Domů > Spomocník > Neformální vzdělávání > Velké Losiny se připravuji na Zpěváčka 2011
Odborný článek

Velké Losiny se připravuji na Zpěváčka 2011

8. 3. 2011 Neformální vzdělávání Spomocník
Autor
Folklorní sdružení ČR

Anotace

Víte, že je tu soutěž v interpretaci lidových písní, kterou prochází ročně přibližně 6000 dětí z celé naší vlasti a jejíž vyvrcholení bývá pravidelně ve Velkých Losinách na Šumpersku? Tisková zpráva Folklorního sdružení ČR sděluje: "Přípravy soutěže Zpěváček 2011 jsou v plném proudu!"

VELKÉ LOSINY 13. - 15. května 2011 - Jedna z nejstarších obcí v šumperském okrese – Velké Losiny oslaví letos 660. výročí svého vzniku. Její nejvýznamnější dominanty – zámek, ruční papírna, farní kostel, církevní a světské stavby a termální lázně jsou sice podstatně mladší, ale přesto velice důstojnou kulisou „dominanty“ jednoznačně nejmladší – celostátního finále postupové soutěže dětí v interpretaci lidových písní Zpěváček, která zde zakotvila před sedmnácti lety. A to, jaká bude její letošní podoba, upřesnilo jednání přípravného výboru, které se uskutečnilo v pátek 4. března na Obecním úřadě Velké Losiny.

V úvodu jednání, které řídil předseda přípravného výboru 17. ročníku celostátní soutěže Zpěváček 2011 Zdeněk Pšenica, potvrdil nový starosta obce Norbert Pfeffer zájem Velkých Losin dále se organizačně spolupodílet na přípravě a zajištění akce, která už naplno zakotvila v myslích nejen obyvatel obce, ale celého regionu Šumperka. Jménem Olomouckého kraje vystoupil náměstek hejtmana Radovan Rašťák, který sdělil, že kraj je i letos, bez ohledu na krizi, připraven podpořit finančně akci, a to v plném rozsahu loňského roku.

Zástupci Folklorního sdružení ČR, který je hlavním organizátorem akce, informovali přítomné o stavu příprav čtyřdenní akce a její programové skladbě. Stejně jako loni i letos organizátoři počítají s tím, že kromě semifinálového a finálového soutěžního klání přímo ve velkém sálu Termálních lázní Velké Losiny se uskuteční doprovodné programy v Papírně Velké Losiny a v místní základní škole. Zástupci FoS ČR současně potvrdili, že po linii časopisu FOLKLOR, webu www.folklornisdruzeni.cz i na jeho facebooku byla již zahájená mediální prezentace celostátního finále, které se uskuteční ve dnech 13.–15. května 2011, v dalších médiích celostátního i regionálního významu začne na přelomu března a dubna.

Důležitým bodem jednání přípravného výboru byla problematika samotného finále soutěže Zpěváček. O finalistech rozhodnou oblastní, krajská či regionální kola, která budou probíhat od počátku března a vyvrcholí v půlce dubna. K problematice postupového klíče sdělil ředitel soutěže František Synek, že zůstává stejný jako v uplynulých letech, byť z některých regionů, kde je účast dětí v základních kolech mimořádně silná, zaznívají hlasy, požadující vyšší zastoupení dětí v celostátním finále. Jan Rokyta, legenda folkloru, z pohledu předsedy poroty velkolosinského Zpěváčka sdělil, že letos dojde k posílení zástupců Čech v porotě. Místo dosavadního jednoho porotce budou mít české regiony porotce tři. Touto úpravou poměrného zastoupení hodnotitelů z moravských a českých regionů dojde k objektivnějšímu posuzování výkonů dětí. Primáš Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů František Černý zdůraznil, že je opět připraven v plném rozsahu spolupracovat s organizátory letošního celostátního finále Zpěváček. Péči o dětské talenty považuje za prestižní záležitost a současně za povinnost nejenom svého orchestru, ale všech, kteří se věnují folkloru.

O hostech celostátního finále Zpěváček – dětských talentech ze zahraničí - hovořil generální tajemník zahraničních vztahů FoS ČR Jarmila Mrnuštíková. Podle jejích slov by se letos měly ve Velkých Losinách představit děti ze Slovenska, Bulharska, Rumunska, Srbska a Ruska. Představitele obecního úřadu ubezpečila, že jejich vystoupení se neomezí jen na Velkých sál v Termálních lázních, ale že zahraniční zpěváčci vystoupí na koncertech v místní základní škole a v Papírně Velké Losiny.

O průběhu a výsledcích oblastních, krajských a regionálních kol budeme pravidelně informovat na www.folklornisdruzeni.cz.

 

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Folklorní sdružení ČR

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.

Klíčové kompetence:

  • Neformální vzdělávání
  • Občanské kompetence a kulturní povědomí
  • uznávat tradice a hodnoty svého národa, chápat jeho minulost i současnost v evropském a světovém kontextu;