Domů > Odborné články > Odborné vzdělávání > Národní centrum Europass nabízí spolupráci učitelům a kariérním poradcům
Odborný článek

Národní centrum Europass nabízí spolupráci učitelům a kariérním poradcům

30. 9. 2013 Odborné vzdělávání
Autor
Mgr. Petr Laun
Spoluautor
Mgr. Lucie Šnajdrová

Anotace

Ve školním roce 2013/14 nabízí Národní centrum Europass opět organizování seminářů, kde se žáci dozvědí nejen o životopise a dalších dokumentech Europassu. Pro tvorbu DVD s výukovými a metodickými materiály hledáme mezi učiteli průřezového tématu Člověk a svět práce a mezi kariérními poradci zájemce o spolupráci. Žákům středních škol nabízíme možnost účastnit se soutěže na facebooku, kde mohou vyhrát nejen zajímavé ceny, ale pro výherce a jeho třídu zorganizujeme i interaktivní seminář, kde předáme osobně výhru a kde se dozvědí žáci mnoho zajímavých informací.

Máte zájem o organizování semináře?

Stejně jako v předchozích dvou letech nabízí i ve školním roce 2013/2014 Národní centrum Europass zdarma organizování vzdělávacích interaktivních seminářů pro žáky středních škol přímo v místě školy. Rádi bychom v tomto školním roce navázali spolupráci s pedagogy středních škol a/nebo kariérními poradci při organizování těchto seminářů.

Na semináři se mohou žáci seznámit s životopisem a dalšími dokumenty Europassu, ale dozvědí se také, jak životopis vyplnit a mnoho dalších užitečných rad a kontaktů, které se jim budou hodit při vstupu na trh práce nebo cestách do zahraničí na stáž, brigádu nebo dobrovolnickou aktivitu. Obsah a délku semináře můžeme po dohodě s vedením školy přizpůsobit konkrétním požadavkům. Jsme připraveni představit žákům i škole kromě výše uvedeného také další užitečné informace, např. o Evropském rámci kvalifikací, s jehož úrovní se žáci setkávají na svých dodatcích k osvědčení, o Evropském jazykovém portfoliu, s jehož pomocí se každý naučí ohodnotit své jazykové dovednosti, o slovníku dovedností a kompetencí DISCO, který nabízí překlady dovedností a kompetencí v 11 evropských jazycích.

Tvorba metodických materiálů a příprava DVD pro školy

V současné době hledáme také spolupracovníky pro tvorbu metodických materiálů pro průřezové téma Člověk a svět práce. V roce 2014 budeme připravovat DVD pro střední školy, kde učitelé najdou výukové a metodické materiály k PT Člověk a svět práce. Rádi bychom také navázali spolupráci s kariérními poradci, se kterými plánujeme konzultovat obsah a podobu DVD a následně ve spolupráci s nimi připravili konkrétní materiály a informace, které by byly vhodné a užitečné pro absolventy středních škol při jejich vstupu na trh práce či dalším kariérní nebo vzdělávací cestě.

Již nyní nabízíme učitelům i kariérním poradcům mnoho užitečných podkladů na www.europass.cz. Najdete tu rady a tipy, které pomohou Vašim absolventům při vstupu na trh práce – jak napsat životopis, jak napsat motivační dopis, jak hledat práci nebo jak se připravit na pracovní pohovor. Tyto rady jsme zpracovali i ve formě letáku. Pro žáky středních škol, kteří se chystají do zahraničí, jsme také připravili rozcestník s užitečnými odkazy na konkrétní webové stránky organizací, které zajišťují nebo zprostředkovávají poradenství, studium pro mladé, konkrétní nabídky práce nebo dobrovolnické aktivity.

Soutěž Europassu pro žáky

Rádi bychom požádali pedagogy škol, aby předali svým žákům informaci o tom, že se mohou do 30. listopadu 2013 účastnit soutěže Europassu o nejzajímavější příspěvek ze zahraniční stáže nebo brigády. Příspěvky rozumíme fotografie nebo videa studentů z brigád a stáží nebo krátké články (do 1000 znaků) o tom, co prožili na brigádě nebo stáži, jak se během zahraničního pobytu zlepšili v odborných i jazykových dovednostech a co jim tato zkušenost přinesla do osobního i profesního života. Psané příspěvky samozřejmě mohou být doplněné fotografií nebo videem.

Příspěvky mohou studenti vkládat přímo na facebook Europassu. Zvítězí příspěvek, který získá nejvíce „To se mi líbí“ od uživatelů facebooku. „Lajkovat“ příspěvky mohou jak sami soutěžící, tak široká veřejnost. Soutěže se mohou účastnit jednotlivci i celé třídy nebo kolektivy. Hlavní cenou je desková hra Evropa – otázky a odpovědi a ve hře jsou i propagační předměty Europassu. Pokud vyhraje třída nebo kolektiv, přijedeme a uspořádáme informační seminář přímo ve škole, v rámci kterého studenty seznámíme s dokumenty Europassu, naučíme je vyplňovat životopis a předáme jim výhru osobně. Vyhodnocení a uveřejnění výsledků proběhne v týdnu od 2. do 6. prosince 2013.

Děkujeme a těšíme se na spolupráci v letošním školním roce.

Více informací o možné spolupráci s Národním centrem Europass včetně kontaktů najdete na http://www.europass.cz/nabidka-spoluprace.

Více informací o soutěži najdete na http://www.europass.cz/soutez-europassu/

http://www.europass.cz

http://www.nuv.cz/vzdelavani-a-eu

Soubory materiálu
Typ
 
Název
 
pdf
187.5 kB
PDF
Rozcestník Kudykam
pdf
282.23 kB
PDF
Soutěž Europassu 2013
pdf
516.6 kB
PDF
Rady a tipy

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.

Vazby na další články:

Navazuje na téma článku: