Domů > Spomocník > Neformální vzdělávání > Příště se nebojte přihlásit - Odbornostní setkání v Hořicích
Odborný článek

Příště se nebojte přihlásit - Odbornostní setkání v Hořicích

26. 11. 2011 Neformální vzdělávání Spomocník
Autor
Jana Šimůnková, Andrea Kulichová

Anotace

Již při vyslovení slova "odbornostní" se možná mnoho zájemců zarazí a řekne: "Ale na to nejedu! Nejsem žádný odborník. I když programy jsou zajímavé…" Anebo i vás nyní napadají další asociace k výzvě: "Nebojte se!"

To vše společně zvládneme. Vždyť každý člověk je odborník – každý něco ve své oblasti zná, má co předat ostatním… To zase byla slova nás, krajských koordinátorek dvoudenního odbornostního setkání Libereckého a Královéhradeckého kraje.

Vyhlášeno bylo pět oblastí, ale dvě se pro malý zájem neotevřely - výukové programy a outdoorové aktivity. Překvapilo nás to, ale nakonec nám to ty tři zbývající plně vynahradily.
Odbornostní setkání proběhlo v Domě dětí a mládeže v Hořicích a setkali se zde pracovníci zájmového a neformálního vzdělávání se zájmem o tanec, tvořivé aktivity a dramatickou výchovu.

A jak to vlastně probíhalo?

Na dva dny se sjeli pedagogové z Libereckého a Královéhradeckého kraje, ale také z Ústeckého kraje, kde proběhlo odbornostní setkání v jiných odbornostech.

Ke zdárnému průběhu stačí šikovní lektoři, dobře naladění účastníci a odbornostní setkání může začít.
V krásných prostorách Domu dětí a mládeže v Hořicích tak najednou můžete slyšet moderní muziku a pokřiky ze zrcadlového sálu, brumlání a zvířecí zvuky z klubovny, kde probíhá dramatická výchova. Účastníci zde předvádějí také své metodické pomůcky - "…a to postačí jen tvrdý papír a na něm hýbající se zvířátko a hned to děti více baví…" zazní od účastnice … "A pak, že nejste odborníci!" přidá se s radostí lektorka Jiřina Polanská.
V tvořivé dílně je také rušno. Právě zde probíhá výroba netradičních fotoalb SCRAPBOOK. A že se při tom nestihne tvořit příklad dobré praxe? Že ti šikovní vedoucí, kteří pracují s dětmi, nechrlí nápady? Omyl – jen trochu překonají ostych, lektorka pomůže a jde vše samo. Vyrábí se a prezentují připravené powerpointové prezentace, fotografie, výrobky a další ukázky činnosti v daném oboru. Diskutovat, hledat klady a zápory aktivit v daných odbornostech, malovat, psát, lepit názory…. A JE TU PŘÍKLAD DOBRÉ PRAXE, jehož se nejdříve účastníci tak báli.

"OS v Hořicích bylo super! Děkujeme. Máme velkou chuť do další práce s dětmi, máme plno nových námětů…" ,to jsou slova účastníků OS i lektorů. Lektoři již jen doladí společně vybraný příklad dobré praxe za svoji oblast a vy ostatní se na něj těšte na webových stránkách NIDM.

Mgr. Jana Šimůnková
krajská koordinátorka Průběžného vzdělávání
Liberecký kraj

Mgr. Andrea Kulichová
krajská koordinátorka Průběžného vzdělávání
Královéhradecký kraj

 

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Jana Šimůnková, Andrea Kulichová

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.

Klíčové kompetence:

  • Neformální vzdělávání
  • Kompetence k pracovnímu uplatnění a podnikatelským aktivitám
  • mít odpovědný postoj k vlastní profesní budoucnosti a tedy i vzdělávání; uvědomovat si význam celoživotního učení a být připraveni přizpůsobovat se měnícím se pracovním podmínkám;