soukromé potřeby.

7. Budování vlastní budoucnosti a kariéry

Práce na něčem konkrétním, pocit vytváření něčeho s přidanou hodnotou, změna vize v reálný objekt a pocit úspěchu při dokončení 3D úlohy. To by nebyl první příklad pocitů studenta, který se rozhodl pro studium a další směřování své kariéry v některém technologickém odvětví nebo v 3D tisku samotném.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.