Domů > Spomocník > Neformální vzdělávání > Řešení problémových situací z pohledu práva
Odborný článek

Řešení problémových situací z pohledu práva

1. 7. 2012 Neformální vzdělávání Spomocník
Autor
Naděžda Kalábová

Anotace

Ve spolupráci s Národním institutem dětí a mládeže MŠMT Praha - v rámci projektu Klíče pro život se na Základní škole, ul. Vl. Majakovského v Prostějově, uskutečnil dne 26. dubna 2012 seminář „Řešení problémových situací z pohledu práva“.

Ve spolupráci s Národním institutem dětí a mládeže MŠMT Praha - v rámci projektu Klíče pro život se na Základní škole, ul. Vl. Majakovského v Prostějově, uskutečnil dne 26. dubna 2012 seminář „Řešení problémových situací z pohledu práva“O seminář byl ze strany účastníků obrovský zájem a ve výsledku se ho zúčastnilo třicet osob z nejrůznějších zařízení Olomouckého kraje.

V průběhu semináře účastníci získali informace k možnostem ochrany své osobnosti ve smyslu platné legislativy (pomluva pedagoga, nahrávka projevu osobní povahy, nepravdivé nařčení, nebezpečné vyhrožování, vydírání apod.). Byli seznámeni s povinnostmi a právy subjektů podílejících se na výchově dětí a mládeže (rodiče, škola, orgán sociálně-právní ochrany dětí, orgány činné v trestním řízení) ve školské oblasti.
Vzhledem k obrovským zkušenostem lektora byly veškeré informace doloženy konkrétními příklady z praxe – modelovými situacemi zpracovanými na základě kazuistik a jejich řešení z pohledu práva, doplněných o možnosti postupu pedagoga při řešení konkrétních případů.
Dalším blokem bylo předávání informací na téma „Práva a povinnosti pedagogů“, doplněno o související problémy při výkonu tohoto povolání s rozšířením o možnosti řešení problémů souvisejících s problematikou rizik spojených s odpovědností pedagoga. Zajímavým tématem byly také nejčastější výchovné problémy dětí, zákon o rodině, povinnosti žáků, studentů a zákonných zástupců aj.
Celý den probíhal ve velmi přátelské atmosféře.
V závěrečném hodnocení byl seminář hodnocen účastníky velmi kladně. Po ukončení vyslovili účastníci přání jej znovu zopakovat. Vzhledem k důležitosti obsahové náplně tohoto kurzu doporučuji kurz k akreditaci a realizaci ve všech krajích opakovaně.

Naděžda Kalábová
krajská koordinátorka Průběžného vzdělávání
Olomoucký kraj

 

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Naděžda Kalábová

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.