Domů > Spomocník > Neformální vzdělávání > Co přinese letošní Celostátní setkání pedagogů středisek volného času?
Odborný článek

Co přinese letošní Celostátní setkání pedagogů středisek volného času?

9. 11. 2011 Neformální vzdělávání Spomocník
Autor
Vlasta Kohoutová

Anotace

Do prostor Státních léčebných lázní Karlova Studánka v Moravskoslezském kraji se ve dnech 24.–25. listopadu 2011 sjedou ředitelé a pedagogičtí pracovníci středisek volného času a domů dětí a mládeže ze všech koutů republiky, aby si vyměnili zkušenosti z práce s dětmi a mladými lidmi.

 

Různé zájmové kroužky a oddíly navštěvují statisíce dětí, někde s nimi pracují profesionálové, jinde nadšení dobrovolníci. Mnohé z nich tam chodí nejen za zábavou, ale i za vzděláním, jehož úroveň se často výrazně liší. Národní projekt Klíče pro život – Rozvoj klíčových kompetencí v zájmovém a neformálním vzdělávání, jehož realizátory jsou Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Národní institut dětí a mládeže, si proto uložil jako jeden z cílů to změnit.

„Pokoušíme se nastavit systém, kdy by došlo k trvalému zvyšování kvality práce, kterou odvádějí pedagogové volného času či dobrovolníci v neziskovém sektoru,“ vysvětluje manažerka projektu Klíče pro život Irena Hošková. A právě listopadové Celostátní setkání pracovníků středisek volného času, jež je pořádáno v rámci klíčové aktivity Průběžné vzdělávání tohoto projektu, chce přispět ke zkvalitnění neformálního vzdělávání a zvyšování odborné úrovně pedagogů volného času v souvislosti se strategickými dokumenty Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Organizátoři akce chystají pro účastníky pestrý program, zahrnující mimo jiné tzv. vzdělávací dílny, při jehož obsahovém zabezpečení čerpali jednak z výstupů klíčových aktivit projektu, jednak ze závěrů loňského celostátního semináře.

Už jen z názvů některých vzdělávacích dílen je patrné, že si z nich pedagogičtí pracovníci odnesou řadu podnětů, nových poznatků a inspirace pro organizaci a přípravu kvalitních volnočasových aktivit mládeže. Dílny, jako například „Konflikt – koření života“, „Jak (také) dělat dopravní výchovu“, „Zumba pro každého“, „Irské tance v SVČ“, „Image ředitele v SVČ“, „Online trendy v oblasti informací pro mládež“, „Práce s náctiletými v SVČ“ nebo „Vytvoř si své CD aneb jak si užít práci s projektovou metodou“, povedou lektoři s dlouholetými zkušenostmi z oblasti pedagogiky volného času.

Podrobnější informace o Celostátním setkání pedagogických pracovníků středisek volného času a jak se ho zúčastnit naleznete na adrese seminar.nidm.cz.

Vlasta Kohoutová, PR specialistka projektu Klíče pro život

 

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Vlasta Kohoutová

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.