Domů > Odborné články > Odborné vzdělávání > Nejlepší pomocník při výběru střední školy?
Odborný článek

Nejlepší pomocník při výběru střední školy?

27. 2. 2013 Odborné vzdělávání
Autor
Alžběta Polzová

Anotace

Webové stránky www.infoabsolvent.cz sice už nějakou dobu fungují, ale právě prošly výrazným obsahovým i vizuálním vylepšením. Najdete na nich uživatelsky velmi přívětivý a jednoduše srozumitelný přehled pro všechny, kteří hledají aktuální informace o možnostech vzdělávání na středních a vyšších odborných školách.

Jedinečnost tohoto informačního systému spočívá v tom, že zájemce najde na jednom místě všechny důležité informace pro výběr té nejvhodnější školy.

Inovovaný informační systém nabízí kompletní přehled všech středních škol a oborů nabízených v následujícím školním roce, přičemž vzdělávací nabídku je možné vyhledávat nejen podle škol a oborů, ale i podle vysněného povolání. Pokud by nestačilo ani to, dokáže nabídnout školy či obory dostupné v zadané vzdálenosti od určeného místa. A pro žáky se zdravotním postižením nabízí dokonce unikátní filtr, podle kterého si mohou vybrat školu vhodnou právě pro ně.

To ale není všechno. Zájemci o studium mohou zjistit také informace o tom, jak si absolventi jednotlivých oborů vedou na trhu práce nebo jaké obory jsou perspektivní z pohledu zaměstnavatelů. Mohou se díky tomu zodpovědně rozhodnout, na jakou školu půjdou.

Opravdovým bonbonkem je databáze videí vybraných technických oborů vzdělání, která může uchazečům přiblížit práci v daném oboru, a usnadnit tak jejich výběr. Zhruba šestiminutová videa divákovi představí reálné využití vybrané profese v praxi a umožní nahlédnout do konkrétní školy, kde se vybraný obor učí. Potenciální žák má díky těmto videím možnost vidět nejenom, jak a co se opravdu naučí, ale i to, jaké je jeho budoucí uplatnění v praxi. Videa vítají i na školách: „Jde o chvályhodný počin především pro rodičovskou veřejnost v době, kdy dochází k rozhodování o dalším vzdělávání jejich potomků,“ chválí videodatabázi Ing. Karel Hladík, zástupce ředitele SŠ technické AGC a. s. v Teplicích.

Portál je užitečný i pro ty, kteří mají o výběru školy jasno, ale řeší nějaký problém nebo se chtějí o vzdělávání v ČR dozvědět více. Část systému s názvem „Jak na to“ obsahuje rady a tipy – např. jak se připravit na přijímačky či co dělat, když to ve škole nejde. Můžete se tu také dočíst třeba o tom, co znamenají kódy jednotlivých oborů vzdělání.

Webovým stránkám www.infoabsolvent.cz se dostalo uznání i na mezinárodní úrovni – podle expertů OECD patří www.infoabsolvent.cz v evropské konkurenci k těm nejlepším poradenským nástrojům. Odborníci z Národního ústavu pro vzdělávání totiž při vývoji systému pracovali se skutečnými potřebami uchazečů o vzdělávání a se zkušenostmi pedagogických pracovníků a poradců.

Systém funguje v rámci projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství, který řídí MŠMT, jeho partnerem je Národní ústav pro vzdělávání a spolufinancuje ho Evropský sociální fond a státní rozpočet ČR.

NEJVÝRAZNĚJŠÍ NOVINKY na www.infoabsolvent.cz:
  • možnost výběru oborů i školních vzdělávacích programů (ŠVP),
  • nové videoukázky – představují práci v technických profesích i přípravu na ně,
  • profitest – pomůže žákům základních škol při výběru oblasti vzdělávání,
  • výběr podle obrázků – poskytuje snadnější orientaci ve vzdělávací nabídce SŠ,
  • bez bariér až na trh práce – nová sekce věnovaná problematice žáků se zdravotním postižením a tématu předčasných odchodů ze vzdělávání,
  • jak na to – rady a doporučení – různé užitečné informace pro uživatele systému,
  • syntetické stránky – obsahují soubor informací ke každé skupině oborů,
  • filtry vzdělávací nabídky – podle zdravotního postižení, vzdálenosti od bydliště, formy studia, zřizovatele, ŠVP,
  • fulltextové vyhledávání – najde odkazy související se zadaným výrazem.

Článek vyšel v časopise VZDĚLÁVÁNÍ, čtvrtletníku Národního ústavu pro vzdělávání, ročník 1, číslo 4/2012, ISSN 1805-3394. Ke stažení na http://nuv.cz/publikace-a-periodika/vzdelavani-4-2012.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Alžběta Polzová

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.